Salatut elämät -sarjasta suureen suosioon noussut näyttelijä ja somevaikuttaja Jasmin Voutilainen menehtyi tämän vuoden maaliskuussa vain 27-vuotiaana. Voutilaisen traaginen kuolema on järkyttänyt syvästi suomalaisia ja nostanut nuorten mielenterveysongelmat sekä ulkonäköpaineet laajaan julkiseen keskusteluun.

Erityisesti lähipiirille iloisen ja hyväsydämisen nuoren naisen menetys on ollut riipaisevan kipeä asia. Nyt Voutilaisen perhe ja ystävät kertovat rakkaan läheisensä viimeisistä päivistä Iltalehden tuoreessa haastattelussa.

Voutilainen kamppaili vuosia vaikean masennuksen, ahdistuneisuushäiriön ja toistuvien paniikkikohtausten kanssa. Vaikean elämäntilanteen keskellä Voutilainen oli kuitenkin aina valmis huolehtimaan muista ihmisistä ympärillään.

– Hän oli niin hyvä tyttö kuin olla voi ja rakas lapsi. Aito ja kultainen tytär ja sisko. Jasminille perhe oli yksi tärkeimmistä asioista ja hän huolehti omasta äidistään ja muusta perheestään omasta huonosta voinnistaan huolimatta, perhe kuvailee Iltalehdelle.

– Jasmin oli loppuun asti täysin oma ihana itsensä, sellainen kuin hänen ystävänsäkin häntä kuvailevat.

Lähipiirin mukaan Voutilaisen mieltä painoivat lukuisat käsittelemättömät henkilökohtaiset asiat, mutta ennen kaikkea ahdistusta aiheuttivat julkisuuden ja sosiaalisen median kautta tullut viha. Voutilaisen ystävä Laura Mononen kertoo Iltalehdelle Voutilaisen kokeneen voimakasta somekiusaamista, vainoamista, uhkailua ja seksuaalista häirintää, mikä lopulta johti siihen, ettei Voutilainen enää jaksanut elää.

– Lisäksi hän sai tappouhkauksia. Siinä oli vähän liikaa, Mononen toteaa haastattelussa.

– Ja kun hän yritti puhua nuorten mielenterveyden puolesta, hänelle tuli viestejä, että ”tapa itsesi”. Kun on masentunut ja yrittää ponnistella koko ajan ylöspäin, niin nuo eivät vie ainakaan eteenpäin.

Viimeiset kahdeksan kuukautta olivat Voutilaiselle Monosen sanoin poikkeuksellisen vaikeita. Hänen masennuksensa syveni viime kesän lopulta lähtien, minkä jälkeen Voutilainen vietti lähes kaiken aikansa kotona, neljän seinän sisällä. Äitinsä luona Voutilainen kuitenkin vieraili kohtalaisen usein.

– Hän nukkui paljon. Yöt olivat usein unettomia, jolloin hän pohti ja mietti elämää sekä katsoi sarjoja tai leffoja, mutta päivät hän nukkui. Oli niin raskasta, kun hän ei enää jaksanut käydä työelämässä tai nähdä kavereita. Ja kun muut ihmiset tekivät asioita, niin se lisäsi sitä ahdistuneisuutta, kun itse ei jaksa, Mononen avaa.

Mononen sanoo Voutilaisen hakeneen unettomuuteen apua alkoholista. Näyttelijä ei juonut paljon eikä joka päivä, mutta satunnainen viinilasillinen siellä täällä oli hänelle ainoa tapa rentoutua.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Voutilainen yritti aivan loppuun asti hakea itselleen apua. Sitä hän ei koskaan kuitenkaan saanut.

– Hän kovasti yritti saada apua ja hoitoa, ja kävi äitinsäkin kanssa lääkärissä, mutta aina hänet vain lähetettiin kotiin, Mononen muistelee.

Ystävät yrittivät kaikin voimin auttaa Voutilaista, mutta tämä olisi heidän mielestään tarvinnut ammattilaista ratkaisemaan ongelmiaan.

– Käytimme kyllä aivan kaikki keinot, mihin vain pystyimme. Mutta ystävät eivät pysty olemaan lääkäreitä tai psykologeja tai psykiatreja. Jasmin itsekin olisi halunnut suljetulle osastolle, mutta ei päässyt.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Mononen puhui Voutilaisen kanssa puhelimessa kuolemaa edeltävänä iltana. Ystävykset keskustelivat ystävän mukaan varsin arkisista asioista.

– Silloin hän oli toki hieman surullinen, kun puhuimme puhelimessa. Kaikki tuntui tasapaksulta, mutta kuitenkin aika normaalilta, mitä olin tottunut häneltä kuulemaan, kun hänellä on ollut vaikeaa.

Kuolinpäivän aamuna Voutilaisen tilanne vaikutti ystävien mielestä hieman tavallista paremmalta.

– Hän vaikutti olevan todella pirteä, enkä olisi yhtään arvannut, mitä tulee tapahtumaan. Hän ei ollut mitenkään ahdistuneen oloinen, Mononen muotoilee Iltalehdelle.

Voutilainen yritti vielä samana päivänä ottaa yhteyttä ammattiauttajaan – jälleen tuloksetta. Illalla näyttelijä kuoli.

– Seuraavana aamuna sain Jasminin äidiltä puhelun, että Jasmin on menehtynyt, Mononen lausuu.

– Näin ystävästäni, että hän menee koko ajan vain pahemmin alamäkeen ja väsymys ja ahdistuneisuus lisääntyi koko ajan. Siksi pelkäsin, että jotain tulee tapahtumaan.

Mononen painottaa Voutilaisen ajatelleen loppuun asti, että kunhan hän selviää omista mielenterveysongelmistaan, aikoo hän auttaa muita samankaltaisista haasteista kärsiviä. Jos Voutilainen pääsisi palaamaan takaisin, kannustaisi hän Monosen mukaan ihmisiä jatkamaan taistelua ongelmiensa kanssa.

– Hän haluaisi lähettää terveisiä kaikille, jotka painivat mielenterveysongelmien kanssa, että koettakaa jaksaa, pysykää vahvana. Huutakaa sitä apua ja vaatikaa sitä. Älkää luovuttako mistään hinnasta, vaikka tekisi mieli luovuttaa, Mononen kiteyttää.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Lähde: Iltalehti

Lue myös:

Jasmin Voutilainen, 27, julkaisi surullisen somepäivityksen juuri ennen kuolemaansa

Salkkarit-näyttelijät muistelevat äkillisesti kuollutta Jasmin Voutilaista – ”Olen surun murtama”