Hertzenin Intian matka venyi muutamasta kuukaudesta 18 viikon selviytymistaisteluksi.

Mikko von Herzenin, 47, Intian reissun piti alunperin kestää talvesta kevääseen. Herzenille Intia on entuudestaan tuttu. Mies on asunut aiemminkin muun muassa Äiti Ammana tunnetun hindu-gurun luostarissa. Sinne hän suuntasi nytkin.

Von Hertzen Brothers -yhtyeen laulaja-kitaristi joutui kuitenkin maaliskuun puolessa välissä sairaalahoitoon, kun hänen umpilisäkkeensä puhkesi. Siitä alkoi selvitymistaistelu teho-osastolla.

Umpilisäkkeen puhkeaminen on hengenvaarallinen tila, mutta Herzen oli tapahtumahetkellä sairaalassa tutkimuksissa ja pääsi ajoissa leikkaukseen. Mukana oli siis kosolti onnea. Samaan aikaan maailmalla levinnyt koronaepidemia hankaloitti jo asioita.

– En tiedä miten olisi käynyt, jos olisin pyrkinyt sairaalaan saamaan hoitoa vähän aikaisemmin, Herzen kertoo Iltasanomille.

– Kun korona alkoi levitä, länsimaisilta näyttäneitä ihmisiä ei tahdottu sairaaloihin. Kaikkien alle kuukauden maassa olleiden pelättiin levittävän tautia.

Kotiinpaluun vaikeus

Kun Hertzen myöhemmin pääsi sairaalasta, alkoi koko Intiaa koskeva ulkonaliikkumiskielto. Hän kertoo, että eristyksen aikana esimerkiksi pankkiautomaatille piti mennä poliisin turvaamana.

– Muuten olisi voinut saada iskun kepistä ja kivestä päähän.

Finnair järjesti evakuointilentoja Goasta, mutta paikallisväestön suhtautuminen ulkomaalaisiin ja vallitseva ulkonaliikkumiskielto teki siirtymisen Keralasta 900 kilometrin päähän mahdottomaksi.

Hertzen kritisoikin asioiden hoitamista ja Suomen viranomaisilta saamaansa apua.

– Intiassa oli varmasti tuhansia EU-kansalaisia. Miksi EU ei koordinoinut, miten ihmiset saataisiin sieltä koteihinsa?

Muusikko osti toiveikkaana lentolippuja, mutta Intia pysyi suljettuna. Vasta viime torstaina hän pääsi lentämään palautuslennolla Amsterdamin kautta Suomeen.

– Yhdensuuntainen lippu maksoi 1 200 euroa. Odotan edelleen hyvityksiä muutamalta lentoyhtiöltä maksamistani lennoista, jotka peruttiin. Nyt olen Suomessa vapaaehtoisessa karanteenissa vielä kymmenen päivää, von Hertzen kertoo.

Herzen kertoo, ettei matka muuttanut hänen suhdetta Intiaan vaikka paikallisen hallinnon toimet ärsyttivätkin mustavalkoisuudessaan.

– Mutta tämä ei heijastu siihen, miksi tykkään Intiasta. Sen maan henkinen perintö on eri juttu kuin nykyhallinnon toimet.

Koronaepidemiasta huolimatta veljesyhtyeen jäsenet ovat tehneet tahoillaan uutta musiikkia.

– Syksyllä tehdään levy ja ensi vuonna keikkaillaan enemmän jos se vaan on mahdollista.

Lähde: Iltasanomat