Julkkiskaunotar Jasmin Mäntylä on avannut uudet kotisivut, ja kertoo sivuston tuoreimmassa blogikirjoituksessa kokemuksistaan liittyen vaikutusvaltaisten miesten suorittamaan seksuaaliseen ahdisteluun.
Palkitun Hollywood-tuottaja Harvey Weinsteinin äskettäin paljastuneet naistähtien raiskaukset ja hyväksikäytöt synnyttivät maailmanlaajuisen kampanjan, jossa naiset tunnustavat joutuneensa seksuaalisen ahdistelun kohteeksi käyttämällä hashtagia #metoo, joka tarkoittaa suomeksi ”minäkin”.

Jasmin Mäntylä aloitti mallin työt jo 12-vuotiaana. 14-vuotiaana hän voitti Suomen Mallikuningatar -kilpailun ja 16-vuotiaana Miss Model of the World Suomen osakilpailun. Hän paljastaa blogissaan joutuneensa moniin tilanteisiin, joissa miehet ovat käyttäytyneet sopimattomasti häntä kohtaan.
Mäntylä kertoo, että on vaiennut asiasta pitkään, koska ”hankalista tai vaikeista jutuista on helpompi olla hiljaa”.
– Ihan kuin ongelmat katoaisivat, kun niistä ei puhu ääneen. Mutta eihän se niin mene. Kun asioista ei puhu ja kaiken vain patoaa sisälleen, se pahentaa kaikkea vielä entisestään, Mäntylä kertoo.
– Itsekin olen joskus, vuosia sitten, ajatellut noin. Olen ottanut jotkut puheet imartelevina, vaikka ne ovat olleetkin kaikkea muuta. Olen suhtautunut kevyesti takapuolelle taputteluihin, vaikka ne ovat tulleet miehiltä, joita en ole edes kunnolla tuntenut ja joita en ole todellakaan halunnut tuntea. Olen yrittänyt ottaa monia juttuja huumorilla, sillä se on sillä hetkellä tuntunut helpommalta kuin hirvittävän haloon nostaminen asiasta.
Mäntylä kertoo ottaneensa tiettyjen miesten sopimattoman käytöksen vastaan hammasta purren.
– Olen itse ollut todella monessa mukana ja nuorempana otin monet halailut, silittelyt, taputtelut ja puristelut hymysuin vastaan, vaikka minua oksettikin koko tilanne. Yritin olla ok kaiken kanssa, koska nuo lähentelyt tulivat aina miehiltä, joille tein töitä tai jotka päättivät joistain asioista elämässäni.
Mäntylä kertoo tienneensä noin 15 vuoden ajan ”usean tyypin” käyttäneen hänen hyväuskoisuuttaan ja nuoruuttaan hyväksi.
– En ole katkera tai vihainen kenellekään, mutta totta helkkarissa ajattelen/tiedän monenkin elämääni ennen kuuluneen miehen olevan oikeasti paha.
Mäntylä paljastaa, että tilanne oli pahimmillaan silloin, kun hän teki keikkoja laulajana kuuden vuoden ajan.
– Tapasin niinä vuosina erittäin paljon hyviä tyyppejä, mutta myös niitä ”musiikkialan vaikuttajia”, joita en halunnut tai voinut suututtaa. Niitä, joille piti olla mielin kielin, etten menettänyt keikkojani.
Mäntylä ei mainitse nimiä, mutta ihmettelee, miksi kyseiset miehet ”perheellisinä käyttäytyivät täysin väärin lirkutellessaan nuorille työntekijöilleen/artisteilleen/esiintyjilleen”. Hän myös ihmettelee, miksi muut miehet eivät puuttuneet asiaan, vaikka näkivät mitä oli meneillään.
– Jälkeenpäin ajateltuna ihmettelen myös sitä, kuinka noiden edellä mainittujen tyyppien kaverit vain katsoivat tuollaista toimintaa sivusta ja hyväksyivät kaiken, vaikka varmasti tajusivat sen olleen väärin. Mutta heidän mielestään valta tarkoittaakin sitä, että saa tehdä mitä haluaa ja kenelle haluaa.
Lue koko kirjoitus Jasmin Mäntylän blogista!