Missikaunotar Jessica Ruokola, 29, viettää koronakaranteenia Barcelonassa Espanjassa, jossa hän on asunut vuoden ajan miesystävänsä kanssa. Koronapandemian vuoksi Espanjassa on tällä hetkellä ulkonaliikkumiskielto ja kotoa saa poistua ainoastaan kauppaan, töihin tai ulkoiluttamaan koiraa.

Jessica kuuluu astmansa vuoksi riskiryhmään ja suhtautuu sen takia koronaviruspandemiaan vakavasti.

– Espanjassa otettiin heti tiukat rajoitukset käyttöön, mutta se on mielestäni vain hyvä asia, Jessica toteaa Metropolille.

– Vaikka kuulun riskiryhmään, en ole kuitenkaan panikoinut. Minulla on turvallinen olo, koska asioista huolehditaan niin hyvin täällä , hän jatkaa.

Jessica kertoo Espanjan hallituksen asettamista turvatoimista, joita rikkomalla voi saada sakot.

– Poliisit partioivat ulkona kaduilla ja pysäyttelevät jatkuvasti ja tenttaavat. Kodin ulopuolella saa liikkua korkeintaan 150 metrin säteellä ja tämä koskee myös koiranulkoiluttajia. Kauppaan saa mennä ainoastaan yksi kerrallaan ja vartijat tarkistavat, että kaikki desinfioivat kätensä ja ostoskorinsa, hän luettelee.

– Onhan täällä vähän sellainen maailmanlopun meininki.

Siivoilua ja lepoa

Suurin osa espanjalaisista on tällä hetkellä lomautettuna, samoin ravintola-alalla housteina työskentelevät Jessica ja hänen miesystävänsä. Päivät kuluvat lähinnä siivoten, kokkaillen ja kotitreenejä tehden.

– Onneksi firma maksaa minulle 75% palkastani, joten taloudellisia huolia ei ainakaan toistaiseksi ole. Teen myös someyhteistyötä muutamien eri yritysten kanssa ja nämäkin työt ovat edelleen pysyneet. Mutta onhan tämä todella tylsää vain olla kotona, en minä tästä nauti ollenkaan.

– Jos jotain hyvää pitää keksiä, niin ainakin olen siivonnut kaikki kaapit useaan otteeseen ja kehittänyt kokkaustaitojani, Jessica nauraa.

– Lisäksi olen saanut levättyä univelkojani pois. Minulla on sen verran monta vuotta takana yötyötä, että en varmastikaan ole tainnut nukkua ihan tarpeeksi.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Suunnitelmat uusiksi

Korona-aika pistää monet parisuhteet koetukselle, kun yhtäkkiä puolison kanssa täytyykin jakaa lähes kaikki elämänsä minuutit. Jessica kuitenkin vakuuttaa, että hänellä ja hänen miesystävällään on kaikki hyvin.

– Kyllä minä sitä aluksi vähän jännitin, mutta kaikki on mennyt oikein sujuvasti. Vielä ei ainakaan ole mitään kriisiä tullut, hän sanoo.

Jessica hämmästelee, miten ihmeellistä onkaan ajatella, ettei tällaisesta poikkeustilasta ollut tietoakaan vielä kuukausi sitten.

Neljä viikkoa sitten olin autuaan tietämättömänä menossa töihin, kun yhtäkkiä hallitus päätti pistää koko maan kiinni. Tämän “lock downin” ei ollut aluksi tarkoitus kestää näin kauaa, mutta viikonloppuna sitä pidennettiin jo kolmatta kertaa, hän päivittelee.

– Minua harmittaa, koska minut kiinnitettiin juuri houstiksi muutamalle isolle espanjalaiselle festarille, mutta nyt kaikki suunnitelmat menivät ihan uusiksi.

Päivä kerrallaan

Kaikesta huolimatta Jessica pyrkii kuitenkin suhtautumaan vallitsevaan tilanteeseen mahdollisimman positiivisesti. Hän iloitsee Espanjan alkaneesta keväästä ja lämpömittarin alati kohoavista lukemista.

– Meillä on täällä talon katolla kattoterassi, jossa on ihana ottaa aurinkoa, hän hehkuttaa.

– Eihän tässä muu auta, kuin ottaa päivä kerrallaan. Voi olla, että tämä kesä on nyt ainakin osittain peruttu, mutta onhan meillä aina seuraava tulossa! Asiat voisivat olla huonomminkin, hän muistuttaa.

Haastattelu: Nea Lundström