Tanssijana ja koreografina koko Suomelle tunnetuksi tulleesta Jorma Uotisesta, 70, julkaistaan tänään keskiviikkona elämäkerta. Sauli Miettisen kirjoittamassa Jorma Uotinen (Otava) -teoksessa käydään läpi Uotisen menestyksekästä matkaa Pariisin oopperan näyttämöiden kautta aina Suomen tanssitaiteen ikoniksi asti.

Kirjassa puidaan paljon myös Uotisen ihmissuhteiden kipukohtia ja etenkin yhteiseloa entisen avopuolison Helena Lindgrenin kanssa. Kirjassa Uotinen kutsuu Lindgrenia elinkautisystäväkseen.

– Helena on kokonaisvaltainen aistimus, Uotinen hehkuttaa kirjassaan.

Hän kuvailee naista muun muassa häikäiseväksi, yllättäväksi, rakastettavaksi – mutta myös rasittavaksi ja vaativaksi.

Lähes 20 vuotta kestäneeseen parisuhteeseen mahtui tunteita laidasta laitaan ja etenkin suhteen viimeisessä vaiheessa katkeruus oli vahvasti esillä. Ennen avoparin eroa Uotinen käyttäytyi Helenaa kohtaan kylmästi ja torjuvasti.

Kun Helena kertoi olevansa onneton puolisonsa kanssa, Uotinen kehotti häntä hankkimaan rakastajan. Uotinen kuitenkin raivostui saatuaan tietää, että Helena todella oli toteuttanut idean.

Uotisen julkisuuskuva saattaa olla itsevarma ja välillä jopa hieman ylimielinen, mutta Lindgren kertoo kirjassa näkevänsä Uotisessa toisinaan aran ja huonolla itsetunnolla varustetun ihmisen.

– Jorma kätkee paljon asioita sisäänsä. Jokin tunnelukko siellä on, Lindgren toteaa kirjassa.

Liitossa oli silti ollut paljon hyvääkin ja kirjassa kerrotaan, kuinka pari matkusteli yhdessä ja jakoi samanlaisen huumorintajun.

Jorma Uuotinen ja Helena Lindgren erosivat 1999, mutta he ovat edelleen hyviä ystäviä.

Kirjan mukaan Uotinen ei ole kohdannut maata mullistavaa rakkautta Lindgrenin jälkeen ja mies myös paljastaa ettei voisi enää kuvitella asuvansa kenenkään kanssa yhdessä.