Toimittaja Maria Veitola on lanseerannut omalla Instagram-tilillään uuden konseptin, joka kulkee nimellä Mielenterveysmaanantai. Veitolan tavoitteena on purkaa hankkeellaan mielenterveydellisiin haasteisiin liittyviä tabuja.

Ensimmäinen mielenterveysmaanantai käsittelee seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten kokemia mielenterveysongelmia. Veitola puhuu aiheesta omalle Instagram-tililleen julkaisemansa postauksen yhteydessä.

Veitola on julkaissut itsestään kuvan, jossa hän poseeraa sateenkaariväreihin sonnustautuneena. Julkaisu on samalla kannanotto tällä viikolla alkaneeseen Pride-viikkoon.

– Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset, etenkin nuoret kärsivät muita enemmän mielenterveysongelmista ja itsetuhoisuudesta. Nämä myrkyt kumpuavat vähemmistöstressistä, Veitola kirjoittaa julkaisussaan.

– Vähemmistöstressi taas johtuu mm. syrjinnän ja ulkopuolisuuden kokemuksista. Oman elämän, identiteetin ja valintojen salailusta. Ympäristön reaktioiden pelosta. Väkivallasta ja sen uhasta. Itseinhosta ja häpeästä, hän luettelee.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Veitolan mukaan Pride-viikolla olisi hyvä miettiä, mitä jokainen ihminen voisi tehdä ”sateenkaari-ihmisten mielenterveyden tukemiseksi”.

Päivityksessään Veitola kertoo avoimesti myös omasta seksuaalisuudestaan ja suhdehistoriastaan.

– Itse olen panseksuaali. Se tarkoittaa sitä, että rakastun ihmisiin sukupuoleen katsomatta, Veitola paljastaa.

– Oma suhdehistoriani on moninainen. Olen ollut rakkaussuhteissa miesten, naisten, transsukupuolisten ja muiden kanssa. Kaikki entiset rakkaani eivät ole osanneet tai halunneet määritellä omaa sukupuoli-identiteettiään, eikä sille ole ollut itselleni väliä.

Tänä päivänä Veitola on suhteessa cis-mieheksi luokittelemansa henkilön kanssa, minkä vuoksi moni näkee hänet heterona. Hetero hän ei kuitenkaan itsensä mielestä ole.

– Seksuaalinen suuntautumiseni on joillekin ongelma, minulle lahja: mahdollisuus rakastaa monenlaista ihmisyyttä.

Oman suhdehistoriansa takia Veitola ymmärtää hyvin seksuaalivähemmistöön kuuluvia ihmisiä. Lisäksi hän on naisen ja miehen välisessä suhteessa saanut kokea, kuinka paljon helpompaa on olla heterosuhteessa kuin toisenlaisessa suhteessa.

– Tämä yhteiskunnan ja ympäristön luoma vapaus, luottamus ja hyväksyntä tulisi kuulua ihan kaikille, Veitola julistaa.

Lue myös:

Maria Veitola kerää kritiikkiä paljasjalkaisilta helsinkiläisiltä – lataa suorat sanat: ”Mitä ihmeen sisäsiittoisuutta te suojelette?”

Maria Veitola muutti radikaalisti tyyliään – ajoi hiuksensa pois: ”Hupsista!”