Lauantaina 10. syyskuuta vietettiin kansainvälistä itsemurhien ehkäisypäivää. Merkkipäivän tarkoituksena on tarjota maailmanlaajuisia toimia itsemurhien ehkäisemiseksi.

Yksi avoimesti aiheeseen kantaa ottanut on palkittu juontaja ja mediapersoona Maria Veitola. Veitola julkaisi lauantaina omalle Instagram-tililleen koskettavan postauksen, jossa hän puhuu rehellisesti omasta itsetuhoisuudestaan.

– Tähänastisessa elämässäni on ollut kaksi ajanjaksoa, jolloin olen ollut itsetuhoinen tai minulla on ollut itsetuhoisia ajatuksia, Veitola kertoo julkaisussaan.

– Sairastuin lukiossa vakavaan masennukseen ja anoreksiaan. Yritin näännyttää itseni hengiltä, pois tästä elämästä, hän tunnustaa.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Toisen kerran Veitola joutui kohtaamaan itsetuhoisia ajatuksia kolmekymmpisenä. Tuolloin hän kärsi rajusta, kroonistuneesta migreenistä.

– Olin jatkuvasti järkyttävissä kivuissa, enkä saanut lukuisista lääkäreistä ja lääkkeistä huolimatta mistään apua. Toivottovimpina aikoina halusin oikeasti kuolla, koska voimani olivat lopussa, enkä nähnyt valoa, juontaja kuvailee.

Merkittävin apu Veitolalle oli vaikeina hetkinä ympärillä olevat läheiset ihmiset.

– Molempina ajanjaksoina minut piti hengissä tietyt, sinnikkäät ystäväni ja perheenjäseneni, jotka olivat päättäväisesti läsnä ja kysyivät ”mitä kuuluu”, vaikka yritin eristäytyä ja käpertyä synkkään yksinäisyyteeni, Veitola kuvaa ja lisää:

– Kiitos heille siitä ikuisesti. 

Päivityksessään Veitola painottaa sitä, kuinka tärkeää on muistaa kysyä ystävien ja tuttujen kuulumisia.

– ”Mitä kuuluu?” -kaksi sanaa, joilla voi parhaimmillaan ehkäistä kanssaihmisen itsemurhan. Joskus se saattaa olla niin yksinkertaista. Lupaathan kysyä jatkossa kuulumisia entistä matalammalla kynnyksellä ja kuunnella herkällä korvalla myös vastauksen. Ja kun sinulta kysyään ”mitä kuuluu”, kerrothan rehellisesti, Veitola summaa.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Veitolan painava julkaisu on kerännyt runsaasti kommentteja, joissa kiitellään Veitolaa tämän avoimuudesta.

– Tämä on tärkeää. Kiitos Maria, kommentoi juontaja Marja Hintikka sydänemojien kera.

– Jokaisella meistä pitäisi olla edes se yksi ihminen, joka jaksaa kysyä ”mitä kuuluu”, vaikka toinen kuinka yrittäisi eristäytyä. Ikävä kyllä näin ei vaan ole … Jokainen meistä voi myös olla se, joka muistaa kysyä tuon samaisen kysymyksen. Kiitos Maria tästä ja yleensäkin näihin MT-ongelmiin liittyvistä kirjoituksistasi, eräs toinen seuraaja muotoilee.

Lue myös:

Maria Veitola teki rajun tunnustuksen: ”Minäkin olen ollut yksi heistä”

Maria Veitola kohtasi suuren menetyksen – koskettava muistokirjoitus sai tähtitoimittajan julkkisystävät herkistymään