Toimittaja Maria Veitola julkaisi isänpäivän kunniaksi omalla Instagram-tilillään koskettavan kirjoituksen, jossa hän muistelee edesmennyttä isäänsä.

Kirjoituksensa yhteyteen Veitola on lisännyt kaksi kuvaa, joista toisessa hän poseeraa isänsä kanssa vauvana. Toinen kuva on otettu Veitolan isän viimeisinä vuosina.

– Isä kuoli viisi ja puoli vuotta sitten sairastettuaan nuoresta asti, moninkertaisesti ja kivuliaasti, Veitola kirjoittaa Instagramissa.

– Isän sairaudet ja se, ettei niistä saanut puhua, vaikuttivat minuun monella tavalla. Valitettavasti vaikeista asioista vaikeneminen ei poista niitä olemasta. Ne vain pahenevat.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täällä.

Veitolan isän elämä ei ollut helppoa. Veitola joutui seuraamaan vierestä, kun hänen isänsä kärsi sairauksistaan.

– Isän viimeiset vuodet olivat yhtä helvettiä. Mietin monesti, mitä tämän kaiken tuskan ja hädän tilalle tulee, kun isä lopulta kuolee. Nyt tiedän, Veitola toteaa.

– Ensin tuli musertava suru. Sen rinnalle syttyi syvä ikävä ja loputon kaipuu. Lopulta synkkyyden seasta alkoi loistaa ehdoton, puhdas rakkaus, joka vain voimistui. Se rakkaus kannattelee minua joka ikinen päivä, hän muotoilee.

Veitolan ja hänen isänsä suhde oli paikoitellen vaikea, mutta isän viimeisinä aikoina kaksikko alkoi vihdoin puhua haasteista ääneen.

– Näin ensimmäistä kertaa koskaan isän itkevän. Itkimme yhdessä. Se ei ollut helppoa, ja juuri siksi olen ylpeä meistä molemmista.

Kuolema on Veitolan mukaan ”mahdollisuus lopulliseen anteeksiantoon”. Hän ei omien sanojensa mukaan syytä isäänsä enää mistään.

– Ymmärrän, että hän yritti aina parhaansa. Hänestä ei ollut enempään, hän toimi omien resurssiensa varassa. Isä oli oman sukupolvensa ja omien, sodasta selvinneiden vanhempiensa kasvatuksen tuote. Mies, jolla ei ollut kykyä käsitellä, näyttää tai sanoittaa tunteitaan. Ennen kuin lopun edessä.

Nyt Veitola ymmärtää, että hänen isänsäkin oli vain ihminen, jolla oli myös oikeus olla keskeneräinen.

Veitola myöntää juttelevansa kuolleen isänsä kanssa päänsä sisällä päivittäin.

– Teen kai edelleen työtä itseni ja suhteemme kanssa. Mikä kauneinta, tunnen hänen tukensa vaikeina hetkinä. Moitteita en koskaan, hän kuvailee.

– Välillä humpsahdan suruun, itken ikävääni loputtomasti ja lohduttomasti. Niin kuin tänään. Sellaista on elämä. Hyvää isänpäivää kaikille isän ikävöijille. Tiedän, että meitä on monta, Veitola päättää kirjoituksensa.

Lue myös:

Maria Veitolan julkaisema kylpykuva poiki hävyttömän kommentin – ”Vanha kunnon naisviha”

Maria Veitola julkaisi alastonkuvan nautinnollisesta hetkestään – sai idean yllättävältä taholta – ”Viikonlopun paras hetki!”