Big Brother -voittajana tunnetuksi tullut radiojuontaja Niko Nousiainen, 36, avaa Metropolille antamassaan haastattelussa kuulumisiaan ja sitä, kuinka otti kantaa Black Lives Matter -liikkeeseen.

Nousiainen vastaa puhelimeen iloisella äänellä ja sanoo olevansa innoissaan tulevasta kesästä. Hän aloitti vuoden vaihteessa työt radiojuontajana ja nyt monen yrittäjävuoden jälkeen edessä odottaa ansaittu palkallinen loma.

– Suunnitelmissa olisi ainakin lähteä mökille vanhempieni kanssa. Siellä aion ihan vain rentoutua, Nousiainen selittää hyväntuulisena.

– Olisi myös ihanaa lähteä jonnekin ulkomaille, mutta en tiedä onko se vielä ihan mahdollista.

Nousiainen painottaa olevansa itse tällä hetkellä onnellinen, mutta kertoo seuranneensa surullisena vierestä viime aikaisia uutisointeja muun muassa hänen ex-vaimostaan Sofia Belórfista liittyen Katiska-vyyhtiin, koronaviruksesta ja afroamerikkalaisen George Floydin kuolemasta.

Jyrkästi rasismia vastaan

Kun poliisiväkivallan uhrina kuolleen George Floydin tapaus nousi muutama viikko sitten esille sosiaalisessa mediassa, myös Nousiainen päätti kirjoittaa aiheesta Instagram-tililleen.

– Otan harvoin kantaa somessa, mutta tämä kosketti sen verran, etten voinut olla hiljaa. Kaikenlainen rasismi on aina väärin ja on uskomatonta, että tällaista tapahtuu vielä vuonna 2020, Nousiainen summaa.

– Suomessahan rotuerottelu on tietysti aivan eri tasolla kuin esimerkiksi Jenkeissä, mutta toisaalta emme aina välttämättä edes tunnista rasismia.

Nousiaisen mukaan haastavinta on nimenomaan se, etteivät ihmiset ehkä itse tiedosta käyttäytyvänsä rasistisesti.

– Ja nyt en tarkoita ainoastaan ihonväriin tai etniseen taustaan liittyvää rasismia. Samalla tavalla meillä on tekemistä, jotta tasa-arvo toteutuisi esimerkiksi sukupuolten välillä.

Miehellä ei ole tarjota ratkaisua koko maailman pelastamiseen, mutta hän kannustaa kaikkia tekemään parhaansa. Nousiaisen mukaan jokaisella on vastuu ja mahdollisuus auttaa.

– Jos näet vääryyttä tapahtuvan on sinulla velvollisuus puuttua siihen. Sitten tiedät, että voit nukkua yösi rauhassa, Nousiainen toteaa vakavana.

Ilkeydet Belórfia kohtaan harmittavat

Nousiaisen ex-vaimo Sofia Belórf joutui viime kesänä tutkintavankeuteen epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta. Sofian entistä avopuolisoa Niko Ranta-ahoa epäillään huumausainerikoksesta ja törkeästä dopingrikoksesta.

Nousiainen on pysytellyt hyvissä väleissä ex-vaimonsa kanssa ja häntä harmittaa, kuinka ilkeästi tuntemattomat ihmiset kohtelevat Belórfia.

– En ymmärrä, miksi muiden täytyy vauhkota hänen asioistaan. Eikö loppupeleissä kuitenkin tärkeintä ole se, että Sofia itse tietää mitä tekee ja on onnellinen? Nousiainen ihmettelee.

– Ei sen tarvitsisi muihin vaikuttaa. Eikä se tavallaan enää vaikuta minuunkaan, mutta totta kai tuntuu pahalta katsoa vierestä. Olimmehan me kuitenkin kauan yhdessä.

Ei enää julkista suhdetta

Nykyisestä parisuhdetilanteesta kysyttäessä Nousiainen paljastaa tapailevansa erästä naista, mutta ei suostu kertomaan hänestä enempää. Nousiainen ei halua tuoda suhdettaan julkisuuteen, koska on väsynyt jakamaan yksityiselämänsä koko Suomelle.

– Nautin siitä, että saan nyt olla niin sanotussa “normaalien ihmisten suhteessa”.

Tällä Nousiainen viittaa suhteeseensa Belórfiin, joka nousi jatkuvasti iltapäivälehtien otsikoihin.

– Ei ulkopuolisten kaikkea tarvitse tietää, Nousiainen lisää.

Terveys etusijalla

Nousiainen kertoo olevansa erittäin tyytyväinen tämän hetkiseen elämäntilanteeseensa. Hän valmistui vuosi sitten keväällä Laajasalon opistosta ja koulu on tuonut paljon hyviä asioita hänen elämäänsä, kuten vakituisen työpaikan.

Mies tiedostaa etuoikeutensa, eikä pidä itsestäänselvyytenä sitä, että on säilyttänyt työpaikkansa koronakriisin keskellä.

– Minulla on paljon yrittäjäystäviä, jotka ovat menettäneet kaikki työnsä tänä keväänä. Olisin itsekin ollut samassa tilanteessa, jos en olisi mennyt kouluun ja saanut radiojuontajan pestiäni.

Lisäksi Nousiainen kokee kiitollisuutta terveydestään.

– Urheilen paljon ja on ollut mahtavaa, että olen saanut pysyä terveenä, hän hehkuttaa.

– Eikös terveys kuitenkin ole se kaikista tärkein asia? Nousiainen lisää.

Palmu takapihalla

Työrintamalla Nousiaisen ainoat tavoitteet ovat, että hän haluaisi kehittyä radiojuontajana ja rakentaa itselleen pitkän uran media-alalla. Hänen mielestään olisi tärkeää osata keskittyä kaikkeen siihen, mikä elämässä on jo hyvin.

– Aina ei tarvitse kurottaa tähtiin. Välillä voi olla onnellinen ihan vain siitä, mitä tekee juuri nyt.

Unelmista puhuttaessa Nousiainen väläyttää, että yksi haave on ollut jo pidemmän aikaa mielessä. Hän ei ole suuri talven ystävä ja haluaisi siksi muuttaa vielä joskus ulkomaille.

– En vielä tiedä, miten aion tämän toteuttaa, jos työni sijaitsee Suomessa, mutta jotain täytyy keksiä, mies sanoo.

– Päätin nimittäin jo lapsena, että joku päivä asun paikassa, jossa takapihallani on palmu. Yksi palmu, se on suurin unelmani, Nousiainen nauraa.

Haastattelija: Nea Lundström