Suomen rikoshistorian suurimmassa Katiska-huumevyyhdissä pääsyytettynä oleva Niko Ranta-aho vieraili Harri Moision ja Ilkka Ihamäen luotsaamassa Katiska-podcastin päätösjaksossa. Hän avautui podcastissa lähestyvästä tuomiosta ja mediahuomiosta.

– Haluan hyödyntää vankilassa jokaisen päivän sen sijaan, että makaan ja katson telkkaria. Mieluummin opiskelen ja käytän ajan hyödyksi, tradenomin tutkinnosta haaveileva Niko Ranta-aho kertoo.

”Kadun koko asiaa”

Niko Ranta-ahoa pidettiin tutkintavankeudessa peräti 11 kuukautta. Hänet vapautettiin kesäkuun puolessavälissä odottamaan tuomiota. Häntä odottaa jopa 11 vuodenvankeustuomio.

Hän ilmoitti vapautumisen jälkeen, ettei kadu tekemiään rikoksia.

– Olin yksin 11 kuukautta. Minulla oli seurana pelkät vartijat, poliisit ja syyttäjät, jotka vittuilivat minulle. Minulla ei ollut mitään posiitivista tai hyvää elämässäni. Menin tilaan, jossa valmistauduin negatiivisuuteen. Sen jälkeen minut lyötiin median eteen ja sanoin yhden väärän lauseen. Sitten koettiinkin, että en kadu tekemiäni rikoksia.

– Kadun koko asiaa. Olen sanonut dokumentissa, ettei minusta kannata ottaa oppia. Minulla olisi ollut hyvä elämä, mutta olen pilannut sen huumeilla ja huumakupalla.

Juontajat haluavat tietää, mikä on Nikon suhtautuminen tänä päivänä päihteisiin.

– Alkoholia käytän pienissä määrin. Pitää muistaa, että koen olevani edelleen päihderiippuvainen ihminen. Olin viisi ja puoli vuotta käyttämättä päihteitä. Kun aloitan, niin se lähtee siitä, mihin se on loppunut.

Tuntemattomat tsemppaavat

Niko on tyytyväinen tänä syksynä Ruutu+-palvelussa esitettyyn 4-osaiseen dokumenttisarjaan.

– Minulle jäi sarjasta hyvä fiilis. Olen saanut sarjasta paljon positiivista palautetta. Jotkut ihmiset ovat kritisoineet ohjelmaa, koska heidän mielestä rikollisen elämää hienostellaan. Se oli elämäni. Olimme rehellisiä, millaista elämäni on ollut, Niko kertoo.

Niko uskoo dokumentin toimineen varoittavana esimerkkinä.

– Käyn läpi dokumentissa, kuinka sekaisin elämäni on mennyt huumeista. Moni ihminen on lähettänyt minulle palautetta, että on ruvennut miettimään omaa huumeiden käyttöään ja löytänyt samoja asioita, mitä elämässäni on ollut ja yrittävät tehdä muutosta. Sen lisäksi olen käynyt nuorten päihdelaitoksissa, mikä on jäänyt valtamedialta huomioimatta.

Vapautumisen jälkeen Niko on viettänyt aikaa niin Helsingissä, Tampereella kuin Espanjassakin. Hän on saanut runsaasti palautetta myös kasvotusten.

– Viime viikolla tuli tuntematon nainen halaamaan minua ja toivottavamaan tsemppiä. Se on se palaute, jota minä saan. Instagramissa saan anonyymeiltä ihmisiltä ilkeitä kommentteja. Totta kai otan kaiken palautteen vastaan ja seison tekojeni takana.

Media teki minusta julkkiksen

Nikolle on kertynyt Instagramiin yli 50 000 seuraajaa. Hän toteaa, että ei itse päättänyt tehdä elämästään julkista. Myöskään sarja ei sitä tehnyt, sillä hän oli otsikoissa vyyhdin takia koko tutkintavankeuden ajan.

– Media on tehnyt minusta julkkiksen. Sellissä ollessani olen joutunut lukemaan juttuja itsestäni. Dokumenttisarjassa pystyin ensimmäistä kertaa avaamaan omia näkemyksiäni.

– Oli vaikea lukea elämästä asioita, josta en ollut tietoinen. Osa informaatiosta tuli kuukauden aikana lehdistä. Se oli vittumainen tilanne olla eristettynä ja lukea niitä. Media kirjoitti asioista, jotka ovat syyttäjän ja poliisin väitteitä. Ne eivät ole valitettavasti kaikki faktatietoa, ja media on kirjoittanut niiden pohjalta juttunsa.

Ohjelman juontajat halusivatkin tietää, onko Katiska-sarja saamassa jatkoa.

– Kyllä me unohdamme Katiskan minun osalta ja keskitymme kaikkeen muuhun.

Lue myös:

Niko Ranta-ahon kainalossa kuuluisa amerikkalaiskaunotar – julkaisi kuvan aiemmin omistamaltaan Marbellan klubilta