Suomen suurimmasta huumevvyyhdistä kertova Katiska-dokumentin kolmas jakso on ilmestynyt Ruutu+-palveluun. Jaksossa ääneen pääsee pääepäillyn Niko Ranta-ahon lisäksi hänen ex-puolisonsa, fitness-kaunotar Sofia Belórf.

Heinäkuussa 2019 Niko ja Sofia päättivät matkustaa Espanjasta Suomeen. Pariskunta juhli Suomeen saavuttuaan ystäviensä kanssa Ruisrockissa.

– Kukaan ei huomannut normaalissa arjessa, että minulla oli kiinnijääminen lähellä. Minulla oli tieto, että kun tulen Suomeen, niin niin saattaa käydä. Siellä oli kuitenkin kolme jätkää jäänyt kiinni, Niko kertoo.

Sofia ja Niko majoittuivat Turussa hulppeaan vuokrahuoneistoon, joka oli poliisin kuuntelussa.

– Ruisrock oli lopun alku. Siellä meni alkoholia ja huumeita. Se oli aivan katastrofi. Se oli niin katastrofaalinen viikonloppu, että mä lähdin sieltä yksin junalla pois. Se meni niin sekoiluksi hänen (Nikon) osaltaan, Sofia kertoo.

Kymmenen päivää Ruisrockin jälkeen Niko ja Sofia olivat edelleen Suomessa, missä he majoittuivat Helsingin keskustassa sijaitsevaan tilapäiskotiinsa. Poliisi teki rynnäkön pariskunnan kotiin.

– Pidätysaamu oli hyvin dramaattinen. Olimme vielä nukkumassa. Heillä oli ollut meidän asunto ilmeisesti mikitettynä. He olivat tehneet ilmeisesti aikataulun sen mukaan, että olemme molemmat vielä kotona, Sofia avautuu ja jatkaa:

– Se oli sateinen aamu, joten heidän maiharinsa nahisivat lattiaan. Se kuulosti siltä kuin olisi ollut joku ryöstö. Ehdin sanoa Nikolle, että mitä vittua.

Niko heräsi Sofian huutoon.

– He (poliisit) painoivat minut rautoihin ja kielsin heitä, ettei Sofialle saa pistää rautoja. Sitä ne kunnioitti, Niko toteaa.

– Se oli viimeinen oli, kun yksi poliiseista pyysi pakkaamaan tavarani ja ilmoitti, että minua epäillään törkeästä rahanpesusta, Sofia kertoo.

Kuva: Nelonen

”Minulla on kansainväliset kontaktit”

Nikolle vaaditaan 13 vuoden vankeusrangaistusta ja takavarikkoon on määrätty omaisuutta 4 miljoonan euron arvosta.

Hän avaa huumeiden salakuljetusta dokumentissa.

– Olin ainoa kontakti ulkomaalaisiin ihmisiin. En luottanut läheisiin tai työmiehiin, sillä pystyin suojaamaan heidän turvallisuuden.

– Koen, että minulla on hyvät kansainväliset kontaktit. Se oli liian helppoa ja yksinkertaista.

Hän on kertonut Helsingin käräjäoikeuden käsittelyssä huumeiden tuomisen rekalla maksavan 60 000-100 000 euroa. Sen takia hän on joutunut tilaamaan kerralla isompia eriä.

– En viitsi lähettää kolmea kiloa kokaiinia, vaan pitää olla laajalla skaalalla tuotteita, jotta kannattavuus säilyy toiminnassa, Niko kertoi oikeudessa.

Hänen apumiehensä vastasivat huumeiden kätkemisestä maastoon Uudenmaan alueella. Niko oli yhteydessä apumiehiin agenttipuhelimilla.

Myös Nacin ex-vaimo syytettynä

Katiska-vyyhdin rahaliikenteestä syytettynä on toisen pääepäillyn Janne ”Nacci” Tranbergin entinen puoliso Hanna Hertell.

– Se oli viime vuonna juuri ennen juhannusta. Janne oli yrittänyt soittaa pari kertaa ja laitoin hänelle myöhemmin viestiä. Hän laittoi viestiä ja pyysi käymään alaovella paperipussin kanssa. Minua odotti alaovella mies, jonka päästin rappuun. Hänellä oli muovipussi, joka laitettiin paperipussiini. Samaan aikaan olin saanut Jannelta viestin, että paperipussin voi jättää rappukäytävään patterin väliin ja oven väliin pitäisi laittaa jotain väliin, jotta se pysyy auki, Hanna kertoo.

Nikon lähipiiriin kuulunut apumies sai tehtävän hakea rahakassin Tranbergin rappukäytävästä ja toimittaa Espanjaan. Poliisi nappasi tamperelaismiehen myöhemmin Helsinki-Vantaan lentokentältä, ja myös hänelle vaaditaan 13 vuoden tuomiota törkeästä huumausainerikoksesta.