Sami Hedberg on Suomen tunnetuimpia stand up -tähtiä. Mies on tehnyt muun muassa maailmanennätyksen, esiintynyt useassa tv-ohjelmassa sekä loppuunmyynyt järkälemäisen Hartwall Arenan. Supertähti suostui Metropoli.netin haastateltavaksi ja kertoi uransa vaiheista aina lapsuuden alkuhetkistä lähtien.

Lapsuus ja nuoruus

”Synnyin vuonna 1981 Helsingin Lauttasaareen. Perheeseeni kuului isä, äiti, sisko ja koira. Lapsuus oli hienoa aikaa. Näin jälkikäteen muistelen sitä aina lämmöllä. Aloitin pelaamaan koripalloa Topolassa jo 7-vuotiaana. Vietimme Lauttasaaressa ystävieni kanssa paljon aikaa – meillä oli mopoa ja Suzuki PV:tä! Kävimme myös perheeni kanssa paljon mökillä ja kalastamassa. Vietimme yhdessä mukavia kesiä ja lomia. Opiskelin Lauttasaaressa Myllykallion ala-asteella ja myöhemmin Pajalahden yhteiskoulussa.
Nuoruuteni vietin myös koripallon parissa ja kävin lukiota. Peruskoulun päästötodistuksen keskiarvo oli 9.1 ja sain lukiosta C:n paperit. Lukion jälkeen pyrin ammattikorkeakoulu Laureaan ja pääsin sinne sisälle. Pyrin myös Teatterikorkeakouluun ja Taideteolliseen. Pääsin Teatterikorkean kolmanteen vaiheeseen, mutta en ihan sisälle asti. Opiskelin siis Laureassa tradenomilinjaa ja siellä viimeisen vuoden aikana stand up tuli mukaan elämääni. Sitä ennen olin melkein kahdeksan vuotta töissä Scandicissa hotellialalla. Aloitin laukkujen kantajana, sitten tein yövuoroa ja päivärespaa, ja lopulta pääsin kokousisännäksi asti. Tein nuorempana todella paljon erilaisia töitä. Olen leikannut nurmikkoa, jakanut lehtiä, ollut muuttofirmassa, hyllyttänyt kaupassa ja ollut isän mukana töissä ympäriinsä. Kävin armeijan Santahaminassa.”

Ura

”Stand up oli komedialajina minulle ensin ihan tuntematon. Komiikan tekeminen ja esiintyminen sen sijaan kiinnostivat minua aina, jonka vuoksi pyrinkin sinne Teatterikorkeakouluun. Yläasteella aloin rentoutumaan esiintymisen suhteen. Halusin viihdyttää ihmisiä ja aloin nähdä asioita hauskasti. En ole koskaan osannut kertoa mitään vitsejä, mutta aloin nähdä asioita komediallisista näkökulmista. Tykkäsin olla kaveriporukassa aina se yleisen ilmapiirin ylläpitäjä. Kun en päässyt Teatterikorkeaan sisälle, päätin jälkeenpäin, että jotenkin minä vielä pääsen esiintymään. Hotelliurani aikana mietiskelin, että mitäs kautta tässä lähdettäisiin oikein eteenpäin. Vuonna 2005 osallistuin stand up -komedia Get Up Stand Up -kilpailuun, vaikka en ollut koskaan aiemmin tehnyt stand upia. Siinä ohjelmassa tein siis ensimmäisen stand up -keikkani. Selviydyin kisasta voittajana, joka oli käännekohta urallani.”
Olet selvästi esimerkki siitä, kuinka kova työ palkitaan. Onko urallasi mitään selkeää kohokohtaa kisavoiton jälkeen, jota muistelet erittäin lämmöllä?
”Minulla on ollut paljon kohokohtia urallani, mutta mainittakoon vuoden 2013 loppuunmyyty Hartwall Arena omalla show’llani. Kaksi vuotta myöhemmin vuonna 2015 tein Guinness World Recordsin maailmanennätyksen 365-kiertueellani, jossa tein eniten livekeikkoja vuoden aikana.”
Palataanpas sitten alkuun. Oliko koomikon ura aina tähtäimessä?
”Koomikon ura ei ollut minulla aina tähtäimessä. Minulla oli ensin kaikenlaisia arkkitehti- ja lääkärihaaveita, vaikka esiintyminen olikin lähellä sydäntäni. Minua kiinnosti myös ulkomailla työskenteleminen ja kansainvälisyys. Olin myös aina jollain tavalla kiinnostunut yrittämisestä – oman yrityksen perustaminen ja sen ympärillä kaikki luova työ kiehtoi minua. Sitten stand up kilpailun voitto ohjasi minut tälle polulle.
Urani lähti ohjelman myötä nopeasti liikkeelle, sillä muut koomikot tunsivat minut jo alalla. Pääsin heti tekemään keikkoja, mutta kesti n. 2-3 vuotta ennen kuin koko kuvio selkeytyi. Pikkuhiljaa lähdin tekemään keikkoja kaikkiin paikkoihin, mihin vain pyydettiin. Sai siitä rahaa tai ei, kaikki aina tehtiin! Ensimmäisten vuosien aikana kehitin itseäni koomikkona ja hioin juttujani – ei sitä ole päivässä valmis. Kolme vuotta siihen meni, että alkoi tulla enemmän keikkaa. Niiden myötä tuli myös erilaisia tv-ohjelmia ja sitten pääsin vasta kunnolla eteenpäin.”

Millaisia muita töitä teit urasi alkuaikoina?
”Olin kokoaikaisesti töissä Scandicissa. Jossain vaiheessa se sitten jäi sivuun, kun minulle alkoi tulla niin paljon keikkoja. Perustin vuonna 2005 oman yrityksen, jonka kautta aloimme aluksi tekemään laajemmin keikkoja ja sitten perustin oman stand up -klubin Helsingin Korjaamolle. Silloin omaan firmaani alkoi tulla myös sitä tuotannollista puolta.
Päämääränä oli kuitenkin tehdä komediaa, käsikirjoittaa lisää juttuja ja haastaa itsensä päivittäin. Halusin olla koko ajan parempi ja menin mukaan kaikkiin mahdollisiin juttuihin, jotta pääsisin urallani eteenpäin. Minulla alkoi olemaan niin paljon erilaisia keikkoja takana, että vuonna 2009 tein oman ensimmäisen soolokeikkani, joka oli minulle mullistava vaihe. Olin tehnyt niin paljon keikkoja, että sain kasaan oman soolosetin. Tein silloin neljän kaupungin kiertueen, Sami Hedberg Show’n. Samana vuonna tein myös Kokovartalomies -stand up DVD:n, joka oli ensimmäinen taltioitu tunnin mittainen show. Se lähti leviämään nettiin, ja sitä kautta saavutti laajemmin myös muita ihmisiä kuin pelkästään keikoilla käyneitä.”
Tapahtuiko urallasi mitään varsinaista käännekohtaa?
”Ensimmäinen käännekohta urallani oli juuri se vuonna 2005 Get Up Stand Up -kisan voitto. Seuraava oli tuo vuoden 2009 oma ensimmäinen DVD ja siitä oman sooloshow’n eteneminen. Siinä vaiheessa, kun artisti pystyy tekemään oman sooloesityksen ja kaikki tulee katsomaan pelkästään häntä, niin kaikki menee sinänsä eteenpäin. Se jonkinlainen suosio on silloin sillä tasolla, että pystyt jo yksin tekemään kyseistä lajia.”
Entä onko jotain ikävää sattunut?
”Ei ole sen suurempia onnettomuuksia tapahtunut. Kun tehdään komediaa, siinä on aina isosti hyvä mieli läsnä. Firmamme slogan on ”Me tuotamme iloa”, joka on ollut sellainen hyvä energia, jonka kanssa olemme menneet aina eteenpäin. Haasteita toki on ollut, mutta se kuuluu yrittämiseen ja niistä haasteista on pyrkinyt ottamaan opiksi. Tekemällä se kaikki tapahtuu – mikään ei synny itsestään.”
Olet tehnyt muun muassa maailmanennätyksen keikkarintamalla ja nautit selvästi esiintymisestä. Ovatko keikkavuodet olleet uralla kovin vaihtelevia?
”Keikkavuodet on aina olleet ihan erilaisia. Lähdin ensin ihan yhdestä keikasta liikkeelle, sitten pyörin klubikeikoilla ympäri Suomen. Siitä etenin seuraavien vuosien aikana isompiin konserttisaleihin, teatteritiloihin, festivaaleihin, yksityiskeikkoihin ja televisio-ohjelmiin. Sitten aloimme oman firmani kautta tekemään omia kiertueita, festivaaleja, urheilutapahtumia, käsikirjoittamista, tuottamista ja ohjelmasisältöä eri medioihin. Isoimmat vuodet olivat 365-kiertue vuonna 2015 ja Sami Hedberg On Ice -jäähallikiertue vuonna 2017. On ollut hienoa saada rakentaa näin monimuotoista ja rikasta ammattia.”
Sinulla pyörii jutuissasi varmasti suuri joukko muita ihmisiä mukana. Ketkä ovat olleet suurimpia taustavaikuttajiasi?
”Jos lähdetään ihan sieltä lapsuudesta liikkeelle, että miten minusta tuli ’Sami Hedberg’, niin tietysti vanhemmat ja perhe vaikuttivat paljon. Meillä oli aina perheessä hauskuus ja ilo läsnä. Meillä oli ihan normaalit arvot ja minulla oli hyvät lähtökohdat elämään. Isä ja äiti olivat kovin huumorintajuisia ja meillä oli todella rento ilmapiiri kotona. Minulla ei ollut selkeitä esikuvia, mutta pidin aina kaikesta komediasta. Olen seurannut toki paljon näyttelijöitä ja muusikoita. Olen luonut monen tekijän kanssa uraani, suurimpana siinä tulee yleisö, koomikot, tuottajat ja muut tekijät. Heitä on satoja, keiden kanssa ollaan rakennettu tätä yhdessä. Kuitenkin se live-yleisö, joka tulee katsomaan koomikon keikkoja on suurin tekijä, joka vie eteenpäin. Stand up –koomikon ura ei etene, jos ihmiset eivät tule katsomaan.”
Mitä Sami Hedberg haluaa tehdä tulevaisuudessa? Onko vielä jotain ultimaattisia tavotteita, jotka haluaisit saavuttaa?
”Tulevaisuudessa on monta eri asiaa mitä haluan vielä tehdä. Etenen viisivuotissuunnitelmassani rauhassa eteenpäin. Minulle tulee koko ajan lisää ideoita, ne ei koskaan lopu! Sitten niitä aletaan toteuttamaan siinä järjestyksessä kun niitä tulee, ja kun se on mahdollista. On paljon ideoita, jotka haluaisin toteuttaa heti huomenna, mutta todellisuudessa ne tulevat vasta kolmen vuoden päästä ja se on tarkoituksenmukaista. Tulossa on vielä laajemmin konseptoitua komedian tekemistä isommassa mittakaavassa. Mutta ei sitä kaikkea voi kertoa, pitää jättää yllätyksiä!
Minulla on tavoitteita sekä henkilökohtaisesti että yritykseni puolesta. Pyrin aina toteuttamaan tavoitteeni – firmani on kasvanut isosti tässä komediatuotantomaailmassa, jonka vuoksi haluaisin selkeyttää koko konseptin ja saada sitä kautta vahvistettua firman rakennetta, jotta voimme lähteä tekemään seuraavia isoja kokonaisuuksia. On ollut iso projekti kasvattaa omaa firmaa ja saada se pyörimään. Tasapainotan myös omaa työntekoani, vapaa-aikaa, ystäviä ja hyvinvointia. Työt eivät lopu tekemällä eivätkä ideat lopu milloinkaan, mutta huomaan, että tavoitteeni on nyt tehdä paljon erilaisia töitä joista nautin. Ideoiden tulviminen on mielenkiintoista ja pitää yrittämisen virkeänä – tavoitteenani on saada ihmiset hyvälle tuulelle.”

Elämä stand upin ulkopuolella

Mitä muita asioita/töitä teet kuin stand upia?
”Minulla on oma tapahtumatuotantoyritys, jossa on ollut yhdestä kymmeneen työntekijää. Käytämme myös alihankintaa riippuen tuotannon koosta, se voi olla kahdesta ihmisestä aina sataan ihmiseen. Tämä on kokonaisvaltaista komedian tuottamista! Tähän kuuluu mainostuotantoa, tv-ohjelmatuotantoa yhteistyössä Solar Filmsin kanssa, urheilutapahtumia, nettikauppaa, kiertueita ja stand up -klubeja. Olen myös Suomen World Visionin hyväntahdon lähettiläs ja teen erilaisia hyväntekeväisyystöitä. Olen myös mukana suomalaisissa yrityksissä Warrior Coffeessa, Day Off Finlandissa, Chabla Oy:ssä ja Helsinki Seagullsissa. Teemme tässä kokonaisuudessa yhteistyötä monien firmojen kanssa tapahtumatuotannon ja televisio-ohjelmien osalta. Sisällöntuotannon osalta teemme yhteistyötä aina tv-mainoksista radioon ja muuhun mediaan. Olen myös mukana koriksessa isosti aina Helsinki Seagullsin hallituksesta lähtien.”
Olet melkoinen monitoimimies! Olet myös hyvin tunnettu kansan keskuudessa – pelottiko julkisuus koskaan?
”Julkisuus ei pelottanut, sillä julkisuuteen meni niin pitkä aika. En tullut päivässä talent show’ssa valmiiksi laulajaksi suoraan keikoille ympäri maailmaa. Julkisuuden tuleminen on kestänyt minulla yhteensä noin 12 vuotta. Päämääräni on ollut aina tehdä komediallista ja viihteellistä sisältöä, eikä niinkään olla julkisuudessa. Kaikesta, mitä olen tehnyt, on jollain tavalla vain tullut julkista ja ihmiset seuraavat minua. Stand upin osalta minulle suurin juttu on edelleen livekeikat ja ne yleisöt, jotka ovat siellä paikan päällä siinä hetkessä. Niistä saan irti kaikista eniten, ja se on se kantava voima stand upin tekemisessä.”
Mitä Sami Hedberg tekee vapaa-ajallaan?
”Vapaa-ajalla harrastan musiikkia ja minulla on kerran viikossa koristreenit. Meillä on oma The Comedians -coverbändi, jossa ovat mukana hyvät koomikkoystäväni Niko Kivelä, Jacke Björklund ja Mika Eirtovaara. Pyrin olemaan paljon ulkona sekä kävellen että lenkkeillen. Tykkään käydä ulkomailla reissaamassa ja kulttuuri kiinnostaa. Pyhä kolminaisuus minulla olisi ruoka, juoma ja matkailu!
Millaisia intohimoja sinulla on?
Minulla on paljon intohimoja ja suuria haaveita, joita haluan edelleen toteuttaa. Ne kohdistuvat aika laajalti luoviin ammatteihin. Historia, musiikki, luonto, matkailu ja kaikki mitä pystyy omin käsin tekemään. Olen remontoinut, sisustanut ja kunnostanut nyt varmaan viisi eri asuntoa. Intohimoihin kuuluu vahvasti myös ruoka.

Loppuun vielä. Suomi on täynnä nuoria koomikon alkuja, jotka varmasti katsovat sinua ihaillen. Millaisia neuvoja haluaisit antaa heille?
”Nuorille koomikon aluille haluaisin sanoa tietenkin sen, että kaikki ei tapahdu päivässä. On hyvä asettaa itselleen pienempiä tavoitteita, joiden takana voi olla yksi isompi näkemys, missä näkee itsensä tulevaisuudessa. Kun kuvittelee itselleen ne omat stepit – ensimmäisen ja viimeisen askeleen välillä on paljon portaita. Sieltä on vaikea hypätä ensimmäiseltä askeleelta ylös asti. Kaikki portaat pitää välissä kävellä ennen kuin pääsee huipulle, tai missä itsensä sitten näkeekään. Oman komedian löytämiseen voi mennä aika kauan aikaa ennen kuin löytää oman tavan ja tekniikan, millä juuri sinä saat ihmiset nauramaan. Oman itsensä löytäminen komedian tekemisessä on ensimmäinen vaihe, mikä kannattaa ottaa haasteeksi ja hioa se mahdollisimman lähelle valmista. Minulla meni siihen ensimmäiset kolme vuotta ja tuntuu ettei vieläkään ole ihan valmis. Aina voi kehittää itseään! Seiso kaikkien juttujesi takana ja kerro sellaisia asioita, mitkä ovat juuri sinusta hauskoja. Ne ovat silloin helpompia sinulle kertoa ulos: mistä tykkäät, mitä vihaat ja mistä aiheista saat sen komediavinkkelin kerrottua auki. Sellaiset asiat on yleisölle helpommin samaistuttavampia kuin se, että juttelisit lavalla ihan jonkun toisen suulla.”
Kiitos Sami Hedberg!
Kuvat: www.samihedberg.com / promo