Suomen menestynein elektronisen musiikin yhtye Super8 & Tab on hurjassa vireessä.
Miika Elorannan ja Janne Mansneruksen perustama yhtye on esiintynyt maailman suurimmilla trancefestivaaleilla, saanut miljoonia kuunteluja Spotifyssa ja niittänyt mainetta hurjana live-kaksikkona.
Metropoli.net sai kaksikon pikaiseen haastatteluun, jossa miehet kertovat urastaan ja sen vaiheista.
Aloitetaan aluksi näin perinteisesti. Mitä jätkille kuuluu tällä hetkellä?
”Hyvää kuuluu kiitos! Juuri olemme palanneet Lontoosta, jossa käytiin soittamassa yksi albumi kiertueen keikoista legendaarisella Ministry of Sound -klubilla!”
Ennen kuin mennään uuteen levyyn, monia kiinnostaa varmasti tietää uranne alkuvaiheista. Ihan aluksi kysynkin, minkälainen teidän lapsuutenne oli?
Janne: ”Musiikki on ollut vahvasti läsnä ja jo ala-asteella, kun kaikki välitunnit käytiin paukuttamassa rumpuja. Harmillisesti musiikkiluokka oli opettajien huoneen yläpuolella eikä kaikki opettajat olleet vielä vakuuttuneita taidokkaista sooloistani hahah!”
Miika: ”Musiikki on aina kiinnostut ja kun tietokoneista löytyi ensimmäiset rumpukoneet, pääsivät ne kovaan käyttöön. Ja aika nopeasti sen jälkeen ostin ensimmäisen syntetisaattorini, joka oli Roland Juno-106. Näin homma lähti liikkeelle.”
Oliko nuoruutenne musiikkitäyteinen?
Janne: ”Pihlajanmäen nuorisotalolla järjestimme diskoja, DJ-kursseja sekä yritettiin kasata rokkibändiä, mutta kyllä levyjen soitto ja bileiden järjestäminen vei lopulta mukanaan.”
Miika: ”Forssassa ei ihan hirveästi tullut vastaan sielunveljiä, jotka olisivat olleet kiinostuneet hip hopin ja myöhemmin teknon tekemisestä, joten kaikki piti opetella itse kantapään kautta ja Future Music -lehteä lukien.”
Missä vaiheessa musiikki alkoi kiinnostaa kunnolla?
Janne: ”Elektronisen musiikin tekeminen tuli vahvasti mukaan 90-luvun loppupuolella ja sillä tiellä ollaan. Toki sitä ennen tuli kokeiltua erilaisia instrumentteja, mutta tanssimusiikki vei lopulta mennessään.”
Miika: ”Kyllä musiikki on aina ollu läsnä. Jo 4-vuotiaasta muistan, kuinka musiikki alkoi kolahtaa kovaa ja 5-vuotiaana kuuntelin isän Hassisen Koneen kasetit puhki.”
Oliko ammattimainen muusikkous aina tähtäimessä?
”Meillä molemmilla intohimo musiikkiin alkoi ensin harrastuksena, mutta kun harrastus alkoi häiritsemään päivätyötä, oli aika hypätä kokopäiväisesti mukaan musiikki maailmaan.”
Kun rakkaus musiikkiin oli löytynyt, alkoi se jossain vaiheessa muuttua hieman vakavemmaksi touhuksi. Miten teidän ammatillinen ura starttasi?
”Kuten varmaan kaikilla, eli ensin mielenkiinnosta ja seuraavaksi siitä tulee hieman vakavampi harrastus. Joskus voi käydä onnekkaasti, että harrastuksesta voi muodostua ammatti. Kuulostaa ihan inhanteelliselta ja sitä se suurimmaksi osaksi onkin, mutta kyllä matkan varrella joutuu venymään ja taipumaan sekä ylittämään itsensä monta kertaa, että tämän tyyppinen triathlon on mahdollista kulkea.”
”Kun julkaisimme meidän toisen singlen ”Helsinki Scorchin” Anjunabeats levy-yhtiöllä, päätyi biisi monen DJ:n soittoon ja ennen kaikkea DJ Tieston In Search of Sunrise -kokoelmalle. Tätä voisi sanoa uran käännekohdaksi. Jo biisin tekovaiheessa huomasimme, että tästä on muodostumassa jotain erityistä ja päätimme jättää sooloprojektit ja keskittyä pelkästään Super8 & Tabiin.”

Hienoa kuulla, miten kova työ palkitaan. Palataanpas sitten nykypäivään: Kolmas kokopitkä albuminne Reformation on julkaisun kynnyksellä. Eroaako se edellisistä teoksista?
”Musiikillisesti levy jatkaa siitä mihin Unified-albumin kanssa jäätiin, mutta taustalla on tapahtunut paljon asioita. Vaihdoimme levy-yhtiötä Armin Van Buurenin luotsaamalle, hollantilaiselle Armada Musicille, muokkasimme hieman tapoja miten työskentelemme studiossa ja tiimiin on tullut muutosten myötä uusia henkilöitä. Tästä levyn nimi Reformation on peräisin. Julkaisemme albumin myös kahdessa osassa, joka on Spotify-ajan uusi tapa saada levylle hieman enemmän näkyvyyttä ja pitkäkestoisuutta. Musiikkia kulutetaan niin paljon nykyään, että 13 biisin levystä osa jäisi tyystin huomioimatta, jos kaikki julkaistaisiin samanaikaisesti. Nyt jokainen biisi saa ansaitsemansa huomion.”
Armin Van Buuren on yksi maailman tunnetuimmista DJ:stä. Miten yhteistyö herran kanssa sujuu?
”Vaikka herra on hyvin kiireinen, on hänellä aina aikaa keskustella ja vaihtaa kuulumisia. Armada Musicista on kasvanut yksi merkittävimmistä levy-yhtiöistä ja on hieno olla osa tätä matkaa.”
Uusi levy tuo varmasti uutta kiertuetta. Näin suomalaisesta näkökulmasta: Päästäänkö teitä näkemään livenä täällä kotoisassa Pohjolassa?
”Meillä on pitkin kevättä ja kesää keikkoja myös Suomessa, muun muassa seuraavien viikkojen aikana Kotkassa, Porissa, Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä, ja lisää keikkoja on tulossa!”
Taiteilijat ammentavat erilaisista lähteistä inspiraatiota. Mikä teille on sellaista, joka laukaisee luovuuden?
”Kuuntelemme paljon musiikkia, mutta myös tv-sarjat ja elokuvat ovat hyvä inspiraation lähde. Olemme onnekkaita, että musiikkiamme kuunnellaan maailmanlaajuisesti ja pääsemme matkustamaan, tapaamaan faneja sekä löytämään uusia ystäviä ympäri maailman soittaessamme eri klubeilla ja festivaaleilla. Tästä kaikesta saa paljon uutta virtaa ja inspraation luoda jotain uutta, kunnes seuraavalla viikolla olemme taas studiossa tekemässä musiikkia.”
Mikä on uran ultimaattisin tavoite/unelma? Entä hienoin muisto?
”Kyllä se varmaan on se, että sitten joskus kiikkustuolissa voi muistella niitä kaikkia upeita hetkiä, joita uran varrella on kokenut ja saavuttanut. Toivottavasti saamme tehdä tätä vielä pitkään – ainakin työskentelemme sen eteen 24/7. Vaikea sanoa sitä yhtä muistoa, koska niitä on useita, mutta mm. soittaminen Soulin olympiastadionilla, keikka 40 000 ihmiselle Las Vegasissa tai pilvenpiirtäjän katolla Bangkokissa ovat jääneet molemmilla vahvasti mieleen.”
Monet varmasti katsovat tekemisiänne ylöspäin ja haluaisivat myös elättää joku päivä itsensä musiikilla. Millaisia neuvoja antaisitte uusille DJ:n aluille?
”Kuten musiikin tekemisessä yleensä, on myös DJ-hommissa hyvä löytää se oma kiinnostuksen kohde. Se ei välttämättä tapahdu heti, mutta kun kuuntelee ja soittaa paljon musiikkia, niin oma soundi kyllä löytyy. Jotta pääsee ensimmäisille keikoille, kannattaa järjestää omia bileitä ja kutsua sinne kavereita. Sitä kautta saa kokemusta esiintymisestä sekä fiiliksen siitä, miten kaverit saadaan tanssimaan. Seuraavissa vaiheissa voi miettiä, millaisia kaikkia teknisiä laitteita haluaa mukaan omaan settiin. Ja niin kuin aina – harjoitus tekee mestarin! :)”
Loppuun vielä pieni markkinointikysymys: Kenelle kaikille suosittelisitte musiikkianne?
”Kaikille, jotka tykkäävät elektronisesta tanssimusiikista. Olemme jokaisen levyn kanssa pyrkineet rikkomaan omia rajojamme ja tekemään laajalla skaalalla erilaisia biisejä, joten uskon että sieltä löytyy joka tilanteeseen se oma suosikki. Ei muuta kuin tanssikengät jalkaan ja Spotifystä biisit soimaan!”
Suuri kiitos herroille haastattelusta!
Kuvat: Super8 & Tab / Promo