Ammatteja poistuu kokonaan – mitä pitäisi tehdä?

Työelämä muuttuu vääjäämättä ja nopeasti. Perinteiset toimialat murtuvat, mutta onneksi uutta tulee tilalle. Se vaatii kuitenkin uudenlaista osaamista, vanhojen mantrojen kyseenalaistamista ja rohkeaa luopumista, kertoo Telma-lehti uusimmassa numerossaan.
– Kun pyöriä tilataan Kaukoidästä, toimitusaika on 5–6 kuukautta. Kun tuotanto on omissa käsissämme, voimme reagoida kysynnän muutoksiin muutamassa päivässä, kertoo Helkaman toimitusjohtaja Jari Elamo syitä, miksi Jopon valmistus siirtyi takaisin Suomeen.
Helkama on hyvä, tosin poikkeuksellinen esimerkki siitä, miten globalisaatio ja työelämän muutos heittelee tuotantoa nopeasti eri puolille maailmaa. Työn ja talouden murros ei sinänsä ole uutta, vaan ainutlaatuista on muutoksen nopeus ja laajuus.
– Aikoinaan kesti tuhat vuotta, että tuotanto siirtyi idästä länteen, nyt vastakkainen liike on tapahtunut parissa vuosikymmenessä Aasian nousun myötä, Aalto-yliopiston professori Matti Pohjola sanoo.
Pienen maan päättäjillä ei ole mahdollisuutta ohjata yleistä kehitystä, joten vaihtoehdoksi jää sopeutuminen. Uusista olosuhteista on pyrittävä hyötymään ja etsittävä uusi menestys. Asioita on osattava yhdistää uudenlaisiksi kokonaisuuksiksi, joille on kysyntää. Tulevaisuuden toivoiksi on nostettu muun muassa peliala, energia, ympäristö- ja terveysteknologia sekä tietotekniikkapalvelut.
– Jatkuva tulevaisuuden skannaaminen tuo muutoskyvykkyyttä ja ketteryyttä. Sitä kautta yritys on kyvykkäämpi tarttumaan uusiin asioihin. Ennakointi on kulttuuri, tiivistää Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen kehitys- ja varajohtaja Olli Hietanen.
Tulevaisuudentutkija vertaa nykytilannetta mustaan surmaan, joka keskiajalla tappoi kolmasosan Euroopan väestöstä ja murskasi talouselämän. Raunioista kasvoi uudenlainen talous.
– Nykyisiä ammatteja tulee poistumaan valtava määrä, ja se johtaa kysymään, mitä työ oikein on. Meidän täytyy keksiä musta surma 2.0:n jälkeen uusi bisnes ja siihen tarvittavat ainekset. Uuden maailman ansaintalogiikka täytyy löytää ja oivaltaa, Hietanen sanoo.
Telma on Työturvallisuuskeskuksen ja Työsuojelurahaston julkaisema työelämän kehittämisen erikoislehti.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.

Suosikkileffat ja -sarjat nyt ilmaiseksi - Lue lisää tästä!
Suosikkileffat ja -sarjat nyt ilmaiseksi - Lue lisää tästä!