Ridley Scottin vuonna 1979 valkokankaille loihtimaan mestarilliseen Alien-tieteiskauhuelokuvaan on kehitetty vuosien varrella jos jonkinlaisia jatko-osia, joista parhaimmistoa edustaa James Cameronin Aliens ja huonoimmistoa luokattomat Alien vs. Predator -kyhäelmät.

Ridley Scott teki paluun luomaansa maailmaan vuonna 2012 elokuvalla Prometheus, jonka tapahtumat sijoittuivat aikaan ennen ensimmäistä Alien-elokuvaa. Prometheus petti fanien odotukset ihmisen syntyperää etsivällä hitaalla tarinalla ja avaruushirviö xenomorphin poissaololla. Prometheuksessa oli toki omat ansionsa, mutta Scott onneksi kuunteli fanien valituksia ja palautti hyytävän xenomorphin Alien: Covenantiin veristen kauhukohtausten kera.
Elokuvassa siirtokunta-alus Covenantin miehistö on matkalla galaksin kauimmaisella laidalla sijaitsevalle planeetalle nimeltään Origae-6, jonka he uskotaan soveltuvan ihmiskunnan uudisasutukseen. Mukana on miehistön lisäksi 2 000 syvänukutettua aikuista sekä jäädytettyjä alkioita. Matka keskeytyy äkisti yli seitsemän vuotta ennen määränpäähän saapumista ja Walter-androidi herättää miehistön vaadittavia korjauksia varten. Yhtäkkiä miehistö löytää kuin vahingossa planeetan, joka näyttää olevan parempi kohde uudisutusta varten, kuin Origae-6. Tuntematon planeetta vaikuttaa paratiisilta, mutta unelmat murskaantuvat, kun miehistöä kohtaa yllättävä uhka.Tästä eteenpäin tunnelma tiivistyy tiivistymistään ja kauhu kasvaa, kunnes alkuperäisten elokuvien mukaisesti lopussa joudutaan kohtaamaan hirviö, jonka vimma ja tuhovoima ovat jotain ennen näkemätöntä. Covenantissa koetaan monia pelästyttäviä sekä verisiä hetkiä, jotka alkavat pienemmistä hirviöistä ja jatkuvat yhä suurempiin kammotuksiin. Säikyttelyt lunastavat elokuvasarjan fanien odotuksia, mutta eivät riitä nostamaan Covenantia kahden ensimmäisen Alienin rinnalle.

Scott palautti hirviöt, kauhun ja veriset kohtaukset, mutta ei malttanut luopua Prometheuksessa aloitetusta ihmiskunnan synnyn etsinnästä ja keinoälyn tiedostavuuden pohdinnasta. Elokuvassa David ja Walter -nimisiin androideihin (Michael Fassbenderin erinomaisesti esittäminä) sekä niiden mielenmaisemien maalailuun käytetään liiaksikin aikaa.

Katherine Waterstonin esittämää Danielsia lukuunottamatta, Covenant-aluksen miehistön esittely jää valitettavasti androideja pinnallisemmaksi. Lisäksi Daniels muistuttaa tyyliltään ja toiminnaltaan elokuvasarjan ensimmäisistä osista tuttua Sigourney Weaverin esittämää Ellen Ripleyta.

Liikoja juonesta paljastamatta voidaan kertoa, että uudella planeetalla nähdään tutun hirviön esiasteita, jotka ovat nekin melko puistattavia otuksia. Myöhemmin mukaan tuleva varsinainen xenomorph edustaa täydellisyyteen asti hiottua ultimaattista tappokonetta, jonka varsinainen syntyperä lienee Covenantin suurin paljastus ja juonellisesti koko elokuvan ilmeinen tarkoitus.

Alien: Covenant on visuaalisesti tyylikäs teos, joka käynnistyy hitaasti, mutta vauhtiin päästyään tarjoilee kauhua yllättävinä ja verisinä annoksina. Yhteenotot xenomorphin kanssa näyttävät efektien osalta uskottavilta, mutta aiempia Alien-elokuvia nähneille katsojille liiankin tuttuja kaavoja noudattelevilta.

Alien: Covenantin juoni sijoittuu aikaan ennen ensimmäistä Alien-elokuvaa, mutta kuten Prometheus, sekään ei pääty juuri ennen alkuperäisen mestariteoksen tapahtumia, joten ainakin yksi tai kaksi esiosaa on vielä luvassa. Ridley Scottin mukaan ensimmäinen niistä on jo kirjoitettavana.
Ensi-ilta: 17.05.2017
Ikäraja: 16
Kesto: 122 min.
Ohjaus: Ridley Scott
Käsikirjoitus: John Logan, Dante Harper, Jack Paglen, Michael Green
Näyttelijät: Katherine Waterston, Michael Fassbender, Danny McBride, Billy Crudup