Elokuva-arvio: Eput-elokuva

Nimensä mukaisesti Eput-elokuva on elokuva bändistä nimeltä Eppu Normaali. Suomirockin jättiläisen musiikin tuntee varmasti jokainen suomalainen, mutta dokumenttielokuvan myötä katsoja pääsee näkemään tarinat biisien takaa bändin jäsenten itsensä kertomana.
Elokuvan punaisena lankana on bändin valmistautuminen massiiviseen Ratinan stadionilla pidettävään konserttiin. Ylimääräisiä paineita tuo muun muassa kitaristi Pantse Syrjän haastattelussa lupaama uuden kappaleen levyttäminen, vaikka yhtye ei ole vuosikausiin julkaissut uutta musiikkia.
eput-elokuva-kuvaaja-tomi-palsa
Lomittain nykyhetken kuvaamisen kanssa käydään kattavasti läpi yhtyeen tarina alkaen Syrjän veljesten lapsuudesta. Bänditarinan lisäksi dokumentti on koskettava kuvaus veljeydestä ja ystävyydestä, sekä luomisen vimmasta.

Jokin aika sitten ensi-iltaan tulleesta Danny-elokuvasta poiketen Eput kertovat menestyksensä lisäksi suoraan ja avoimesti myös vaikeista aiheista. Esimerkiksi laulusolisti Martti Syrjän vakavasta alkoholiongelmasta.
eput-elokuva-kuvaaja-tomi-palsa-2
Bändin nykyisten ja entisten soittajien lisäksi kameralle käy näkemyksiään muistelemassa muun muassa levypomo Epe Helenius. Lisäksi dokumenttia kuvitetaan näytellyillä kohtauksilla, joissa kuvataan menneitä vuosikymmeniä. Vaikka kohtaukset monipuolistavat kuvakerrontaa, ne ovat melko turhia ja tuntuvat teennäisiltä.
Kokonaisuutena Eput-elokuva on kuitenkin rento, maanläheinen, itseironinen ja viihdyttävä. Aivan kuten yhtye itsekin.

Ensi-ilta: 02.12.2016
Ohjaus: Saku Pollari
Esiintyjät: Martti Syrjä, Pantse Syrjä, Juha Torvinen, Aku Syrjä, Sami Ruusukallio
Kuvat: Harri Hinkka ja Tomi Palsa