Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas on viime vuosien mittavin kotimainen elokuvatuotanto. Vain kaksi miljoonaa 7 miljoonan budjetistaan virallisilta tahoilta saanut suurtuotanto ehti herättää lievää pahennusta erilaisilla yhteistyökumppanien tuotebrändeillä, joihin yhdistettiin elokuvan nimi, esimerkiksi siivousharjoihin. Joidenkin mielestä suomalaisten kansalliselokuvaksi muodostuneen eepoksen nimen käyttäminen ei kunnioittanut kansakuntamme suurimman sodan arvoa. Asiasta voidaan olla montaa mieltä, mutta eipä kunnioita myöskään Louhimiehen elokuva sotaa ainakaan ihannoivasta sankarinäkökulmasta. Louhimiehen elokuva kunnioittaa sotaa nykyajalle ominaisen 1950-lukua realistisemman kuvan mukaisesti nimenomaan sen järjettömyyden näkökulmasta.
Louhimies ja Jari Olavi Rantala käsikirjoittivat oman versionsa Väinö linnan Tuntemattomasta sotilaasta enemmänkin Linnan alkuperäisen ja sensuroimattoman, vasta vuonna 2000 julkaistun Sotaromaanin pohjalta. Sotaromaanissa on vahvemmin mukana Linnan sotaa arvosteleva tunnelma, jota ei sodan kokeneessa 1950-luvun Suomessa vielä haluttu nostaa esille.

Louhimies tuo Edvin Laineen 1955 julkaistua Suomen itsenäisyyspäivinä esitettävää elokuvaa selkeästi synkemmin sekä realistisemmin esille sodan julmuuden ja miten taisteluun joutuneet tavalliset miehet sen kokivat. Elokuvassa seurataan Suomen hyökkäyssotaa, jonka liian kunnianhimoiset päämäärät ja sodan pitkittyminen alkavat jäytää sotilaiden moraalia.

Mika Orasmaan taltioimat tapahtumapaikat ja maisemat ovat häikäisevän upeita. Kuvakulmat, valaisu ja erilaiset tehosteet korostavat samaan aikaan sekä ihmisyyttä että luontoa, joka löytää itsensä sodan keskeltä. Orasmaa saa elokuvan karut, mutta komeat puitteet näyttämään huomattavasti budjettiaan suuremmilta. Luonnollisesti myös jokainen elokuvan 500 hengen tuotantoryhmän jäsen on osaltaan auttanut viime vuosien merkittävimmän suomalaisen elokuvan onnistumisessa.

Elokuvan näyttelijävalintojen jälkeen niistä oli jonkin verran puhetta julkisuudessa, eikä kaikki välttämättä hyväksyneet jokaista valintaa mukisematta. Kun unohtaa Edvin Laineen elokuvasta tutut roolihahmot sekä niiden näyttelijät, ja asennoituu nykynäyttelijöihin omina hahmoinaan, huomaa että jokainen sopii täsmälleen omaan rooliinsa.

Louhimiehen tuntematon sotilas on pitkä elokuva, joka jää 180 minuutillaan vain 19 minuuttia Rauni Mollbergin vuonna 1985 ohjaamaa Tuntematonta sotilasta lyhyemmäksi. Edvin Laineen alkuperäisversiot on yleisesti mielletty isänmaalliseksi ja sankarilliseksi elokuvaksi, josta Mollbergin ja Louhimiehen elokuvat erottuvat selkeästi sodanvastaisuudellaan.
Louhimies on liittänyt elokuvaansa rohkeasti aitoa arkistomateriaalia, jossa natsiliput liehuvat Helsingissä. Myös Hitlerin vierailusta Mannerheimin 75-vuotissyntymäpäivillä nähdään kuvamateriaalia.
Edvin Laineen elokuvasta tuttu huumori loistaa poissaolollaan molemmissa uudemmissa versioissa. Joitakin lupsakkoja repliikkejä uuden elokuvan alkuvaiheilta toki löytyy, mutta ne vähenevät sodan edetessä. Louhimiehen ja Laineen elokuvissa on monia samoja kohtauksia, mutta ne on toteutettu varsin eri tavoin.

Joitakin Laineen elokuvan ikimuistoisia kohtauksia ei Louhimiehen elokuvasta löydy lainkaan, sillä hän on Rantalan nykyaikaistanut Väinö Linnan materiaalia tuomalla laajemmin mukaan naishahmoja sekä lisäämällä elokuvaan monia täysin uusia kohtauksia kotirintamalta. Keskeisiä roolihahmoja nähdään tyttöystävien ja vaimojen kanssa kotioloissa ennen sotaa sekä lomilla. Paula Vesalan koskettavasti esittämä Rokan vaimo Lyyti, jota ei kirjassa juurikaan mainita, nähdään monessa täysin uudessa kohtauksessa, jotka luovat syvyyttä Eero Ahon loisteliaasti esittämän Rokan perisuomalaiseen hahmoon ja antavat katsojille näkökulmaa sodan vaikutuksista rintamalla olevien miesten koteihin.

Elokuvassa seurataan monen muunkin keskeisen hahmon kasvutarinaa sodan kaaoksen keskellä. Rokan lisäksi seurataan varsinkin Jussi Vatasen luutnantti Koskelaa ja Johannes Holopaisen kapteeni Kariluotoa. Myös Aku Hirvinimen esittämän Hietasen muutos kokemattomasta nuorukaisesta karaistuneeksi taistelijaksi on kiinnostavaa seurattavaa.
Uusi Tuntematon sotilas on vaikuttava elokuva, joka ei kaunistele sodan todellisuutta millään tavoin, vaan tuo sen hyvin lähelle. Modernin kuvaustekniikan, aidon tuntuisten erikoistehosteiden, täyteläisen äänimaailman, tunteita nostattavan musiikin ja inhimillisten näyttelijäsuoritusten ansiosta lukuisat nykyajan suomalaiset, jotka eivät ole Linnan kirjaa lukeneet eivätkä aiempia Tuntemattomia sotilaita hähneet, saavat kenties todentuntuisemman kuvan kuin koskaan aiemmin pienen Suomen vuosia kestäneestä tuhoisasta sodasta jättimäistä itänaapuria vastaan.
Ensi-ilta: 27.10.2017
Ikäraja: 16
Kesto: 180 min.
Ohjaus: Aku Louhimies
Käsikirjoitus: Jari Olavi Rantala ja Aku Louhimies
Näyttelijät: Eero Aho, Johannes Holopainen, Jussi Vatanen, Aku Hirviniemi, Hannes Suominen, Arttu Kapulainen, Paula Vesala, Samuli Vauramo, Joonas Saartamo, Juho Milonoff, Andrei Alén, Matti Ristinen, Diana Pozharskaya