[jwplayer]http://youtu.be/k3HAS2zFze8[/jwplayer]
You’re Next -elokuvan mainostetaan olevan älykkäintä ja karmivinta kauhua aikoihin. Jos karmivuus mitataan roiskuvan veren määrällä, You’re Next on karmiva elokuva. Älykkyyden määritelmistä voidaan olla montaa mieltä, mutta on selvää että You’re Next poikkeaa juonellaan virkistävästi monista muista kauhu-splatter-genren edustajista. Tässä elokuvassa nimittäin ei ole mitään yliluonnollista, eivätkä ”kirkujat” ole ainoastaan vähäpukeisia kaunottaria.
You’re Nextin perusjuoni on selkeä. Varakas Davisonin pariskunta kutsuu aikuiset lapsensa puolisoineen syrjäiseen maalaiskartanoon juhlimaan hääpäiväänsä. Yllättäen ryhmä eläinnaamareihin pukeutuneita hyökkääjiä alkaa tappaa juhlaväkeä, ilman näennäistä syytä. Jos tässä olisi kaikki, You’re Next olisi vain yksi lukuisista splattereista, eikä se oli olisi tahkonnut tuotantobudjettiaan takaisin kaksikymmenkertaisesti.
You’re Next tuo esiin arkielämää ja draamaelokuvista tuttuja ihmissuhdekoukeroita, joilla saadaan tarinallista lihaa luiden ympärille. Pienipalkkainen opettaja Crispin (AJ Bowen) on tuonut illalliselle entisen oppilaansa Erinin (Sharni Vinson), jolle perheen varakkuus tulee yllätyksenä. Illallispöydässä Crispinin ”menestyneempi” veli Drake mielellään korostaa omaa paremmuuttaan ja arvostelee Crispiniä lähes kaikesta mahdollisesta. Syntyy laajamittainen huutoriita, jonka lomassa ei ensin edes huomata, että perheen toisen tyttären poikaystävä saa nuolen otsaansa ja kuolee siihen paikkaan. Dokumentaristin äkillinen kuolema saa aikaan kaaoksen, samalla kun eläinnaamareihin pukeutuneet tunkeilijat jatkavat hyökkäystään.
Riidat unohtuvat ja kaikkitietävän, mutta pelosta halvautuneen perheen ulkopuolelta löytyy henkilö, joka ottaa ohjat käsiin. Elokuvan edetessä selviää miksi tämän henkilön tappajantaidot ovat kaikille, myös hyökkääjille, suuri yllätys.
Juonessa on monia käänteitä, jotka eivät tule yllätyksen kokeneelle elokuvakatsojalle. Kauhugenren ystävälle sen sijaan tulevat yllätyksenä juonen aidolta maistuvat arkielämän tapahtumat ja motiivit, sekä elokuvan musta huumori, joka on niin erikoista, että katsoja ei ole varma leimautuuko psykopaatiksi jos erehtyy nauramaan.
You’re Next on jännittävä, mutta ei järin pelottava kauhuelokuva. Verta toki lentää litrakaupalla ja ihmiset kuolevat lajityypille ominaisin erittäin väkivaltaisin tavoin. Juonen varsinainen ”yllätys” paljastuu niin varhain, että ulkopuolisten hyökkääjien luomaa ahdistavaa ilmapiiriä ei hyödynnetä maksimaalisesti ja tapahtumia aletaan seurata toisenlaisesta näkökulmasta. Väkivallalla kuitenkin mässäillään niin tiiviisti, että katsoja ei ainakaan tule miettineeksi huomisen kauppareissun ostoslistaa.
Jos tämän elokuvan graafinen veripalttu ei häiritse, mahdollisesti näyttelijäsuoritukset voivat niin tehdä. You’re Nextin näyttelijät nimittäin koostuvat osin tuotantoryhmän kavereista. Yleisesti ottaen elokuvan näyttelijäsuoritukset on mukiinmeneviä, mutta muutamat henkilöt ovat niin kokemattomia näyttelijöinä, että päätyvät suorituksillaan hieman vesittämään kokonaisuutta.
Ensi-ilta Suomessa: 15.11.2013
Kesto: 94 min
Ikäraja: 18
Ohjaaja: Adam Wingard
Käsikirjoitus: Danny Strong
Tuottajat: Simon Barrett, Keith Calder, Kim Sherman, Jessica Wu
Näyttelijät: Sharni Vinson, Joe Swanberg, AJ Bowen, Wendy Glenn, Nicholas Tucci.