Tänään ensi-illassa: Pitkä Perjantai – kokoillan toimintakomedia, joka tuotettiin nollabudjetilla

Kevään yllättävin kotimainen elokuva, Pitkä Perjantai, saa tänään ensi-iltansa. Kolmella mantereella kuvattu ja nollabudjetilla toteutettu elokuva kertoo tarinan kolmesta kaveruksesta, jotka väärinkäsitysten johdosta joutuvat itse ottamaan maailman kohtalon vastuulleen. Elokuvan käsikirjoittanut, tuottanut, ohjannut ja sen yhtä pääosaa näyttelevä porilainen Karim Saheb suunnitteli elokuvan alun perin ystävilleen ja verkossa näytettäväksi, mutta lopputuloksena syntyi kokoillan seikkailu, joka saa ensi-iltansa Finnkinon teattereissa Pohjoismaiden johtavan elokuvayhtiön SF Studiosin levittämänä.

Nollabudjetilla toteutetun elokuvan tuotanto kesti 287 viikkoa ja nyt valmistunut Pitkä Perjantai saa ensi-iltansa tänään perjantaina 17.5.

Viisivuotinen projekti sai alkunsa videokilpailusta, jossa parhaan elokuvatrailerin tuottaneelle ryhmälle oli palkintona maailmanympärimatka. Karim Saheb, Janne Pikka ja Miika Tuohimaa ideoivat Hollywood-vaikutteisen actiontrailerin. Muista kilpailijoista poiketen kolmikko lupasi myös toteuttaa traileriinsa perustuvan kokoillan elokuvan, mikäli voittaisivat kisan. Traileri valmistui vain kaksi päivää ennen voittajan julkistamista, mutta kaverusten tuotanto voitti yleisöäänestyksen murskalukemin. Näin ollen kolmikon oli ryhdyttävä hommiin.

– Elokuvan tekemiseen voi olla monia motiiveja. Meidän motiivi oli, että lupasimme sellaisen tehdä. Voittamamme maailmanympärimatka alkoi vain parin viikon kuluttua kilpailusta, joten meille tuli kiire käsikirjoituksen kanssa. Aloitimme päättymättömän aivoriihen rakentaaksemme paitsi hahmot, heille myös toimivan tarinan. Matkan jokainen sekunti tulisi hyödyntää, jotta kansainväliseen ympäristöön sijoittuvan elokuvan ulkokohtaukset saisivat osuvimmat miljööt. Lähtöaamuna kasassa olikin rujo kehikko, johon hahmot ja matkalla kuvattavat kohtaukset voitiin ripustaa. Hioimme repliikkejä lennoilla ja kuvasimme elokuvan kohtauksia myös lentokoneiden käymälöissä, kertoo 28-vuotias elokuvantekijä Karim Saheb.

Nälkä kasvoi tuottaessa

Kolmikon tarkoituksena oli aluksi tehdä elokuva, joka leviäisi ilmaiseksi verkossa ja näytettäisiin ystäville kotikaupungin auditoriossa. Nälkä kasvoi tuottaessa ja kolmikko päätti seuraavien vuosien aikana yrittää viedä elokuvansa niin pitkälle, kun vain on mahdollista.

– Ei meille jäänyt lopulta muuta vaihtoehtoa kuin elokuvateatterilevitys, sillä ei kenenkään kodissa mahtuisi esittämään elokuvaa 200:lle avustajallemme. Kysymys oli enää siitä, kuka suostuisi sijoittamaan amatöörien nollalla eurolla könyämän elokuvan teatterilevitykseen. Lähestyimme SF-studioita yli kolme tuntia kestävän, puuttuvia kohtauksia storyboard-kuvilla paikkaavan raakaversion kanssa. Kuten elokuvanteon varrella opimme, kysyminen kannatti ja levityssopimus solmittiin, Saheb iloitsee.

Elokuvan tärkeimmät resurssit ovat olleet rajaton porilainen itseluottamus ja uskallus pyytää apua. Kaikki kuvauskalustosta ja suihkukoneesta lähtien on saatu lainaksi ilmaiseksi. Elokuvan näyttelijät, joihin myös Saheb, Tuohimaa ja Pikka itse kuuluvat, esiintyvät ilman korvauksia. 113-minuuttia pitkässä, Yhdysvalloissa, Australiassa ja Suomessa kuvatussa Pitkä Perjantai -elokuvassa esiintyy noin 200 avustajaa ja näyttävän tuotannon on mahdollistanut lukematon määrä kalustoa, laitteistoa, osaamista ja palveluksia niin tutuilta kuin tuntemattomiltakin.

– Vaikka me kolme olemmekin elokuvamme kasvot ja lähettiläät, emme olisi päässeet mihinkään ilman saamamme tukea ja apua. On käsittämätöntä huomata, kuinka ihmiset ovat uskoneet ja luottaneet meihin ja antaneet tilojaan sekä ammattitaitoaan käyttöömme, Saheb kiittelee.

Tässä elokuvan traileri.

Porilainen Karim Saheb on Turun Taideakatemista valmistunut elokuvantekijä, jonka tunnetuimmat työt ovat Sannin Dracula ja Pornoo -musiikkivideot sekä Benjaminin useat tuotannot. Lisäksi Saheb on tuottanut useita lyhytelokuvia, joista kaksi on palkittu Yhdysvalloissa. 17.5 vuorossa on debyyttielokuva Pitkä Perjantai, Hollywood-elokuva nollabudjetilla.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.