Kouvola sai vuoden 2019 Asuntomessut

Osuuskunta Suomen Asuntomessujen hallitus on päättänyt myöntää vuoden 2019 Asuntomessut Kouvolan kaupungille.
– Kouvolan esittämä messualue Korian Pioneeripuiston kasarmiympäristössä Kymijoen varrella sopii hyvin vuoden 2019 Asuntomessujen pitopaikaksi. Asuntomessut järjestetään vuosittain eri paikkakunnilla, ja messujen sijainnissa ja sisällössä huomioidaan niin alueellinen kuin sisällöllinenkin vaihtelu. Pioneeripuiston historiallinen varuskuntamiljöö tarjoaa vaikuttavat ja omaleimaiset puitteet asuntomessutapahtumalle, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen kertoo.
Asuntomessut on viimeksi järjestetty nykyisen Kouvolan alueella Kuusankoskella vuonna 1983. Tuolloin messuteemana oli vanhojen pientalojen peruskorjaus sekä vanhaan rakennuskantaan sopiva uudisrakentaminen. Vuoden 2019 Asuntomessuilla Kouvola jatkaa perinteitä kunnioittavan täydennysrakentamisen teemaa. Valtakunnallisesti arvokkaalla Pioneeripuiston messualueella on muun muassa entisöimiskohteita, jotka sopivat uudiskäyttöön, sekä useita suojeltuja rakennuskulttuurikohteita.
Messualue sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien päässä, viisi kilometriä Kouvolan keskustasta, valtateiden 6, 12 ja 15 varrella. Asuntomessualue tiivistää jo olemassa olevaa asuinaluetta, ja välittömästä läheisyydestä löytyvät kaikki tarvittavat peruspalvelut. Kouvolan messualue onkin osa kestävän kehityksen mukaista kaupunkirakentamista.
– Uskomme asuntomessuhankkeen edistävän Kouvolan imagoa elinvoimaisena ja luonnollisena kasvukeskuksena, Heiskanen sanoo.
Kouvolan kaupungin tekninen johtaja Hannu Luotonen kertoo, että Asuntomessuilla Kouvolassa halutaan tuoda esiin myös kustannustehokasta rakentamista ja asumista.
– Rakentamisen ja asumisen kustannukset ovat nousussa, ja tarvitsemmekin ratkaisuja, jotka tekevät omakotiasumisen mahdolliseksi yhä useammalle. Pyrimme toteuttamaan messualueelle edullista pientalorakentamista, Luotonen sanoo.
Messualueen erityispiirteenä voidaan mainita myös tiili- ja puutalojen tärkeä rooli. Korialla on toiminut jo pitkään tiilitehdas, ja tästä syystä tiilirakentamista halutaan tuoda esiin myös Asuntomessuilla.
87 000 asukkaan Kouvola sijaitsee Kymenlaaksossa puolentoista tunnin ajomatkan päässä Helsingistä, tunnin ajomatkan päässä Venäjän rajalta.
Asuntomessuja valmistellaan vuosiksi eteenpäin. Tuusulan kunnanvaltuusto päätti kokouksessaan 16. maaliskuuta, että Tuusulan kunta hakee Asuntomessuja vuodeksi 2020. Kaikkien aikojen ensimmäiset Asuntomessut järjestettiin Tuusulan Lahelanrinteessä vuonna 1970.