Maailman 20 ällöttävintä ruokaa listattiin, mukana myös suomalainen "herkku"

Maailma on ihmeellinen ja monimakuinen paikka!
Yksi matkailun rikkauksista on nähdä, miten paikalliset syövät. Joskus vieraan kulttuurin ruokatavat voivat kuitenkin yllättää ja ällöttää. Eri puolilla maailmaa syödään hyvin erikoisia ruokia, joita pidettäisiin muualla kuvottavina ja syötäväksi kelpaamattomina. Tällaisiin ”herkkuihin” lukeutuvat mm. lampaan päät, ankan sikiöt, madot, toukat, kalan silmät, härkien penikset ja muut yököttävyydet.
Gizmodo-sivusto laati listan 20 kamalimmasta ihmisten ruokalajista eri puolilta maailmaa, ja mukaan mahtui myös eräs suomalainenkin ”herkku”.

1. Balut

Tämä ruoka valmistetaan keittämällä ankan sikiö elävältä ja nautitaan usein oluen kanssa. Yleistä Kaakkois-Aasiassa. Filippiineillä balutin ”paras” ikä on 17 päivää, mutta vietnamilaiset suosivat 19-21 päivän ikäisiä sikiöitä.
File:Hotvitlon.jpg

(Kuvat: Wikipedia / Aterux ja Marshall Astor)

2. Casu Marzu

Tarkoittaa mädäntynyttä juustoa ja on perinteinen lampaanmaidosta tehty sisilialainen juusto. Juusto jätetään ulosa ja kärpästen annetaan munia sen sisään. Toukat hajottavat juuston rasvoja ja saavat sen käymistilaan.

Valkoisia toukkia ei tarvitse poistaa juustosta ennen syömistä, mutta jotkut poistavat ne. Casu Marzu kiellettiin monien vuosien ajaksi ja sitä sai vain mustasta pörssistä, mutta muutama vuosi sitten se julistettiin perinneruoaksi ja nyt sitä voi jälleen valmistaa ja myydä laillisesti.
(Kuva: Wikipedia / Shardan)

3. Mongolialainen Bodog

Murmeli tai vuohi, joka keitetään omassa nahassaan ja kuumia kiviä mahalaukussa.

4. Kiviak

Inuiittien ruoka Gönlannissa valmistetaan laittamalla 300-500 ruokki-lintua hylkeen sisälle ja puristetaan ilmat pois. Täytetty hylje peitetään kivikasalla 3-18 kuukaudeksi, jonka jälkeen ruokit syödään raakoina.

(Kuva: OddityCentral)

5. Tuhatvuotiset munat

Tämä kiinalaisruoka valmistetaan säilömällä munia useita viikkoja tai kuukausia sekoituksessa, jossa on tuhkaa, suolaa, kalkkia, riisin kuoria ja savea.(Kuvat: irrational_cat, Kowloonese ja tracyhunter)

6. A-ping

Kambodžassa syödään paistettuja lintuhämähäkkejä. Lintuhämähäkki eli tarantula on maailman suurin hämähäkki, ja sen pinta on karvojen peitossa.


(Kuva: viajar24h ja Adam Cohn)

7. Smalahove (skjelte)

Perinteinen norjalainen ruoka, joka valmistetaan lampaan päästä. Alunperin sitä söivät vain köyhät.

(Kuva: PerPlex)

8. Escamole

Tässä meksiloisherkussa on tequila-agaaven juurista kaivettuja muurahaisen toukkia.

(Kuva: Cvmontuy)

9. Sianverta aamiaiseksi

Unkarissa sika teurasteaan aamun sarastaessa, jotta sen veren voi tarjoilla tuoreena aamiaisella. Veri paistetaan sipulin kanssa ja tarjoillaan aamiaisella leivän kanssa.

(Kuva: flyerz)

10. Sannakji

Korealainen ruoka, jossa syödään raakaa mustekalaa seesaminsiementen kanssa. Tämä ruoka on jopa vaaarallista, koska mustekalan lonkerot voivat takertua kurkkuun ja aiheuttaa tukehtumiskuoleman.

(Kuva: LWY)

11. Tonnikalan silmät

Tämä japanilaisruoka todellakin koostuu suurikokoisista tonnikalan silmistä.


(Kuvat: Tacky Raccoons)

12. Khash

Perinteinen ruoka Kaukasuksella, Etelä-Aasiassa ja Kaakkois-Euroopassa. Valmistetaan lehmän jaloista, päästä ja vatsasta.

(Kuva: Chaojoker)

13. Durio

Duriota kutsutaan hedelmien kuninkaaksi ja sen liha on syötävää, mutta pahan hajuista. Joihinkin Kaakkois-Aasian hotelleihin ja joukkoliikennevälineisiin durioita ei saa edes viedä.

(Kuva: dphotographer)

14. Ikizukuri

Raakaruokaa eli sashimia kaloista, mustekalasta, katkaravuista tai hummerista, mutta useimmiten kaloista. Kokki fileeraa eläimen tappamatta sitä ja tarjoilee viipaloidun lihan sekä vielä sykkivän sydämen lautasella. Tämä ruoka on kielletty monissa maissa, kuten Australiassa ja Saksassa.

(Kuva: i-bright)

15. Veriohukainen

Kansainvälisin silmin katsottuna Suomessa ja Skandinaviassa syötävät veriohukaiset ovat ällöttävää ruokaa. Gizmodon mukaan veripannukakkuihin käytetään mm. sian verta, maitoa ja ruisjauhoa, joka ei aivan pidä paikaansa, sillä esimerkiksi Suomessa itse tehtyihin veriohukaisiin käytetään usein maidon sijaan olutta tai pilsneriä.

(Kuva: Lapplänning)

16. Kukon heltat

Kukon helttoja käytetään joissakin perinteisissä ranskalaisissa ja italialaisissa ruoissa.

(Kuvat: Wikimedia Commons ja Ideas in Food)

17. Hedelmälepakkokeitto

Yleistä ruokaa Mikronesian Palaussa.


(Kuvat: The Australian ja anhonioo)

18. Hákarl

Käynyttä ja kuivattua (noin 4-5 kuukautta) jäähain eli holkerin lihaa Grönlannissa.


(Kuvat: Chris73 ja just.in)

19. Härän penis

Syödään eri puolilla Aasiaa sellaisenaan tai keitoissa.

(Kuva: Bizarre Foods)

20. Hyönteiset ja madot

Hyönteiset ja madot tekevät tuloaan keittiöihin myös Suomessa. Tässä muutamia esimerkkejä maailmalta.
Chahui (tai xamoe), ovat Meksikossa naposteltaviksi valmistettavia koppakuoriaisia, jotka syödään etusijassa toukkina. Kyseisiä lajeja on maassa 88, eli valinnanvaraa löytyy.

Alla olevassa kuvassa on friteerattuja hyönteisiä Thaimaan Bangkokissa. Takaa etualaa kohti listattuna: kulkusirkkoja, bambumatoja, yöperhosen koteloita, heinäsirkkoja, skorpioneja, pohjasukeltajia ja jättivesiluteita.


Lähikuva bambumadoista.


Kiinan Jinanissa kadulla myytäviä toukkia.

(Kuvat: Helene CombesTakoradee 1 – ja Steven G. Johnson)
Lähde: Gizmodo

Janne ”Nacci” Tranbergin hurja tarina - lue e-kirja ilmaiseksi!
Janne ”Nacci” Tranbergin hurja tarina - lue e-kirja ilmaiseksi!