Kuin teltta, mutta ilmassa, pingotettuna kolmen puun väliin. Kyseessä on trendiksi muodostunut tentsile puumajoite.

Tentsile on puumajoitteiden valmistaja, mutta sanalla tentsile viitataan yleisesti vastaaviin puihin pingotettuihin telttoihin, kertoo Helsingin sanomat. Ensimmäiset tentsilet tulivat myyntiin vuonna 2013 kolmen kappaleen eränä ja suomalainen Tony Tavi osti niistä yhden.

Hän testasi puumajoitetta Suomessa ja innostui uudesta keksinnöstä niin, että liittyi mukaan kehittämään tuotetta sekä sen ympärille perustettua puumajoitematkailun kansainvälistä kattojärjestöä, Tentsile Experience Campia.

– Suomi on ehkä maailman paras paikka tälle, koska meillä on tilaa, puita ja luonnossa majoittumisen mahdollistavat jokamiehenoikeudet, Tavi kertoo HS:lle.

Visuaalinen tapa viettää aikaa luonnossa

Puumajoitteen ripustaminen ei vaadi alleen tasaista tai kuivaa maastoa ja sen voi Tavin mukaan sijoittaa sellaisiin paikkoihin kalliolla tai metsässä, joissa esimerkiksi telttailu ei ole mahdollista. Kahden ja puolen tonnin kuorman kestävillä sidontaliinoilla kolmeen puuhun pingoitettava tentsile on vakaampi kuin perinteinen riippumatto. Majoitustapa sopii myös lapsiperheille.

– Siinä on sellainen safe danger -jännitys arjessa, Tavi sanoo.

Tällä hetkellä Suomessa on noin 20 puumajoitekohdetta, joista suurin osa kuuluu kattojärjestöön. Majoituspaikkojen yhteydessä on usein myös muuta liiketoimintaa kuten maastopyöräilyä, luontopolkuja ja saunomista.

Ekologisuus etusijalla

Ekologiset arvot ovat tentsile-harrastuksen ytimessä ja ajatuksena on yöpyä niin, että luontoon jää mahdollisismman vähän jälkiä. Viralliset tentsile-leiripaikat pyritään myös sijoittamaan valmiin infrastruktuurin äärelle.

Lisäksi jokaista Tentsile Experience Camp -sivustolta varattua yöpymistä kohden istutetaan kolme, ja jokaista myytyä puumajoitetta kohden 20 puuta.

– Meillä on sellainen ajatus, että mitä enemmän puista riippuu ihmisiä, sitä vaikeampi niitä on kaataa, Tavi sanoo.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Suomessa puumajoitekohteita löytyy muun muassa seuraavista paikoista:

– Unescon maailmanperintökohde Verla, Verlantie 293, Kouvola
– Nuuksion kansallispuisto, Haltian luontokeskus, Nuuksiontie 80, Espoo
– Petäys Lakeland Resort, Petäyksentie 35, Tyrväntö
– Tentsile Home Gamp Ivalo, Tolosentie 110, 99800 Ivalo
– Kommeen Kurjen majatalo, Houhajärventie 194, Sastamala
– Ruissalon Kylpylä, Ruissalon puistotie 640, Turku