Suomen menestyneimpiin artisteihin lukeutuva Pyhimys eli Mikko Kuoppala nähdään tuoreella Vain elämää -sarjan tuotantokaudella, joka alkaa Nelosella ja Ruudussa 24. syyskuuta.

Pyhimys on omien sanojensa mukaan tehnyt musiikkia yli puolet elämästään. Suuren yleisön suosioon hän nousi kuitenkin vasta vuonna 2017 Kynnet kynnet -radiohittinsä myötä. Vuosi 2018 teki Pyhimyksestä entistäkin suositumman artistin ja helmikuussa 2019 hänet jo palkittiin yhteensä kuudella Emma-patsaalla.

Vuosien työ oli vihdoin tuottanut tulosta, mutta Pyhimyksestä äkillinen menestys tuntui oudolta. Lisäksi hän sai nopeasti huomata, että suosiolla on aina myös hintansa.

– Palkintojen ja tunnustusten jälkeen tuli sitten myös kaikki paska kerralla, Pyhimys tokaisee Metropolille Vain elämää -sarjan pressitilaisuudessa.

– Julkisuuden myötä olen joutunut useiden kohujen keskelle. Vaikka olenkin ulostuloissani melko suora, ja perusolemukseni on vähäeleinen, niin en minä silti yhtään tunnista itseäni siitä mitä ihmiset väittävät, että olisin. Jollain tavalla tuntuu, että kaikki mitä teen, nähdään aina negatiivisen kautta.

Pyhimystä on viime vuosina syytetty julkisesti muun muassa rasismista ja populismista. Keskustelu on ollut hyvin tiukkasanaista sosiaalisessa mediassa, ja Pyhimys on joutunut suuren myllytyksen kohteeksi etenkin monien feministivaikuttajien toimesta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: AOP

Henkilökohtaisesti Pyhimys ei kuitenkaan saa paljoakaan kritiikkiä.

– Enemmänkin se on sellaista, että minusta puhutaan selän takana paskaa. Ihmiset jakavat omia mielipiteitään esimerkiksi Instagramin Stories-osiossa tai netin keskustelupalstoilla.

– Ne viestit, joita itse saan ovat usein hyvin kannustavia. Viestien lähettäjät toteavat, että he ovat pahoillaan minun puolestani.

Silti ihmisten ankara kommentointi menee usein Pyhimyksellä ihon alle. Hän sanoo ettei ole vielä löytänyt täysin oikeita työkaluja kritiikin sietämiseen.

– Kyllä minä usein mietin, että pitäisikö vain vetäytyä julkisuudesta. En tälläkään hetkellä suoraan sanottuna voi ihan hirveän hyvin, kun koko ajan takaraivossa ovat ihmisten mielipiteet minusta. Joudun aktiivisesti sulkemaan mielestäni sellaisia kuvitteellisia välilehtiä, jotta en ajattelisi asioita liikaa, Pyhimys painottaa.

– Ajattelen itse, että olen tyhmän rehellinen. Ei minulla ole mielestäni mitään erityisen pahoja tai radikaaleja mielipiteitä, vaan sanon ainoastaan suoraan sen mitä ajattelen. Mutta ehkä koska en hymyile kovin usein, niin ihmiset ajattelevat, että olen joku kusipää.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: AOP

Myös haastattelun aikana Pyhimys ehtii tulla katumapäälle, että on puhunut tuntemuksistaan niin rehellisesti.

– Nyt tietysti mieleeni hiipii heti ajatus, että kuulostan siltä kuin kaipaisin jotain sääliä, artisti naurahtaa.

– Selvennyksen vuoksi: en hae tällä hyväksyntää. En vain osaa puhua muuta kuin totta, ja tältä minusta nyt tällä hetkellä tuntuu, hän summaa.

Lue myös:

Mikä jättiyllätys! Pyhimys asteli BB-taloon erikoisen tehtävän kanssa

Seiska: He ovat Vain elämää -sarjan uudet tähdet!