Suomen menestyneimpiin muusikoihin lukeutuva Olavi Uusivirta joutui viikonloppuna kohun keskiöön, kun Helsingin Sanomat uutisoi tuoreesta, koronatukia koskevasta selvityksestään. Selvityksen mukaan Taiteen edistämiskeskus Taike jakoi pandemian aikana hätätueksi tarkoitettua korona-apurahaa myös hyvätuloisille suomalaisartisteille.

Tuen saaneiden joukossa oli Uusivirta, joka tienasi vuosina 2020 ja 2021 peräti reilut 303 000 euroa ansio- ja pääomatuloja. Korona-apurahaa Uusivirta nosti yhteensä 25 000 euroa.

Uusivirran tukien nostaminen on herättänyt runsaasti keskustelua suomalaisten keskuudessa. Monien mielestä hyvätuloisen Uusivirran olisi pitänyt jättää apurahat niitä kipeimmin tarvitseville.

Nyt Uusivirta kommentoi kohua hyvin suorasanaisesti omalla Facebook-seinällään.

– Mietin hetken, olinko ollut ahne. Olinko viimeinkin syyllistynyt kuolemansyntiin? Uusivirta aloittaa pitkän kirjoituksensa.

Uusivirran mukaan hänen taloudellinen tilanteensa ei ollut kovin vakaalla pohjalla, kun hän pari vuotta sitten haki apurahaa.

– Minä tosiaan huusin apua. Minä olin polvillani ja huusin apua. Rahat oli loppu, ja postilaatikkoon tulvi laskuja. Työt oli peruttu, niitä ei enää saanut tehdä. Raha kasvaa joskus puussa, mutta minulla ei ollut sellaista puuta, ei ollut pääomaa joka tekisi pääoman työtä, jos kävisi niin ikävästi että itse joutuisin työttömäksi, mies muistelee tilannettaan.

– Elettiin synkkää aikaa. Erityisen synkkää aika oli niin sanotun kulttuurin näkökulmasta katsottuna.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Kulttuurialan tilanne oli Uusivirran mielestä korona-aikaan kohtuuton. Hän muistuttaa seuraajiaan siitä, ettei yksikään eduskuntapuolue tuntunut tuolloin ajavan kulttuurityöntekijöiden asiaa.

– Syntyi kokonainen ammattikunta, jolta lainsäädännön voimin estettiin mahdollisuus työntekoon. Tämä ammattikunta imi sisuksiinsa kaikki ammatit, jotka millään tavoin liittyivät yleisön läsnäoloon. Yleisötilaisuudet kiellettiin. Minä ja satatuhatta muuta kuuluimme tuohon ammattikuntaan.

Artisteilta torpattiin Uusivirran sanoin mahdollisuus työntekoon, eikä kukaan saanut ”mitään kompensaatiota” elinkeinonsa menettämisestä.

– Minun tilini oli tyhjää täynnä, minä vannon tämän käsi kaikilla pyhillä kirjoilla. Minulla ei ollut rahaa. Sitä ei ollut myöskään näköpiirissä. Minä hain apurahaa. Minä sain apurahaa, Uusivirta kuvailee.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Uusivirta ryhtyi apurahan saatuaan keksimään uusia tapoja tienata rahaa, ja ahkera työ myös palkittiin.

– Uusia töitä keksittiin niin saatanasti, että niistä on puolet tekemättä vieläkin, muusikko tokaisee.

– Lopulta tilille alkoi valua rahaa, hitaasti mutta varmasti, hän lisää.

Uusivirran mielestä hän ei ole toiminut kriisitilanteessa väärin.

– Toimin kuten toimii valkohäntäpeura urbaanissa metsässä — hätävarjelua alinomaa liioitellen. Tartuin jokaiseen oksaan joka joen rantatöyräiltä tyrkkääntyi merihätäisen käpäliin. Näin toimi 99% kohtalotovereistani.

Lue myös:

Olavi Uusivirta ja Sanna Marin viihtyivät läheisissä tunnelmissa yöelämässä – näin kommentoi Olavi julkisuuteen vuotanutta videota: ”Välillämme ei ole tapahtunut mitään sopimatonta”

IL: Paul Eliakselta suora kommentti suhdeväitteistä Olavi Uusivirran kanssa – ”Se tuntui erilaiselta”