Pääsystä Suomen edustajaksi euroviisuihin kisaa tänä vuonna 6 finalistia.

Suomen edustaja valitaan tuttuun tapaan Uuden Musiikin Kilpailun kautta, mutta toisin kuin kahtena viime vuonna, nyt ei ole valittu etukäteen vain yhtä edustajaa. Vuonna 2018 Yle kutsui Suomen edustajaksi Saara Aallon ja viime vuonna Daruden sekä Sebastian Rejmanin.

Tällä kertaa palattiin takavuosien tapaiseen malliin, kun YleX:n musiikkipäällikkö Tapio Hakasen johtama UMK-ammattilaisraati valitsi kuusi finalistikappaletta yli 400 hakemuksen joukosta.

Kilpailukappaleensa esittävät Tika, Erika Vikman, Aksel Kankaanranta, F3M, Sansa ja Catharina Zühlke. UMK:n voittaja valitaan finaalissa 7.3.

Kappaleita julkaistaan yksi kerrallaan alkaen tänä perjantaina 24.1.

UMK-finalistit

Tika – ”I Let My Heart Break” (julkaistaan perjantaina 24.1.)
Tika (Kuva: Yle / Mona Salminen)

Tika on vuoden 2018 X Factor -voittaja, joka taitaa poweballadit.

– Hain mukaan UMK:hon, koska rakastan Euroviisuja ja UMK on mielestäni mahtava konsepti. Sain mahdollisuuden olla osa tätä ja se on tosi ihanaa! Tika kertoi Yle:lle,

”Tämä voisi olla uudessa James Bond -elokuvassa. Iso biisi, Tikan upea ääni ja valloittava persoona luovat vahvan kokonaisuuden. M-Eazyn tuotantotiimillä on vahvat näytöt pop-hittien tekemisessä ja tämä on hieno kansainvälisen tason voimaballadi”, UMK:n ammattilaisraati kuvailee Tikan biisiä ”I Let My Heart Break”.

Erika Vikman – ”Cicciolina” (julkaistaan maanantaina 27.1.)
Erika Vikman (Kuva: Yle / Mona Salminen)

Erika Vikman edustaa tämän vuoden UMK:n rohkeinta linjaa.

– Teimme laulun, josta minulle tuli heti vahva olo, että tämä sopisi Euroviisuihin. Kuin tilauksesta kuulin, että UMK:n avoin haku palaa taas. Ajatus tuntui aluksi hullulta, mutta toisaalta tajusimme, että näin tämän kuuluukin mennä, Vikman kertoi.

”Tästä biisistä voi tulla suomalainen kestopop-hitti, jota soitetaan polttareissa vielä kymmenen vuoden kuluttuakin. Mökkitie Recordsin biisit ovat monella tapaa suomalaisuuden ytimessä ja tämä sopii hienosti Erikan karismaattiseen artistipersoonaan”, UMK:n ammattilaisraati sanoo Vikmanin kilpailukappaleesta ”Cicciolina”.

Aksel Kankaanranta – ”Looking Back” (julkaistaan tiistaina 28.1.)
Aksel Kankaanranta (Kuva: Yle / Mona Salminen)

Aksel Kankaanranta tuli tunnetuksi vuoden 2017 The Voice of Finlandista ja hän on toiminut myös Pyhimyksen palkitun superhitin ”Jättiläinen” feattaajana. Turkulaistaustainen Kankaanranta haluaa näyttää, ettei ujous ole este esiintymiselle.

– Miksikö haluan miljoonayleisöjen eteen, vaikka olen ujo? Mietin, miksi sitä pitäisi ihmetellä. Haluan toteuttaa itseäni ja herättää syviä tunteita ja reaktioita ihmisissä. Haluan välittää herkkyyttä ja sielukkuutta.

”Looking Back voisi hyvin olla Sam Smithin tai James Arthurin kansainvälinen TOP 10 -hitti. Todella hieno biisi huipputuottaja Joonas Angerialta ja upea tulkinta Aksel Kankaanrannalta, jonka valloittava persoona on hienoa nähdä UMK:ssa mukana”, UMK:n ammattilaisraati kuvailee Kankaanrannan kilpailukappaletta.

F3M – ”Bananas” (julkaistaan keskiviikkona 29.1.)
F3M (Kuva: Yle / Mona Salminen)

F3M-yhtye haluaa olla 2020-luvun Spice Girls. Bändin musiikki säkenöi villiä energiaa.

Yhtyeen muodostavat Viv, Baby O ja Miara.

– Me lähdettiin mukaan UMK:hon näyttämään kaikille, mihin yhdessä pystymme. Toki tää on myös just sitä mitä haluamme tehdä, eli laulaa ja esiintyä. Emme malta odottaa, että pääsemme osoittamaan kykymme Euroviisuissa!

”F3M:ssä kohtaavat 2000-luvun alun voimapop á la Gwen Stefani ja Britney Spears sekä nykypäivän bändit kuten Blackpink ja Little Mix. Trion positiivinen energia on taltioitu biisiin hienosti ja Kaiku Songsin tiimi on varmistanut, että biisin jokainen sekunti on täynnä vahvoja pop-koukkuja”, sanoo UMK:n ammattilaisraati F3M:in kilpailukappaleesta ”Bananas”.

Sansa – ”Lover View” (julkaistaan torstaina 30.1.)
Sansa (Kuva: Yle / Mona Salminen)

Pitkän linjan muusikko Sansa teki takavuosina indiefolkia, jonka jälkeen hän on siirtynyt elektronisempaan suuntaan ja ajattomaan popmusiikkiin.

– Olen euroviisufani, joten kisaan osallistuminen on ollut mun unelma jo pikkutytöstä lähtien. Nyt minusta tuntui, että vihdoin aika ja biisi on oikea.

”Jos joku biisi ja artisti vuoden 2020 UMK-finalisteista voisi olla Flow’ssa tai Sideways-festivaalilla niin tämä. Sansan ääni ja artistius ovat klassista skandinaavista pop-timanttia ja suomalaisten DJ-tähtien Yotton ja Anton Soninin tuotanto voisi olla suoraan ruotsalaisen Robyn uusimmalta levyltä”, UMK-ammattilaisraati kommentoi Sansan kilpailubiisiä ”Lover View”.

Catharina Zühlke – ”Eternity” (julkaistaan perjantaina 31.1.)
Katharina Zühlke (Kuva: Yle / Mona Salminen)

Vuonna 2017 Uuden Musiikin Kilpailussa toiseksi tullut Catharina Zühlke on rakastanut esiintymistä pikkulapsesta saakka ja on toiminut ammattimuusikkona jo vuosia. Vuonna 2013 hän osallistui Idolsiin sijoittuen viidenneksi.

Zühlken kappale ”Eternity” kertoo rakkauden voimasta.

– ”Eternityn” syntyessä kaikki palaset loksahtivat ikään kuin itsekseen kohdilleen. Minulle tuli hyvin vahva tunne siitä, että tällä kappaleella on suurempi merkitys.

”Todellinen Euroviisujen täsmäisku. Koskettava tarina, upeasti kasvava biisi ja Catharinan hieno tulkinta tukevat kaikki toinen toisiaan. Norjan menestyksekkään vuoden 2019 Euroviisubiisin taustalla ollut suomalainen Henrik Tala osoittaa jälleen olevansa maailman huippuja pop-kirjoittajana ja tuottajana”, UMK:n ammattilaisraati kuvailee Catharina Zülken kappaletta ”Eternity”.

UMK-raatiin kuuluivat Tapio Hakasen lisäksi UMK-tuottaja Anssi Autio, TV-ohjaaja Juha-Matti Valtonen, koreografi Reija Wäre, Spotify Suomen soittolistavastaava Samuli Väänänen, Etenee Recordsin A&R Perttu Mäkelä, YleX:n musiikkitoimittajat Ida Karimaa sekä Katri Norrlin, Radio Suomen musiikkipäällikkö Johan Lindroos ja Radio X3M:n musiikkipäällikkö Amie Borgar.

Euroviisut järjestetään 12.-16.5.2020 Rotterdamissa.

Jos video ei näy, sen voi katsoa täältä.

Lähde: Yle

Kuvat: Yle / Mona Salminen