Oletko kyllästynyt heräämään aamuisin ikävään herätyskellon pärinään? Kenties parempi vaihtoehto olisi herätä juuri sellaiseen musiikkiin, joka on heräämisen kannalta kaikin puolin parasta? Ei liian rajua eikä liian hidastakaan, vaan juuri oikeaa. Mikä voisi olla sellainen kappale?
Jotta aamusi lähtisivät käyntiin parhaalla mahdollisella tavalla, musiikkipalvelu Spotify aloitti yhteistyön Cambridgen ja The City University of New York -yliopiston musiikkipsykologi David M. Greenbergin kanssa. Greenberg on auttanut selvittämään, minkälainen Aamusoittolista ja mitkä kappaleen ominaisuudet auttavat hankalissa aamuherätyksissä. Yhteistyön tuloksena syntyi alla oleva soittolista.
Coldplayn “Viva La Vida” todettiin ihanteellisimmaksi heräämiskappaleeksi. Myös Macklemoren & Ryan Lewisin “Downtown”, Bill Withersin ”Lovely Day” ja Demi Lovaton “Confident” sisältävät heräämisessä auttavia elementtejä.
Hyvät heräämiskappaleet:

 • kasvavat vähitellen. Rajusti alkava kappale ei sovellu heräämiseen. Kappale, joka alkaa lempeästi ja kasvaa vähitellen, auttaa heräämään asteittain.
 • ovat positiivisia. Kun olet päässyt ylös sängystä, tarvitset motivaatiota tulevaan päivään. Myönteiset sanoitukset saattavat kääntää huonotuulisuuden hyvänolontunteeksi.
 • ovat rytmikkäitä. Kappaleet, jotka painottavat joka tahdin kakkos- ja nelosiskua, yleensä rummuilla ja bassolla, ja joissa on keskimäärin 100–130 iskua minuutissa, saavat herääjän liikkumaan ja edistävät hyvää tunnelmaa.

Spotifyn ja Greenbergin kuratoima Aamusoittolista sisältää valikoiman kappaleita, jotka täyttävät nämä kriteerit. Soittolistalla on muun muassa Bill Withersin “Lovely Day”-klassikko sekä nykyhittejä, kuten Macklemoren & Ryan Lewisin “Downtown” ja Sam Smithin “Money On My Mind”. Kaikki nämä herättävät lempeästi ja pumppaavat energiaa tulevaan päivään.
– Herääminen on vaikeaa. Väsyneestä virkeäksi ja motivoituneeksi muuttuminen on todellinen ponnistus, joskus jopa taistelu, David Greenberg sanoo.
– Tiede osoittaa, että musiikki vaikuttaa meihin monilla tavoilla, kuten emotionaalisesti ja fysiologisesti. Se vaikuttaa myös aivoihin. Oikeanlainen musiikki, kuten Coldplayn positiivinen ja vaikuttava ”Viva La Vida”, saattaa auttaa sinua heräämään, saamaan energiaa ja selviämään loppupäivän haasteista.
– Musiikki voi kohottaa päiväsi jokaista hetkeä: työmatkaa, työpäivää, treeniä tai juhlia. Spotifyn Aamulista tekee pimeistä aamuista helpompia, jopa ennen kun saat käteesi ensimmäisen kupin kahvia, kommentoi Spotifyn PR Manager Malin Cumzelius.
Aamusoittolista:

 1. Coldplay – Viva La Vida
  2. St. Lucia – Elevate
  3. Macklemore & Ryan Lewis – Downtown
  4. Bill Withers – Lovely Day
  5. Avicii – Wake Me Up
  6. Pentatonix – Can’t Sleep Love
  7. Demi Lovato – Confident
  8. Arcade Fire – Wake Up
  9. Hailee Steinfeld – Love Myself
  10. Sam Smith – Money On My Mind
  11. Esperanza Spalding – I Can’t Help It
  12. John Newman – Come and Get It
  13. Felix Jaehn – Ain’t Nobody (Loves Me Better)
  14. Mark Ronson – Feel Right
  15. Clean Bandit – Rather Be
  16. Katrina & The Waves – Walking on Sunshine
  17. Imagine Dragons – On Top of the World
  18. MisterWives – Reflections
  19. Carly Rae Jepsen – Warm Blood
  20. iLoveMemphis – Hit The Quan