Pohjoismaiden suurin metallifestivaali Tuska tekee kesällä 2019 suuren muutoksen, kun festivaalin pääsisäänkäynti ja muita toimintoja siirretään kauppakeskus REDIn tiloihin.

Sokkeloiseksi parjattu Helsingin Kalasatamassa sijaitseva kauppakeskus REDI täyttyy metallikansasta, kun 28.-30.6.2019 järjestettävän Tuskan noin 40 000 kävijää kulkee Suvilahden festivaalialueelle ja sieltä pois sen kautta.

– Tämä on läpimurto Suvilahden alueen käytettävyyden problematiikkaan. Haluamme muuttaa mielikuvan alueen saatavuudesta. Meille on tärkeää, että emme vain sopeudu rakennetun ympäristön muutokseen vaan otamme siitä kaiken irti, Tuskan promoottori Eeka Mäkynen vakuuttaa.

Suvilahden alueen festivaalien sisääntulo on perinteisesti sijainnut alueen eteläosassa. Kesäksi 2019 Tuska kääntää koko tapahtuma-alueen ympäri.

– Pääsisäänkäynti tulee REDIin ja festivaalin tunnelma alkaa jo sieltä. Kauppakeskukseen tulee Tuskan rannekkeenvaihto, lipunmyynti, taidegalleria, merchandise-myyntiä, pyörä- ja autoparkki ja niin edelleen. Koko matka siitä alueelle on yhtä tuskaa, Tuskan pääsuunnittelija Jenni Kääriäinen sanoo.

Toivottavasti ei kirjaimellisesti!

– Kuten yhteistyökumppanimme yleensäkin, myös kauppakeskus heittäytyi täysillä mukaan. Heillä on jo vaikka mitä ideoita ja suunnitelmia, Mäkynen sanoo.

Yksi aluemylläyksen tavoitteista on helpottaa festivaalille saapumista ja sieltä poistumista, tapahtui se sitten julkisilla tai omilla kulkuneuvoilla.

– REDIlle ja HSL:lle tämä on todellinen näytönpaikka alueen logistiikan toimivuudesta, Mäkynen sanoo.

Tuska-festivaali tekee ensi kesänä muitakin muutoksia. Tapahtumaan tulee esimerkiksi 18 vuoden ikäraja, joka mahdollistaa alueen palveluiden kehittämisen ja poistaa yksittäiset anniskelu-alueet. Toisaalta taas sunnuntaina järjestetään erillinen lastentapahtuma ”PikkuTuska”, jonne vanhemmat voivat tuoda 0-10-vuotiaan tulevan hevikansalaisen tutustumaan tunnelmaan.

Kuva: Anniina Nissinen / Mellakka Helsinki