Herkullisen pääsiäislampaan valmistamiseen ei tarvita monimutkaisia reseptejä tai ihmekikkoja. Suussa sulavan paistin avain on laadukas liha. Hyvää rehua syöneen ja stressitöntä elämää eläneen lampaan lihalle ei tarvitse tehdä muuta kuin lisätä yrttejä ja hauduttaa hartaasti.
Jos lähtökohta on kunnossa, erinomaiseen lopputulokseen pääsee pienellä vaivalla. Tämä sääntö pätee moneen asiaan, myös pääsiäislampaan valmistamiseen. Lampaanlihan maukkaus syntyy jo karitsan kasvuvaiheessa.
– Lampaan syömä rehu vaikuttaa merkittävästi lihan makuun. Jos lammas saa syödä lajilleen tyypillistä ruokaa, kuten heinää, myös lihan maku on aito, kertoo Jaakko Jussila Herrakunnan Lammas -tilalta.
Vihdissä sijaitseva Herrakunnan Lammas on erikoistunut eettiseen karitsanlihantuotantoon. Tila on yksi lähi- ja luomuruoan verkkokauppa Kotitila.fi:n tuottajista.
Laadukas lampaanliha on mureaa ja sen maku on tasapainoinen, eikä siitä löydy ylimääräisiä vivahteita. Erityisesti lihan mureuteen vaikuttaa se, kuinka stressittömästi karitsa on saanut kasvaa.
Ihanteellisin lampaan kasvupaikka on luonnonlaidun, jossa se voi itse valita, mitä se syö ja missä lepää.
– Lammas itse tietää parhaiten, mitä se kulloinkin tarvitsee. Luonnonlaitumella kasvilajien kirjo on suuri, ja lammas voi esimerkiksi valita, syökö se niityltä vai metsästä. Mitä vapaammin lammas voi toteuttaa tarpeitaan ja elää laumassa, sitä stressittömämmän elämän se saa, Jussila sanoo.
Kotitila.fi on lähi- ja luomuruoan verkkokauppa, josta voi tilata lihaa suoraan tuottajilta kotiovelle toimitettuna. Sopiviin annospaloihin leikatut ja vakuumiin pakatut lihat toimitetaan kotiovelle kylmäkuljetuksena.
– Kotitilalle lihaa tuottaa kymmenkunta suomalaista luomu- ja lähitilaa. Haluamme toiminnallamme tarjota vaihtoehdon nauttia puhtaasta, maukkaasta ja reilusti tuotetusta ruoasta. Asiakkaat tietävät takuuvarmasti, mistä heidän tilaamansa liha on peräisin, kertoo verkkokaupan perustaja Eeva-Maria Kytönen Suomen Kotitila Oy:stä.
Herrakunnan karitsapata
Karitsan lapapaloja, niskakiekkoja tai potkia 1 / ruokailija
150 g juuriselleriä
2 isohkoa sipulia
1 prk tomaattimurskaa
1 rkl oreganoa
1 puntti persiljaa
Suolaa maun mukaan
Voita paistamiseen
Paista lihojen pinta kiinni ja kauniin ruskeaksi voissa paistinpannulla. Lado lihat pataan.
Kuori ja kuutioi juuriselleri ja sipuli. Kuullota pannulla voissa, mutta älä paista. Sekoita tomaattimurskaan ja mausta suolalla ja oreganolla. Lisää sekaan osa persiljasta, mutta jätä osa lisättäväksi ennen tarjoilua. Kaada seos lihojen päälle ja laita pata uuniin.
Anna hautua kaikessa rauhassa noin 150 asteen lämmössä kunnes liha irtoaa luista, eli noin 2,5–3 tuntia. Lisää loppu persiljasilppu. Tarjoile esimerkiksi ohraton, riisin tai lohkoperunoiden kera.
Vinkki: Saat tomaattikastikkeeseen hienon pehmeän aromin, kun laitat sen kiehumaan hiljalleen kattilaan, kun aloitat ruoanlaiton. Laita kattilaan tomaattimurska, suola, oregano, osa sipulista ja noin 1 tl sokeria. Anna seoksen keittyä välillä sitä hämmentäen sen aikaa, kun ruskistat lihoja ja kuullotat vihanneksia. Lisää keitos pataan lihojen päälle ja hauduta kuten yllä.
Karitsan ribsit Nokan tapaan
1-2 karitsan kylkipalaa / ruokailija
Valmista marinadi: öljyä, suolaa, hunajaa, valkosipulia ja runsaasti tuoreita yrttejä maun mukaan esim. timjami, rosmariini, rakuuna. Anna marinoitua noin vuorokausi jääkaapissa.
Paahda kylkipalat molemmin puolin ruskeaksi 250 asteisessa uunissa. Laita sen jälkeen folio päälle ja jatka kypsentämistä uunissa max. 150 asteessa noin 2,5 tuntia.
Lopuksi: Nokan Juha ei yleensä valmista ruokaa tarkasti ohjeen mukaan, vaan heittää mukaan mitä sattuu. Tästä soveltaen voi alkaa kokeilla!
Satulamäen kotilampaan paisti
Hiero paistin pintaan reilusti suolaa ja mustapippuria. Jos mahdollista, anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.
Hauduta ylikypsäksi uunissa 180–200 asteessa paksun folion alla. Paisti on valmis, kun liha irtoaa luusta helposti repäisemällä.
Vinkki: Älä poista rasvaa, se sulaa ja antaa makua.