Vappuna päästään muun juhlimisen ohessa esittelemään ylpeänä ylioppilaslakkeja ja vetäisemään haalarit päälle, tai juomaan mimosaa hyvällä omallatunnolla puiston penkillä. Vappuna ilmapalloja saavat kuljettaa häpeilemättä muutkin kuin lapset, eikä kukaan katso oudoksuen, jos syöt jo kolmatta munkkiasi.
Mutta mitä tehdä vappuna perinteisen torivisiitin lisäksi? Mitä syödä, juoda ja miten selviytyä esimerkiksi mahdollisesta krapulasta? Jos tarvitset ideoita vapun viettoon, lue nämä vinkit!

Ideoita vapun ruokailuun: vappubrunssi

Vappubrunssi on yksinkertaisesti must ja parasta siinä on se, ettei sinun tarvitse maksaa itseäsi kipeäksi lähtemällä nauttimaan siitä ravintolaan. Jos sää sallii tai löydätte suojaisan paikan myös sen sateen varalta, nauttikaa vappubrunssi kavereiden ja/tai perheen kanssa ulkona piknik-hengessä! Sopikaa nyyttärimeiningistä eli jokainen tuo jotain erilaista ja näin budjetti pysyy kurissa. Vinkki: Jos porukassanne tykätään kokata, päättäkää vaikka teema ruuille ja juomille, esimerkiksi Euroopan eri maiden ruokakulttuuri, eri vuodenajat tai kaikkien omat lempiruuat. Näin saatte myös odottaa yllättyneinä, mitä piknik-koreista paljastuu. Ja jos porukassa on ihmisiä, joita ei kokkailu niin kiinnosta, he voivat olla vastuussa vaikka juomapuolesta tai kattauksesta/koristeluista.

Munkinpaistajaiset ja simanmaistajaiset!

Jos haluatte porukalla nauttia herkuista mutta myös tehdä jotain samalla, järjestäkää jonkun luona munkinpaistajaiset. Munkkien valmistaminen on oma työnsä joka vaatii aikaa, joten voitte kokoontua turisemaan, siemailemaan skumppaa ja paistamaan munkkeja samalla. Loistava idea myös silloin, kun joukossa on noviiseja, jotka eivät ole näitä herkkuja ikinä valmistaneet. Samalla voitte testailla itsetekemäänne simaa tai jos olette nämä juomat ostaneet kaupasta, toimia eri merkkien testailijoina ja arvostelijoina! Tämä on hyvä vinkki vapun viettoon myös silloin, kun ulkona sataa ja pitää pysytellä sisätiloissa. Jos virtaa löytyy, voitte leipoa myös tippaleipiä ja järjestää kilpailun siitä, kenen käsissä syntyvät hauskimman näköiset tippaleivät!

Piha- ja puistopelit

Vappuna avataan yleensä myös terassikausi, joten miksei pihapelikauttakin voisi avata! Jos haluat pelailla muutakin kuin silmäpeliä ja tuopinnostamista terassilla, ota nämä vapun pelivinkit talteen.
Mölkky. Nyt on aika kaivaa puupalikat esiin! Mölkkyä voit pelata oikeastaan ulkona missä vain, jossa on tarpeeksi tilaa heittää palikkaa vahingoittamatta ketään. Peliä voi pelata yksinpelinä tai joukkueina ja mukaan mahtuu isompikin porukka. Peli on myös tarpeeksi yksinkertainen ja sopii kaikenikäisille.
Frisbeegolf. Tätä varten tarvitsette kentän, jossa on frisbeegolfin maaleja. Lajin perusperiaate on sama kuin golfissa, joten tavoitteenasi on päästä radan läpi mahdollisimman vähin heitoin. Pienimmän tuloksen saanut pelaaja voittaa. Frisbeegolf on saanut viime vuosina suuren suosion, joten ratojen löytäminen ei pitäisi olla suuri ongelma. Niitä voi myös itse kehitellä paremman puutteessa.
Petankki. Tämä kuulapeli on pihapelien klassikko! Tehtävänäsi on heittää metallikuulia mahdollisimman lähelle maahan viskattua maalipalloa. Muistat tämän pelin takuulla ainakin lapsuudestasi. Ota huomioon, että kuulat ovat yllättävän painavia, joten jos kuohuvaa on tullut otettua muutama liikaa, tämä peli kannattaa jättää

Ideoita vapun pukeutumiseen

Jos olet valmistunut ylioppilaaksi, niin laita ylioppilaslakki ehdottomasti päähäsi! Jos et, se olisi vain huijaamista etkä alennu moiseen. Monilla eri ammateilla on myös omat valmistujaislakkinsa, joten jos sellaisen olet saanut, nyt on aika pröystäillä saavutuksellasi!
Jos kaapistasi löytyvät myös opiskelija-aikaiset haalarisi, niin nekin päälle vain! Eikös vappu ollutkin työväenjuhla? Kaikenlainen hieno kukkoilu prameine vaatetuksineen ja hienoine koruineen jätetään muille juhlapyhille, nyt lähdetään ulos käytännöllisessä ja hauskassa vaatetuksessa! Tähän kuuluvat esimerkiksi myös hurja määrä serpentiiniä roikkumaan kaulastasi ja mistä vain sekä mahdollisimman värikäs vaatekerta. Jos haluat, suihkuta myös pois pestävää shokkiväriä tukkaasi ja koristele kasvosi kasvoväreillä.

Näin selviydyt vapusta ‒ ideoita ja vinkkejä krapulan hoitoon!

Krapula tulee, mutta sinä määräät päivän? Vappu 2018 nautitaan arkena, vappuaatto (jolloin on se niin sanottu pääpäivä juhlimista ajatellen) sattuu maanantaille ja vappupäivä tiistaille, jolloin niitetään se, mitä kylvettiin edellisenä päivänä, eli korjaillaan olotiloja. Tähän mimosa-juoma sopii loistavasti! Tämä raikas drinkki koostuu puolikkaasta lasillisesta kuoharia, jonka päälle lurautetaan toinen puolikas lasillista appelsiinimehua. Enjoy! Saat vitamiineja ja kehon kaipaamaa sokeria samalla kun korjailet oloasi. Älä kuitenkaan kumoa näitä terveyspirtelöitä liikaa, ettei vielä keskiviikkonakin ole tarve olojen kohentamiselle.
Toinen vinkki krapulan hoitoon: Lähde ulos raittiiseen ilmaan! Ainakin Helsingissä Kaisaniemen puistossa järjestetään yleinen vappupiknik vappupäivänä, jolloin voit lähteä vielä nauttimaan vapputunnelmasta ja raittiista ilmasta, joka yhdistettynä parantavaan krapularuokaan (mikä tahansa sinun paheesi onkin) ja yhteen tai kahteen mimosaan heivaa darran tiehensä.
Kuva: Pixabay