Jokaisella meistä on toisinaan valikoiva muisti. Tietynlainen valikoivuus voi kuitenkin johtaa toistuvaan huijaamisen tai pettämiseen. Tieteen sanoin kyse on ”epäeettisestä muistinmenetyksestä”, ja tutkijat ovat sitä mieltä, että ilmiö voi etäännyttää meidät omasta huonosta käytöksestämme. Tällainen valikoiva muisti tekee myös pettämisen ja huijaamisen todennäköisemmäksi.
Tutkimuksissa on saatu lisänäyttöä siitä, että väite ”kerran pettäjä, aina pettäjä” pitää paikkansa. Tiedejulkaisu Archives of Sexual Behaviourissa julkaistiin tutkimus, jossa seurattiin 484 osallistujaa heidän romanttisissa suhteissaan.
Tutkijat pyysivät osallistujia kertomaan kaikista parisuhteen ulkopuolisista seksisuhteistaan sekä siitä, jos he epäilivät kumppanillaan olevan sivusuhteita.
Tulokset osoittivat, että henkilöt, joilla oli aiemmin ollut syrjähyppyjä pettivät uudelleen kolme kertaa todennäköisemmin kuin ne, jotka olivat aiemmin olleet uskollisia.
Yhdysvalloissa tehty ja Proceedings of the National Academy of Sciences -julkaisussa julkaistu tutkimus selvitti, että muistamme toisten tekemät vääryydet huomattavasti helpommin kuin omamme.
Tutkijat tekivät useita kokeita. Eräässä niistä he seurasivat 70 opiskelijaa, jotka pelasivat kolikonheittopeliä, jossa rahan huijaaminen toisilta oli kohtuullisen helppoa.
Kaksi viikkoa myöhemmin osallistujia pyydettiin täyttämään kyselyjä, joissa keskityttiin heidän muistoihinsa peleistä ja ateriasta, jonka he söivät samana iltana. Osallistujista 43 prosenttia kertoi huijanneensa, mutta heidän muistonsa huijaamisesta eivät olleet läheskään niin yksityiskohtaisia kuin saman illan ateriaa koskevat muistot.
Lisäksi tutkijat tekivät kokeen, jossa rohkaistiin joko suosimaan tai välttämään jatkuvaa huijaamista. Tällä kertaa 230 opiskelijaa osallistui nopanheittopeliin. Kolme päivää myöhemmin osallistujat pelasivat sanapeliä, jossa heidän oli helppo huijata rahaa.
Usealla osallistujalla oli ongelmia muistaa edellistä huijaamistaan, ja siksi he huijasivat todennäköisemmin uudessa pelissä. Tutkijat päättelivät, että kykenemme vähättelemään epäeettistä käytöstämme, sillä siten voimme pitää yllä positiivista minäkuvaa.
Lähde: Mirror