Mitä ihmiset katsovat ensimmäiseksi kohdatessaan uuden ihmisen? BuzzFeedin testissä suurin osa kertoi katsovansa ensimmäiseksi silmiä ja kasvoja, ja mainitsipa joku tyylinkin pistävän silmään.
BuzzFeedin toimitus halusi testata, pitävätkö ihmisten kertomukset todella paikkansa. Testiryhmään kutsuttiin joukko naisia ja miehiä, joiden kävelyä, keskusteluja ja vain olemista pukeissa sekä ilman kuvattiin videolle. Sitten tietokoneeseen asennettiin ohjelmisto, joka seuraa silmien liikkeitä. Toimittajien kollegat katsoivat kuvamateriaalit, jolloin saatiin todella selville, mitä miehet ja naiset katsovat uudesta henkilöstä ensimmäiseksi.
Tulokset olivat melko yllättäviä. Esimerkiksi naiset ja miehet katsoivat naisten rintoja saman verran. Pelkästään miehiä ei voi siis syyttää kaula-aukon vilkuilusta! Mieskatsojat kommentoivat esimerkiksi, että tottakai he katsovat rintoja, ja yksi mainitsi jopa, että jos nainen pukeutuu avonaiseen paitaan, minne muualle muka miehen kuuluisi katsoa. Mutta kyllä naiskatsojatkin kommentoivat, jos testihenkilöllä oli antava kaula-aukko paidassaan.
Yllättävä tulos oli myös se, että vaikka testihenkilöllä oli joitain huomiota herättäviä asusteita, kuten avara kaula-aukko tai treenattu mies ilman paitaa, me silti katsomme kasvoja eniten. Emmekä pelkästään silmiä, vaan koko kasvojen aluetta. Miksi näin on?
Tutkimukset ovat osoittaneet, että kasvojen tutkiminen on ohjelmoitu käyttäytymistapaamme aikojen alusta lähtien. Kun ihmisille näytettiin esimerkiksi kuvia ruoka-annoksista, katsojat löysivät kasvoja jopa niistä. Kasvojen tutkiminen on ennen ollut tapa tunnistaa, onko toinen vihollinen vai ei. Toisin sanoen, tuleeko meidän olla varuillamme ja lähteä pakoon. Kyse on siis selviytymisvaistosta.
Nykypäivänä meidän ei enää tarvitse miettiä, onko metsästysretkellä vastaantuleva ihminen ystävä vai vihollinen, ja aikooko hän kenties seurata meitä samoille peura-apajille. Kasvojen katselu ja varsinkin kasvojen ilmeiden tulkinta on kuitenkin edelleen tärkeää ja taito, joka on hyvä oppia. Voimme sen avulla havaita ystäviemme mielialoja, ja saada deittailussa viitteitä esimerkiksi siitä, onko toinen osapuoli meistä kiinnostunut. Tulkitsemme kasvoja varsinkin nettideittailussa ja Tinder-palvelussa, jossa kuvien perusteella teemme päätöksiä, haluammeko tavata toisen vai emme. Tämä peli voi olla hyvinkin raakaa ja tuoda esiin alkukantaisen arvostelijan vaistomme nopeammin kuin odotimmekaan.
Katso alta hauska video siitä, mitä mies ja nainen katsovat ensimmäiseksi uudessa henkilössä.

Lähde ja kuva: YouTube / BuzzFeedVideo