Koko lapsuutensa ja nuoruutensa ajan kovia kokenut nuori nainen ei ole ollut yhteydessä isäänsä vuosikausiin. Syyt ovat syvällä ja nainen halusi nyt avautua asiasta avoimella kirjeellä.
Naisen tilitys on rankkaa luettavaa, mutta hän toivoo siitä olevan apua muille vaikean isäsuhteen omaaville ihmisille.
Tässä avoin kirje nuorelta naiselta narsisti-isälleen:
”YKS SULLE, NOLLA MEILLE
Sinä päivänä kun luoja teki minut, hän teki minut väärälle isälle. Niille jotka yhä epäilevät luojaa, sanon vastaukseksi vain, että jos ne edes kerran näkis sinut, isä, kaikki rupeis uskomaan. Mitä minusta olis voinut tulla jos haikara olis laskenut minut pussissaan isälle, joka ei ole narsisti?
Mutsi halus nimetä mut pienenä Ruusuksi, mutta taisit jo sillon tietää sen olevan liian ironista, rypistynyttä ruusua ei sileäksi saa. Isään pitäis voida luottaa, kun sanot ”än yy tee nyt, hyppää”, oikea isä ottais kiinni, sä et. Se ei oo ainoo syy, miks oon niin ”fucked up”.
Rakasta mua isän rakkaudella, kosketa mua isällisesti… ”Jooko?” kysyy surumielisin silmin pikku Roosa. Itserakkaus ja väärä kosketus voi aiheuttaa ikuiset avohaavat, mutta onneks mutsi on nyt hoitoalalla ja osaa parantaa.
Luulin pelänneeni ”boogiemania”, kamalinta oli, kun – hokkus pokkus – se olit sä.
Sulla oli ihana perhe, et vaan huomannu ku päivä päivältä värit haaleni meistä ja oltiin varjoja vaan. Olit niin sokea omalle upeudelles. Kulissit oli niin helvetin hienot, että oisit voittanu vuoden lavastaja -palkinnon 15 vuotta putkeen, onnea upeasta suorituksesta.
Mitä jos teatterin verhot avattais ennen esityksen alkua? Kaikki näkis mitä backstagella tapahtuu, murenisit pahemmin ku Digestive-keksi juustokakun pohjaan.
Meidän elämä oli kuin Pähkinänsärkijä-baletissa, jossa särjit meidät kaikki.
Onni sulle, että asutaan Suomessa, niin talojen seinät on tarpeeks vahvat piilottaa mitä vaan, esim. koko elämän. Naapurin aidan puolella ruoho tosiaan oli vihreämpää, haaveilin siitä samalla kun sä kulotit meidän pihaa.
Opetit varoo lokkeja Korkeasaaressa, ettei ne veis mun jäätelöä. Olisitpa varottanu siitä, kuinka sä viet kaiken, lahjoista mielenterveyteen.
Entä ku veli kaato maidon? Pojat ei oo pahimmassakaan Fortnite-pelissä ollu semmosella sotatantereella, ku nyt. Kaatunutta maitoa ei saa takas, mutta me ymmärretään se eri lailla. Meillä se kaatunut maito nuoltiin, vaikka lasinsirujen kera lattialta. Vahingot ei ole sallittuja, olihan faija niin täydellinen. Hölmö 5-vuotias poika, kun lasi ei pysy kädessä, vaikka faijalla pysyy 4 promillen humalassa kaatuneen kotarin kyydis.
Mitäs kun sain täitä koulussa? Huuto oli kovempaa ku Cheekin keikalla, uhkasit viedä mut lastenkotiin. Oliko se mun vika?
Olit varmaa partiossa, ku osasit vääntää nii hienosti mutsin lasit solmuun, jos et saanu lähtee vetää päätäs täytee, mikä muutenki oli jo täynnä kusta. Sä tarjosit karkkirahaa, jos lähettäs kauppaan heti, meinattiin olla hölmöi ja panna pelii koko elämä, kunnes mutsi kuiskas korvaan ”Älkää menkö, se tappaa mut.”
Ainiin ja kun mutsi sai uuden miehen, halusit mennä sun ”venäjän mafiosojen” kanssa ampumaan sen polvet, täst on 12 vuotta aikaa. Viimeks ku näin sen nii sil oli ne viel ehjinä, mitä tää kertoo susta? Oot mies niin täynnä puhetta, että vois luulla, et toi sun ylipaino ei johdu muutaku sanojen syömisestä.
Sulla oli oma perhe-edition Monopoly-pelistä, jossa vaan sä voit voittaa. Me saatiin aina palaa vankilaan -kortti.
Oliks hauskaa vetää mutsin päätä betoniin, ku mun 4v pikkuveli katto vierest? Sekotit mutsin salee piikkauskoneesee. Tuliks miehekäs olo?
Mites hei sillo ku soitit mulle kännis ja hakuit huoraks teininä? Oliks vitun siistii? Terälehti terälehdeltä rypistyin.
Voisit soittaa ja kysyy miten mul menee nyt? No hei yritin itsemurhaa pari kertaa, mut ei sua kiinnosta, vedät mieluummin perhettäs pataa.
Katkasit sukus kans muhun yhteyden yhtä helposti, ku leikkais veitsellä voita.
Kaikki lakastiin maton alle, eikä kukaa tienny kuinka paskanen se loppujen lopuks oli. Sitä ei saanu imuroida tai pussin vaihdon yhteydessä ois voinu paljastua pölypallot.
Koira pissas lattialle, pitikö se niskaperseotteella hukuttaa siihen lammikkoon, niinku hukutat omat ongelmas alkoon. Siinäki varmaan erehdyit, että konfliktit hoidetaan noin.
Missä ne soitot on nyt ku ollaa tasavertasii? Ainii kiusaat vaa heikompias, soita mulle, hauku mut, riko, rypistä, murskaa, enää sä et satuta mua.
Haavoihin laitetaan laastarit, arpien annetaan parantua, mutta mitäs mulle voi kun ei auta avohoito, eikä suljetut. Mutta muista, että mulla on mutsi, hyvässä ja pahassa. Revit omat lapsuuskuvas ja muistatko kuka ne liimas takas yhteen? Mutsi, niinku sen täyty tehdä aina meille kaikille.
Meidän poikien supermies oliki vaan susi narsistin vaatteissa, mutta älä huoli, homma hoidossa, niille tuli ihan oikee superman, joka hoitaa isän tehtävät paremmin ku sä ja sun Putinin kaiman koiran kaveri yhteensä, jotka väitit tuntevas.
Pojat kattoo sitä ylös päin, ei johdu pelkästää siitä, että se on pidempi vaan sä meet niin matalalta, ettei sua voi ku kattoa alaspäin.
Sä et oo eka kelle soitan, etkä edes vika. Jos rakentaisit mulle yhtä korkeen luottamuksen, ku Eiffel-torni, niin en tekis sulle samoin ku kaikille Tinderis, swipe left. Mut sä et pysty siihen ja mun unelmat tuhoutuu ku WTC.
Uhkailit mua, etten saa polttaa siltoja takana, sä poltit koko kylän ja perheen siinä sivussa. Me noustiin tuhkasta niinku feenixlintu, vahvempina ja uljaimpina ku koskaan, oikeena perheenä mihin sä et kuulu. Pelkäsin, siedin sen ja kun katsoin sua olin tyttö hiljainen, kunnes mun pallit laskeutu ennenku sun.
Mikä pitää sut hengissä? Joillekki se on alkoholi, joillekki ruoka, joillekki teho-osasto, meille se on mutsi. Kotona missä ei ollu häkkiä, eikä lukkoja, vaan terveet rajat.
Sinä päivänä kun luoja teki minut, hän teki minut väärälle isälle. Vai tekikö? Miten kävi Kaunottares ja hirviös? Ruusun viimeinen terälehti meinas tipahtaa, mutta rakkaus voitti ja ruusu eheyty. Kato mua nyt, oon parempi ihminen ku koskaan, oon käyny läpi paskan, kiusaamisen, haukkumiset, päällekäynnit, uhkailut, sisarusten ja mutsin puolustamisen ja asiat, joista en halua edes puhua.
Oot tehny musta tämmösen ku oon nyt, kestän mitä vaan, mus on enemmän rautaa ku Titanicis. Äidin ansiosta osaan myös rakastaa ja näyttää tunteita, olla läsnä läheisille. Onni on, että pojatki on oppimas samat taidot, onneks ei sun käytösmalleja, ne on vielä nuoria. Sä et oo se joka tuhoaa meidät, voit tuhota itses, mutta meidän turvaverkko pitää, me ollaan aina me. Sulla on jäljellä vaan sun valheiden verkko, jota sulla on nyt aikaa punoa, yksin, ilman lapsia.
Kato isi, rumasta ankanpoikasesta tuli joutsen, joka lensi etelään, eikä takiasi palaa enää pohjoiseen.”
 
Kuva: Pixabay