Kukapa ei rakastaisi ihmisen parasta ystävää? Alla viime vuoden suosituimmat koirarodut Suomessa.
Suomen Kennelliitto rekisteröi 46 191 koiraa vuonna 2016. Kärjessä pysyivät tutut rodut, mutta myös joitakin yllätyksiä nähtiin. Pentuja rekisteröitiin yli 300 eri rodusta. Eniten rekisteröitiin jälleen labradorinnoutajia, suomenajokoiria ja jämtlanninpystykorvia (kuvassa yläpuolella). Labradorinnoutaja on pitänyt kärkipaikkaa jo seitsemän vuotta. Kotimaiset koirarodut paransivat sijoituksiaan itsenäisyyden juhlavuoden alla.

Labradorinnoutaja

Suosituin rotu Suomessa vuonna 2016 oli labradorinnoutaja, joita rekisteröitiin yli 2 000. Edellisen kerran labradorinnoutajan pentuja on rekisteröity yhtä paljon 25 vuotta sitten. Vuosituhannen alussa labradorinnoutaja ja kultainennoutaja olivat vielä yhtä suosittuja, mutta kultaisennoutajan suosio on laskenut ja rotu löytyy nyt rekisteröintilistan sijalta 6.

Karjalankarhukoiran ja suomenpystykorvan pentuja rekisteröitiin molempia yli 700. Luku ilahduttaa, sillä pentumäärät kävivät taannoin jo 500 pennun tuntumassa. Karjalankarhukoira nousi nyt rekisteröintilistalla sijalle 11 ja suomenpystykorva sijalle 13. Lapinporokoiria rekisteröidään vuosittain tasaiset 200-300 pentua. Nyt porokoira on listalla sijalla 60.

Suomenajokoira

Kennelliitossa juhlitaan tänä vuonna Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi kotimaisia koirarotuja. Rekisteröintitilastoja pitkään seurannut Koiramme-lehden päätoimittaja Tapio Eerola uskoo, että rotujen saama huomio välittyy tänä vuonna myös pentujen ja rekisteröintien määrään.
Listalla mielenkiintoisia yksityiskohtia
Vaikka viime vuoden rekisteröintitilastoissa ei olekaan suuria muutoksia edellisvuosiin nähden, löytyy tilastoista mielenkiintoisia yksityiskohtia.
Eerola huomioi, että muun muassa kääpiökoirien, paimenkoirien, vahtikoirien ja molossien ryhmien suosio laskee. Paimenkoirien ryhmän pentumäärä on alimmillaan yli 10 vuoteen eikä esimerkiksi saksanpaimenkoira ole ollut ainakaan 50 vuoteen rotutilastossa niin alhaalla kuin nyt viidentenä.
Ilmiömäisiä rekisteröintien nousuja on nähty muun muassa lapinkoirilla ja pienillä seurakoirapystykorvilla. Tuontikoiria rekisteröitiin viime vuonna 2 300.
10 suosituinta rotua Suomessa vuonna 2016:
1. Labradorinnoutaja
2. Suomenajokoira
3. Jämtlanninpystykorva
4. Suomenlapinkoira
5. Saksanpaimenkoira
6. Kultainennoutaja
7. Harmaa norjanhirvikoira
8. Shetlanninlammaskoira
9. Jackrussellinterrieri
10. Kääpiösnautseri
STT
Kuvat: Ida Photography