Microsoftin perustaja Bill Gates varoittaa uhkaavasta sairaudesta, joka voi tappaa 30 miljoonaa ihmistä kuudessa kuukaudessa.
Gates ihmettelee, miksi valtiot eivät ota riskiä vakavasti, vaan panostavat vain asevoimiin sekä aseisiin, jotka ovat täysin merkityksettömiä taistelussa tappavaa sairautta vastaan.
Gatesin mainitsemalla sairaudella ei ole nimeä, koska se voi olla mikä tahansa aseeksi muutettu patogeeni, jonka voi valmistaa ja levittää mikä tahansa pieni ryhmä tai jopa yksittäinen ihminen. Kuten viime vuosien ebolaepidemiat ovat osoittaneet, tarttuvia sairauksia vastaan on nykylääketieteen korkeasta laadusta huolimatta hyvin vaikea taistella.
Gates esitteli perjantaina Yhdysvaltojen Massachusettsissa käydyssä epidemiakeskustelussa simulaation, jonka mukaan uusi pandemia – kuten 50 miljoonaa ihmistä tappanut espanjantaudiksi nimetty pandemia vuonna 1918 – tappaisi 30 miljoonaa ihmistä kuudessa kuukaudessa.
Gates huomauttaa, että jos maailman valtioille kerrottaisiin kehitteillä olevasta aseesta, joka voi tappaa 30 miljoonaa ihmistä, uhkaan suhtauduttaisiin kiireellisen vakavasti.
– Kun kyseessä on biologinen uhka, tämä kiireellisyys puuttuu, Gates toteaa.
– Maailman täytyy valmistautua pandemioita varten samalla tavalla kuin se valmistautuu sotaan, Gates jatkaa.
Gates muistuttaa, että toistaiseksi ainoassa sotasimulaatiossa, jossa asevoimat asetettiin isorokko-pandemiaa vastaan, tulos oli isorokko 1, ihmiskunta 0.
Jotta emme vaipuisi täysin epätoivoon, Gates paljastaa universaalin flunssarokotteen valmistumisen olevan entistä lähempänä. Gatesin vaimonsa kanssa perustama säätiö lahjoittaa rokotteen kehittämiseen 12 miljoonaa dollaria.
Lähde: LADbible
Kuva: Wikimedia Commons