Hiusten värjääminen voi aiheuttaa syöpää – tummaveriköillä suurempi riski

Säännöllisesti kestovärjäystä hiuksiinsa käyttävillä naisilla on suurempi riski sairastua virtsarakon syöpään. Näin todetaan uudessa tutkimuksessa, jossa selvitettiin usein tapahtuvan hiusten värjäämisen vaikutusta virtsarakon syöpään.

University of Southern Californian lääketieteellisen laitoksen tutkijatohtori Manuela Gago-Dominguez ryhmineen suoritti sarjan tutkimuksia syöpään sairastuneilla sekä terveillä naisilla Los Angelesissa, ja löysi yhdistävän tekijän hiusvärin ja virtsarakon syövän välillä. Kaikki tutkitut naiset olivat suunnilleen saman ikäisiä.
Tohtori Gago-Dominguez analysoi kollegoidensa kanssa 897 tapausta virtsarakon syöpään sairastuneista kestovärejä käyttäneistä naisista, joita verrattiin samaan määrään naisia, jotka eivät käyttäneet kestovärejä.
Tutkimuksessa huomattiin, että vähintään kerran kuukaudessa kestovärjäyksen ottaneilla naisilla oli kaksinkertainen riski sairastua virtsarakon syöpään, verrattuna naisiin jotka eivät käyttäneet kestovärejä. Vähintään 15 vuotta säännöllisesti kestovärjäystä käyttäneillä naisilla riski oli kolminkertainen. Tutkimuksessa huomioitiin myös tupakointi, joka on tunnettu virtsarakon syövän aiheuttaja.
Tutkimuksen mukaan jotkut hiustaiteilijat ja kampaajat sairastuivat 50 % todennäköisemmin, kuin he, joilla ei ollut samanlaista altistumista ammatin puolesta. Hiusväreissä on tunnetusti aromaattisia amiineja, jotka ovat karsinogeenejä ja imeytyvät päänahan ihon läpi verenkiertoon. Tähän asti on ajateltu, että ohjeita tarkoin noudattamalla riskin ei pitäisi kasvaa liian suureksi.

Gago-Dominguezin tutkimus kuitenkin osoittaa, että riski kasvaa. Hän ei silti ole aivan vielä valmis kieltämään hiusvärien käyttöä kokonaan.
– Tämä on kuitenkin yksi laajimmista ja kattavimmista tutkimuksista, joita tästä aiheesta on koskaan tehty, joten tuloksia ei mielestämme tule sivuuttaa, Gago-Dominguez sanoo.
Yhdysvaltojen kosmetiikka- ja hajuvesijärjestöä konsultoiva tohtori John Corbett tiimeineen on sitä mieltä, että uusi tutkimus on voitu toteuttaa vääristä lähtökohdista. Corbettin mukaan altistumista on selvitetty vain säännöllisyyden ja käytön määrän pohjalta, mikä ei hänen mielestään ole ”kovin hyvä asia”.
Corbettin mukaan tärkein altistumiseen vaikuttava tekijä on värissä käytettävä sävy.
– Kaikissa sävyissä on periaatteessa samoja kemikaaleja, mutta niitä on paljon enemmän tumman ruskeassa ja mustassa, kuin vaaleassa, Corbett sanoo.
Corbett korostaa, että Yhdysvaltojen Syöpäyhdistys ei löytänyt samanlaista yhteistä tekijää hiusvärin ja syöpäriskin kasvamisen välillä. Corbettin mukaan ihmisten ei tulisi tehdä päätöstä hiusvärin käytöstä tämän uuden tutkimuksen pohjalta.
Kiistely hiusvärien haitallisuudesta jatkuu, mutta joka tapauksessa kannattaa aina katsoa tarkkaan, mitä kemikaaleja itseensä laittaa, vaikkakin kyseessä olisivat ”vain hiukset”.

Lähde: Daily Mail