Hyvästi hammasraudat! Näin oikomishoidosta tuli lähes näkymätöntä


Metalliset hammasraudat ovat epäkäytännöllisisä eivätkä näytä kovin kivoilta, mutta nyt niistä päästään eroon uuden tekniikan ansiosta.

3D-skannattu muovikalvo suoristaa hammasrivit hellävaraisemmin ilman ulkonäköhaittaa.

– Jopa puolet suomalaisista aikuisista jättää hampaiden oikomishoidon tekemättä, vaikka siitä olisi heille suunterveyden tai ulkonäön kannalta hyötyä, kertoo hammaslääkäri Sanna-Liisa Untamala Oral Hammaslääkäreiltä.

Työiässä olevat ihmiset eivät halua suuhunsa kiinteitä hammasrautoja, koska useimpien mielestä perinteiset raudat näyttävät ikäviltä ja oikomishoito tuntuu pitkältä ja vaivalloiselta saagalta. Oikomishoidon laiminlyöminen voi kuitenkin aiheuttaa vaivaa vanhemmalla iällä, sillä purentavirhe suussa voi johtaa leukanivelen ongelmiin ja hampaiden epätasaiseen kulumiseen.
Monet eivät kuitenkaan tiedä, että 2010-luvun oikominen on aivan toisenlaista kuin vielä parikymmentä vuotta sitten.
– Perinteiset metalliset hammasraudat eivät enää ole ainoa vaihtoehto oikomiseen, vaan nykyisin oikominen voidaan hoitaa päällepäin näkymättömillä, muovisilla kalvoilla. Tunnetuin kalvo-oikomisen menetelmä maailmalla on Invisalign-oikominen. Siinä suusta tehdään yksilöllinen mallinnos 3D-skannerilla tai perinteisin jäljennöksin. Sitten asiakas saa hoitosuunnitelman, jonka mukaisesti hänelle valmistetaan tietty määrä yksilöllisiä irrotettavia kalvoja, jotka tämä pystyy itse vaihtamaan hoidon edetessä, hammaslääkäri Sanna-Liisa Untamala selventää.

Hellävaraisempaa kuin perinteinen oikominen

Invisalign-oikomishoito on turvallinen ja miellyttävä tapa hoitaa hammasrivit suoriksi.
– Muoviset kalvot eivät kohdista hampaisiin samanlaisia voimia kuin metalliset raudat. Ne eivät siis tunnu samalla tavalla kivuliailta. Myöskään hoidon aluksi tehtävä 3D-skannaus ei tunnu missään – tai jos 3D:n sijaan muotin tekemiseen käytetään jäljennösainetta, sekään ei nykyisin ole samanlaista ikävää mössöä kuin vanhanaikaisiin metallimuotteihin käytetty aines, vertailee Untamala.
Moderni oikominen miellyttää myös nopeudellaan.
– Potilas pitää Invisalign-kalvoja suussaan koko päivän, ne tarvitsee ottaa pois vain ruokailun ajaksi. Kalvoja suositellaan pidettäväksi noin 22 tuntia päivässä. Yhtä kalvoa käytetään viikosta kahteen viikkoa, minkä jälkeen otetaan seuraava kalvo käyttöön. Omaa hoitosuunnitelmaa voi seurata viikkotasolla: se näyttää, kuinka hoito tulee etenemään ja miten mikäkin hammas on kääntymässä tai siirtymässä. Purentavirheen laajuudesta riippuen Invisalign-oikominen vie keskimäärin vuodesta puoleentoista vuotta, kun kalvoja vaihdetaan kahden viikon välein. Yksilöllisen hoidon keston arvioi aina hammaslääkäri, Untamala kertoo.

Pikaoikominen saapuu Suomeen

Oral Hammaslääkärit on tuonut keväällä 2018 Suomeen Invisalign-oikomisen seuraavan kehitysaskeleen, Invisalign Go -pikaoikomisen. Sitä käytetään erityisesti pienten purenta- ja asentovirheiden korjaamiseen sekä etualueiden esteettiseen oikomiseen.
– Invisalign Go:lla voidaan oikoa hymyaluetta, kun taas esimerkiksi jo käytössä oleva Invisalign Full käsittelee tarvittaessa koko suun alueen. Olemme kouluttaneet kymmeniä yleishammaslääkäreitä toteuttamaan Invisalign Go -pikaoikomisia. Go-ratkaisulla oikominen kestää noin 3–9 kuukautta, Untamala kertoo.
Pikaoikominen voi olla sopiva ratkaisu ihmisille, jotka ovat tottuneet välttelemään hymyilemistä, koska pitävät omia hampaitaan häiritsevinä.
– Vastaanotollani käy sekä naisia että miehiä, jotka eivät uskalla hymyillä, koska heidän hampaansa ovat ristissä tai etuhampaiden välissä on aukko. Tällaiset esteettiset ongelmat saadaan korjattua oikomishoidolla! Jos oma hymy harmittaa, suosittelen tapaamaan hammaslääkäriä, joka voi kartoittaa tilanteen, vinkkaa Untamala.
STT
Kuva: Oral Hammaslääkärit


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.