Ihosyöpä on vakava uhka – muista nämä vinkit!

Syöpäviikko muistuttaa seuraamaan iholuomia ja suojaamaan ihoa auringolta
Euroopan syöpäviikkoa vietetään ensi viikolla. Ihosyöpää voi jokainen osaltaan ehkäistä. Erityisesti lasten ja nuorten ihon suojaaminen liialliselta auringon ultraviolettisäteilyltä ja ihon palamiselta vähentää ihosyöpien määrää. Syöpäjärjestöt tarjoaa useilla paikkakunnilla mahdollisuuden ilmaiseen luomien tarkastukseen.
Varjo, vaatteet ja voide
Ihosyöpäriskiä voi helposti pienentää. Ihminen tarvitsee aurinkoa, mutta nautitaan auringosta maltilla ja siirrytään varjoon keskipäivän paahtavasta säteilystä.
Aurinko ei kohtele kaikkia tasapuolisesti, vaan UV-säteet vaikuttavat voimakkaammin herkkiin ihotyyppeihin. Suojataan ihoa vaatteilla ja riittävällä määrällä suojavoidetta, jonka suojakerroin on vähintään 30-50.
UV-indeksi kertoo säteilyn voimakkuuden yhdellä luvulla. Jos UV-indeksi on yli 3, auringolta kannattaa suojautua. Jos indeksi on yli 6, on säteily voimakasta ja jos se on yli 8 erittäin voimakasta.
Päivän UV-indeksin voi tarkistaa verkossa www.auringossa.fi -sivulta. Kaupungin nimi merkitään ruutuun ja pian saa tiedon kuluvan päivän korkeimmasta UV-indeksistä. Sivustolta löytyy myös tietoa UV-säteilystä ja suojautumisesta. UV-indeksin voi tilata myös tekstiviestinä numerosta 16161. Viestiin kirjoitetaan UV ja haluamasi kaupungin nimi (esimerkiksi UV Rooma) ja paluuviestinä saa UV-indeksiennusteen kolmelle päivälle.
Pate patistaa tarkkailemaan luomia
Iholuomia kannattaa seurata ja on tärkeää käydä näyttämässä luomien muutokset asiantuntijoilla. Aikuisella on keskimäärin 50 hyvänlaatuista pigmenttiluomea, syntymämerkkiä tai kauneuspilkkua. Luomessa tapahtuva muutostai iholle ilmaantunut uusi muutos saattaa olla melanooman ensimmäinen oire. Melanooma on vaarallinen ihosyöpä, mutta se on useimmiten parannettavissa, kunhan se löydetään riittävän ajoissa.
Okasolusyövällä on selkein yhteys pitkän ajan kuluessa kertyvään UV-säteilylle altistumiseen ja siihen sairastuvat useimmiten ulkona työskentelevät.
Basaliooma eli tyvisolusyöpä on ihosyövistä yleisin, mutta myös vaarattomin. Se esiintyy paikallisena eikä lähetä etäpesäkkeitä. Myös basaliooman synnyn taustalla on elämän aikana iholle kertynyt auringon säteilyannos.
Pauli ”Pate” Mustajärvi haluaa osaltaan patistaa keski-ikäiset suomalaiset seuraamaan luomiaan ja hakeutumaan ajoissa tutkimuksiin. Vuosittain 700 miehellä löytyy melanooma. Pirkanmaan Syöpäyhdistys järjestää Tampereella erityisesti 50+ -miehille suunnatun mahdollisuuden tulla tarkastuttamaan iholuomet ilmaiseksi torstaina 22.5.
– Miesten ennuste on huonompi kuin naisilla, mikä johtuu paljolti siitä, että keski-iän ylittäneiltä miehiltä löytyy paksumpia melanoomia. On siis tärkeää hakeutua hoitoon ajoissa, kertoo ylilääkäri, syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo Pirkanmaan Syöpäyhdistyksestä.
Aurinkoräp
20.5. YouTubessa julkaistiin  alla näkyvä  nuorille suunnattu Aurinkoräp-video, jossa Aku Hirviniemi uimavalvojana kehottaa nuoria suojaamaan ihoaan auringolta.

Syöpäviikon tapahtumat:
Pieksämäki
21.5. keskiviikko klo 18. Avoin yleisöluento ”Auringossa terveellisesti” Uuden kirkon seurakuntasalissa. Tilaisuus on maksuton.
Tampere
21.5. keskiviikko klo 8-17. Luomihuolipäivä. Tarkastetaan luomia. Kaikille avoin.
22.5. torstai klo 9–17 tarkastetaan yli 50-vuotiaiden miesten iholuomia.
Pirkanmaan Syöpäyhdistys ry, Hämeenkatu 5 A, 7.krs, 33100 Tampere
Joensuu
23.5.2014 Joensuun Keskusapteekki klo 9.30–17 Iho- ja luomihuolineuvontaa sekä ohjausta aurinkokäyttäytymiseen. Paikalla neuvontahoitaja Marketta Komulainen, Pohjois-Karjalan Syöpäyhdistys
Vaasa
23.5. klo 12–17 Tupakaton päivä Rewel Centerissä
klo. 12.00 Tapahtuman avaus: Valtuuston puheenjohtaja Joakim Strand
klo. 13.00 Ylilääkäri Maija Räsänen, ”Tupakan vaikutus keuhkojen toimintaan”
klo. 13.30 Rotarien lahjoituksen luovuttaminen Vaasan Kaupungin Terveyden edistämisyksikölle. Lahjoituksen vastaanottaa Tarja Paikkala.
Kuopio
26.5. keskiviikko klo 16–19 luentotilaisuus Positiivisia askeleita terveempään elämään,
Auringolta suojautuminen, sairaanhoitaja Heidi Kolehmainen, Pohjois-Savon Syöpäyhdistys
Positiivisia askeleita terveellisempään elämään, ravitsemusterapeutti Clarissa Bingham, Suomen Syöpäyhdistys
Terveellistä ruokaa, ruokabloggaaja Heidi Aaltonen
Imatra
27.5. tiistaina klo 18 avoin yleisöluento ”Auringossa terveellisesti” Olavinsalissa.
Tilaisuus on maksuton.
30.5. Luomihuolipäivä . Luomentarkastuspäivä on kohdennettu yhdistyksen jäsenille ja jo täyteen varattu.
Turku
30.5. perjantai klo 13–14.30 Meri-Karinan toiminta- ja palvelukeskus.
Luentotilaisuus: Terveellinen aurinkokäyttäytyminen
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri, LT Atte Kivisaari
Neuvontahoitaja Eija Säteri, Lounais-Suomen Syöpäyhdistys
Kotka
keskiviikkona 4.6. Terveyskioski. Aiheena auringossa käyttäytyminen lisäksi terveyskioskion hoitaja tarkistaa luomia.
Tohmajärvi
6.6. klo 10-17 Tohmajärven apteekki. Iho- ja luomihuolineuvontaa sekä ohjausta aurinkokäyttäytymiseen. Paikalla neuvontahoitaja Marketta Komulainen Pohjois-Karjalan Syöpäyhdistys