Iltalehti uutisoi, että Kiinan viranomaiset ovat todenneet japanilaisen flunssalääkkeen favipiravirin (tunnetaan yleisemmin nimellä Avigan) tehoavan hyvin koronapotilaisiin.

Vuonna 2014 kehitetty lääke on jo ennestään testattu ja todettu turvalliseksi. Sen on todettu tehoavan uuteen koronavirukseen, mutta vain tartunnan alkuvaiheessa, jolloin oireet ovat vielä lieviä. Avigan estää virusta jakautumasta elimistössä, joten se ei enää auta, jos niin on jo ehtinyt tapahtua.

Lääkkeen teho todettiin Wuhanissa ja Shenzhenissä 340 potilaalle tehdyissä testeissä.

– Lääke on erittäin turvallinen ja se on osoittautunut tehokkaaksi hoitokeinoksi, kertoi Kiinan tiede- ja teknologiaministeriön edustaja Zhang Xinmin toimittajille.

Lääke vähentää huomattavasti sairausaikaa. Japanin yleisradioyhtiön NHK:n mukaan lääkkeen avulla virus katosi COVID-19-potilaiden elimistöstä keskimäärin neljässä päivässä positiivisen testituloksen jälkeen. Potilaat, jotka eivät saaneet lääkettä, testattiin negatiiviseksi keskimäärin 11 päivässä.

Myös Japanissa lääkkeen on todettu tehonneen COVID-19-tartunnan alkuvaiheessa olleisiin potilaisiin, mutta ei siihen jo vakavammin sairastuneisiin.

Röntgenkuvista on todettu, että keuhkojen kunto parantui 91 prosentilla Avigania saaneista ja 61 prosentilla heistä, jotka eivät olleet lääkettä saaneet.

Lähde: Iltalehti

Kuva: Pixabay