Ilta-Sanomat uutisoi tänään uskomattomasta testivirheestä, joka myllersi perinpohjin nelikymppisen perheenisän Markon (nimi muutettu) ja hänen perheensä elämän.

Ilta-Sanomien mukaan Marko meni neljä vuotta sitten Meilahden sairaalaan pitkän infektiokierteen jälkeen. Veritautilääkäri diagnosoi näytteiden pohjalta valkosolujen toimintahäiriön ja Marko otettiin seurantaan. Tämän vuoden syyskuussa Terveystalon työterveyslääkäri tutki Markon ja verinäytteet lähetettiin analysoitaviksi Synlab-yhtiön Tallinnassa sijaitsevaan laboratorioon, jonne Terveystalo on ulkoistanut laboratoriotoimintansa.

Tallinnassa Markon verinäytteistä todettiin, että valkosolujen määrä oli kohonnut entisestään ja niissä oli leukemiaan viittaavia varjosoluja. Markolle tehtiin kaksi lisätestiä kolmen viikon välein ja tulokset olivat samat. Työterveyslääkäri alkoi valmistella Markoa syöpähoitojen aloittamiseen.

– Vaimon kanssa kerkesimme jo keskustella elämän jatkumisesta syöpähoitojen alkamisen jälkeen. Ehdin miettiä testamenttia ja lasteni tulevaisuutta. Suoraan sanoen olin varautunut siihen, että elämäni tuskin jatkuu kovin pitkään, Marko kertoi Ilta-Sanomille.

Sitten tapahtui uskomaton sattuma, kun Meilahden veritautilääkäri kutsui Markon vuosittaiseen seurantatestiin. Verinäytteet analysoi nyt Huslabin laboratorio ja viikkoa myöhemmin Markolle kerrottiin, että Huslab oli todennut Synlabin diagnoosit vääriksi. Näytteissä mikään ei viitannut leukemiaan, vaikka valkosoluissa esiintyikin edelleen poikkeavuutta.

Marko oli turhaan valmistautunut ennenaikaiseen kuolemaan kuukausien ajan.

– Jokuhan olisi voinut tehdä tällaisia tuloksia saatuaan itsemurhan, Marko ihmetteli IS:lle.

Terveystalon johtava ylilääkäri Petri Bono totesi IS:lle, että yhtiö on käynnistänyt Markon tapauksesta pikaisen selvityksen, ovatko hänen näytteensä menneet sekaisin toisen potilaan kanssa vai onko niitä tulkittu lääketieteellisesti väärin. Myös Synlabin Tallinnan laboratorioissa on IS:n mukaan aloitettu sisäiset laatuselvitykset.

Lähde: Ilta-Sanomat

(Kuvituskuva ei liity tapaukseen. Kuva: Pixabay)