IL: Satoja leikkauksia siirtynyt koronan vuoksi – jopa syöpädiagnoosit voivat viivästyä

Koronapandemian takia monet muutkin sairaudet voivat olla suuremmaksi vaaraksi, kun hoitohenkilökunnalla ei ole tarpeeksi resursseja.

Iltalehti kertoo, että koronavirus on vaikuttanut leikkauksiin siten, että tehohoitotaitoista henkilökuntaa on jouduttu siirtämään leikkaussaleista teho-osastoille. Husin sairaanhoitoalueen johtaja Atte Meretoja sanoo, että jopa tuhansien potilaiden leikkausaikoja on jouduttu siirtämään.

Monia vakavia sairauksia voi jäädä diagnosoimatta tai diagnoosi voi viivästyä, koska ihmiset eivät uskalla hakeutua lääkärin vastaanotolle huomattuaan oireita.

Valtakunnallisessa syöpäneuvonnassa sekä alueellisten yhdistysten neuvonnassa koronavirusepidemia on herättänyt kysymyksiä syöpää sairastavien ja läheisten keskuudessa. Diagnoosin viivästyminen on eniten huolestuttava asia.

– Käynnistimme noin kuukausi sitten pohjoismaisten sisarjärjestöjemme kanssa säännöllisen seurannan poikkeusolojen vaikutuksesta syöpäseulontoihin, syövän diagnostiikkaan, hoitoon ja kuntoutukseen. Saamme tuoreen pohjoismaisen tilannekatsauksen huomenna. Meidän toissa viikkoisten tietojen mukaan poikkeustilanne ei ole vaikuttanut syöpäkirurgiaan eikä syövän liitännäishoitoihin Suomessa, Tanskassa, Norjassa eikä Islannissa. Ruotsissa on joissakin sairaaloissa siirretty joidenkin potilaiden leikkauksia, kertoo Meretoja Iltalehdelle.

Hus kehottaa ihmisiä ottamaan vakavien sairauksien oireiden takia yhteyttä terveydenhuoltoon, ja Meretoja muistuttaa Husissa olevan 3000 vuodeosastopaikkaa, kun koronapotilaita on tällä hetkellä vain noin 100, joten isossa kaavassa toiminta on edelleen normaalia.

Lähde: Iltalehti


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.