Noin 25 000 sairaanhoitajaa aloitti viime perjantaina 1. huhtikuuta laajan lakon, jonka päätavoitteena on nostaa hoitajien palkkoja Suomessa. Aihetta on käsitelty runsaasti mediassa ja myös julkkikset ovat ottaneet kantaa hoitajien tilanteeseen.

Yksi näkyvästi aiheesta puhunut on toimittaja ja juontaja Maria Veitola, joka on tuonut sairaanhoitajien lakkoa esille omalla Instagram-tilillään.

Viikonloppuna Veitola julkaisi Instagramissa kuvan sairaalapediltä. Otos on napattu lokakuussa 2020, jolloin Veitolalta poistetiin sisäelimiä painanut jättikasvain.

Kuvapostauksensa yhteydessä Veitola ottaa kantaa lakkoon.

– Hoitajien lakko alkoi aprillipäivän aamuna, eikä siinä ollut mitään hauskaa, Veitola aloittaa pitkän kirjoituksensa.

– Seurasin lakkouutisointia eri medioista. Luin hoitajien olevien ahneita ja vaarantavan lakkoilullaan potilasturvallisuuden. HUS-johtaja vertasi lakkoa Ukrainan sotaan. Minua vaivasi se, etten nähnyt tai kuullut itse hoitajien ääntä oikein missään, hän jatkaa.

Veitola kertoo kysyneensä seuraajiltaan omakohtaisia kokemuksia työstä hoitoalalla.

– Sain yhdessä vuorokaudessa satoja viestejä. Ne ovat järkyttävää luettavaa, toimittaja kuvailee.

– Moni hoitaja kertoo rakastavansa työtään, mutta on vaihtanut tai vaihtamassa alaa. Viesteissä toistuvat seuraavat teemat: Arvostuksen, työvoiman ja resurssien puute. Ennätyspitkät ja raskaat työvuorot, henkinen ja fyysinen uupumus, loppuunpalaminen, paniikkikohtaukset. Huono johtaminen, uhkailu, hiljentäminen. Väkivalta ja sen uhka. Palkka, joka ei riitä elämiseen.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Veitolalle aihe on tärkeä, sillä hän on läheistensä kanssa tarvinnut elämässään lukuisia kertoja erilaisia terveydenhuollon palveluita. Hänelle hyvä hoito ei ole itsestäänselvä asia.

– Olemme saaneet vuosien varrella niin hienoa, kuin huonoakin hoitoa. Olemme tunteneet hoitajien kiireen ja uupumuksen, sekä resurssien vähyyden omissa nahoissamme. En toivo vastaavia kokemuksia kenellekään, Veitola painottaa.

Naisvaltaisen hoitoalan kriisi on Veitolan mukaan ”myös tasa-arvokysymys”.

– Heikoimmista huolehtiminen, huoltovarmuus tai potilasturvallisuus ei voi rakentua sen varaan, että loppuunpalaneet naiset ovat hiljaa ja elävät köyhyysrajalla vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.

Hän ihmettelee, miksi poliitikoilta ei tunnut heruvan rahaa elintärkeälle hoitoalalle.

– Älkää väittäkö, ettei rahaa ole. Kyllä sitä tuntuu riittävän pomojen liksoihin ja ties mihin projekteihin sekä hankkeisiin, Veitola täräyttää.

– Niin kuin Minna Canth lausui: ”Naiskysymys on ihmiskunnan kysymys”, hän summaa.

Lue myös:

Maria Veitola vietti 48 tuntia Maltalla – laukoi tylyn mielipiteensä saarivaltiosta: ”Tosi ristiriitainen ja omituinen paikka”

Maria Veitola toteutti pitkäaikaisen unelmansa – tällaiseen luksukseen ei kaikilla ole varaa!