Syksy alkaa hiljalleen nostaa päätään ja samalla alkaa ympäriltä kuulua myös yskimistä, niistämistä ja aivastuksia. Yhä useampi joutuu taipumaan flunssan bakteereile ja kellistyy sängyn pohjalle. Flunssan parantamiseksi ei ole minkäänlaista ihmetablettia, mutta on keinoja, joilla sen vaikutuksia saadaan lievitettyä ja lyhennettyä. Lepo luonnollisesti auttaa flunssaan, mutta muitakin tutkitusti varmaksi osoitettuja keinoja on.
Sinkin ja C-vitamiinin vastustuskykyä parantava voima on tunnettu pitkään. Molemmat ovat soluja suojaavia antioksidantteja, jotka täydentävät toistensa vaikutusta. Keväällä sinkin hyödyllisyydestä flunssan hoidossa saatiin kuitenkin uutta tietoa, kun Helsingin ja Sydneyn yliopistojen tutkijoiden yhteistyössä tehty tutkimus julkaistiin*. Tutkimuksen mukaan imeskeltävä sinkki lievittää flunssan oireita ja lyhentää flunssan kestoa.
Imeskelytableteista sinkki imeytyy tehokkaasti suun limakalvoilta sekä vaikuttaa myös paikallisesti nielun alueella. Se voi vaikuttaa myös nuhaan ja nenän tukkoisuuteen. Parhaimman hyödyn imeskeltävästä sinkkitabletista flunssan hoidossa saa kun antaa tablettien sulaa hitaasti suussa.
Sinkin päivittäinen saantisuositus on aikuisella 10 milligrammaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan suurin hyväksyttävä päiväsaanti aikuiselle on 25 milligrammaa vuorokaudessa. Asiantuntijoiden mukaan tilapäisillä suurimmillakaan annoksilla ei mitään turvallisuushaittaa.
*The effectiveness of high dose zinc acetate lozenges on various common cold symptoms: a meta-analysis Harri Hemilä, Elizabeth Chalker BMC Family Practice 2015