Todellisuus on taruakin ihmeellisempää. Saimme ihmisen aivotoiminnan uskomattomista salaisuuksista jälleen uutta tietoa, kun kiinalaisnainen heräsi koomasta osaamatta enää puhua sanaakaan äidinkieltään kiinaa. Tässä ei sinällään ole vielä mitään ihmellistä, mutta tapahtuman tekee erikoiseksi se, että nainen alkoi puhua englantia – täydellisesti!

Liu Jey woke up from a two week coma, speaking only English and not her native Chinese

Lääkärit olivat pelänneet, että 94-vuotias Liu Jieyu ei enää heräisi sairauskohtauksen aiheuttamasta koomasta, mutta kun hän kahden viikon jälkeen lopulta avasi suunsa, hän kysyi: ”Where am I? What is happening?” Lääkärit ja naisen perhe hämmästyivät vielä enemmän, kun nainen ei kyennyt puhumaan sanaakaan äidinkieltään kiinaa.
Eläkkeellä oleva Liu Jieyu oli työelämässään englanninkielen opettaja, mutta hänen perheensä mukaan hän ei ollut puhunut englantia lainkaan ainakaan 30 vuoteen. Paikalle tuotiin englantia puhuva lääkäri, joka vahvisti että rouva Jieyu puhui englantia täydellisesti, joskin hieman hitaasti.

Doctors at the hospital say they are baffled by the case - but hope she will start speaking Chinese again once she begins to recover

Lääkäri Tao Hou, 45, kertoo: ”En muista koskaan nähneeni tällaista tapausta, mutta uskon että riittävän levon ja kuntoutuksen avulla hänen tulisi jälleen oppia puhumaan äidinkieltään. Oletamme että se aivojen osa, joka liittyy kiinan puhumiseen on vaurioitunut, mutta aivosoluilla on kyky korjata itseään tiettyyn pisteeseen saakka, joten olemme toiveikkaita että tilanne paranee jatkossa ainakin jonkin verran.”

Kyseessä on erittäin harvinainen sairaus, ”vieraan aksentin syndrooma”, jota on diagnosoitu vain 150 tapausta koko maailmassa. Australialainen 22-vuotias Ben McMahon heräsi ja alkoi puhua mandariinikiinaa oltuaan auto-onnettomuudessa. Kroatialainen 13-vuotias tyttö heräsi osaamatta enää puhua äidinkieltään, mutta sen sijaan puhui saksaa. Yhdysvalloissa ihmeteltiin tapausta, jossa amerikkalainen laivaston veteraani löytyi tajuttomana motellihuoneesta. Kun hän heräsi, hän ei tiennyt kuka oli, mutta puhui sujuvaa ruotsia.

Australiassa sijaitsevan Queenslandin aivoinstituutin neurologi tohtori Pankaj Sah on selvittänyt mahdollista syytä tälle erittäin harvinaiselle sairaudelle.

Sah vertaa aivojen erilaisisia alueita – jotka liittyvät kieleen, hengitykseen, puhumiseen ja ajatteluun – sähköisiin virtapiireihin. Tämän vuoksi olisi mahdollista, että Ben McMahonin tapauksessa ne aivon osat, jotka muistivat englannin puhekyvyn olivat vaurioituneet kolarissa, mutta ne jotka sisälsivät mandariinikiinan aktivoituivat Benin herätessä.

Ei ole kuitenkaan varmaa tapahtuiko samoin myös kiinalaiselle rouva Jieyulle. Sairauden nimen mukaisesti yleensä vieraan aksentin syndroomaan sairastunut alkaa herättyään puhua omaa kieltään erilaisella korostuksella. Tästä myös juontuu syndrooman nimi.

The 94-year-old - who has not spoken English since she taught the language 30 years ago - has left doctors baffled

Vieraan aksentin syndrooma

Vieraan aksentin syndrooma on puhehäiriö, joka aiheuttaa äkillisen muutoksen puheessa siten että se kuulostaa siltä kuin puhujalla olisi ulkomainen korostus. Syndrooman aiheuttaa useimmiten aivokohtaus tai päähän kohdistunut voimakas isku. Muita taudin aiheuttajia voivat olla MS-tauti ja konversiohäiriö. Joissakin tapauksissa syndroomalle ei ole kyetty löytämään mitään selkeää aiheuttajaa.

Vieraan aksentin syndroomaan sairastuneen puhe voi muuttua ajoituksen, painotuksen sekä kielen muuttuneen asennon myötä, jolloin puhe saattaa kuulostaa vieraskielisen ihmisen korostukselta. Puhetta voi yleensä kuitenkin ymmärtää.

Vieraan aksentin syndroomaa on diagnosoitu ympäri maailman, esim. japanista koreaksi, kantanenglannista ranskalaiseen korostukseen, amerikanenglannista kantaenglanniksi ja espanjasta unkariksi. Suomessa ei tiettävästi ole vielä kohdattu tätä harvinaista syndroomaa.

Lähde: Daily Mail