kasi-kynsi-pureskelu-sormi-peukalo
Kynsien pureskelu on vihattu tapa, josta kaikki haluaisivat päästä eroon. Lopettamisenkin jälkeen pureskelijat kuitenkin palaavat kuin huomaamatta vanhoihin tottumuksiinsa. Kynsien pureskelua on vähintään yhtä vaikea lopettaa kuin tupakointia, vaikka pureskeluun ei liity riippuvuutta aiheuttavia aineita.
Arviolta noin 20 % – 30 % väestöstä pureskelee kynsiään. Teinien keskuudessa luku on jopa 45 %.
Tapa on yleensä yhdistetty hermostuneisuuteen ja ahdistuneisuuteen, mutta uusien tutkimusten mukaan kynsien pureskelu ei johdu pelkästään näistä syistä.
Miksi ihmiset purevat kynsiään?
Kynsiä pureskelevien ihmisten on helppo luisua tapoihinsa samalla tavoin kuin tupakoitsijoidenkin. Syitä on monia, kuten tylsistyminen, turhautuneisuus, nälkä, jännittävä elokuva, hankala tehtävä, jne. Kiinnittämällä huomiota käyttäytymiseensä tällaisissa tilanteissa voi puuttua pahoihin tapoihinsa, mutta on olemassa myös muita syitä, joita ei ole ole yhtä helppo kitkeä.

Tässä kolme vähemmän mairittelevaa syytä kynsien puremiseen…
1. Kynsien pureskelu tuntuu hyvältä
Kynsien puremisen aikana vapautuu tyydytyksen tunnetta antavia endorfiineja.
2. Perimä
Kolmasosalla kynsien pureskelijoista muutkin perheenjäsenet tekevät samaa. Perimä korostuu identtisillä kaksosilla, jotka yleensä jakavat pahan tapansa.
3. Aloitamme jo lapsena
Lasten on vaikea vastustaa kynsien pureskelua impulsiivisuutensa vuoksi. Ajan myötä tavasta tulee niin vakiintunut ja huomaamaton osa elämää, että sitä on vaikea lopettaa.
Miksi kynsien pureminen todellakin pitää lopettaa?
Kynsien pureskelun lopettaminen ei ole todellakaan helppoa, mutta se on tarpeellista, joten alla kolme faktaa joiden avulla on helpompi motivoitua pitämään näpit poissa suusta.
1. Pilaat hampaasi
Kynsien pureskelu pilaa hampaasi ja leukasi. On arvioitu, että kynsien pureminen voi maksaa yhdelle henkilölle eliniän aikana hammaslääkärikuluina yli 4 000 euroa.
2. Kynsien alla on aina likaa – ja paljon
Kun pureskelet kynsiäsi, kasvatat todennäköisyyttä saada ripulin ja tartunnan lähes mihin tahansa sairauteen.
3. Myös suusi bakteerit voivat olla haitallisia
Jokainen kynsien pureskelija on varmasti kärsinyt tulehduksista kynsivallissa. Tämä johtuu siitä, että suussa on valtavasti bakteereja, joista tulehdukset saavat alkunsa. Jo seuraava tulehdus voi olla vakavampi ja se voi tulla myös kynteen, sormeen tai koko käteen!
Ensi kerralla, kun sinun tekee mieli puraista äkkiä pois pikkuinen törröttävä kynsipiikki, ajattele millaiset juhlat saat aikaan kahdessa kehosi bakteeripitoisimmista paikoista. Ota siis järki käteen, hae kynsisakset ja selätä ”rakas” riippuvuutesi!
Lähde: PlayGround