Helsingin yliopiston tutkimuksissa on käynyt ilmi, että hajuerotteluun koulutetut koirat saattavat havaita koronaviruksen luotettavammin kuin laboratoriokokeet, kerrotaan Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Eläinlääketieteellisen tiedekunnan ja lääketieteellisen tiedekunnan tutkijat ovat yhdistäneet voimansa COVID-19-tartunnan saaneiden tunnistamiseksi hajuerottelulla.

– Meillä on ennestään vankka kokemus koirien kouluttamisesta hajuerotteluun. Oli mahtavaa nähdä miten nopeasti koirat omaksuivat jälleen uuden hajun, kertoo tutkimuksen ja DogRisk-ryhmän johtaja Anna Hielm-Björkman.

Tutkijat aloittavatkin laajan potilasnäytteiden keräämisen varmistaakseen havainnon.

– On varmistettava monia asioita ennen kuin hajuerottelua päästään soveltamaan käytännössä, kertoo infektiosairauksien professori Anu Kantele Helsingin yliopistosta.

Koulutetut koirat ovat alustavissa tutkimuksissa onnistuneet erottamaan terveiden ja koronainfektioon sairastuneiden virtsanäytteet. Testien perusteella koirat saattaisivat suoriutua tehtävästä nopeasti ja yltää jopa luotettavampiin tuloksiin kuin nykyiset molekyylipohjaiset laboratoriokokeet.

Hajuerotteluun koulutettuja koiria voisi jatkossa hyödyntää koronavirustartunnan saaneiden tunnistamisessa useissa tehtävissä esimerkiksi vanhainkodeissa, sairaalahenkilökunnan seulonnassa ja tullin palveluksessa lentokentillä.