Etenkin vappuna voi helposti tulla juhlittua rankasti ja tällöin myös nukkuminen tapahtuu alkoholin vaikutuksen alaisena. Humalatilan ja nukkumisen yhdistäminen voi aiheuttaa keholle negatiivisia seurauksia.

Seuraavat viisi asiaa tapahtuvat ihmisen kehossa, kun on nautittu reippaasti alkoholia ennen nukkumaan menoa.

1. Vaivut syvään uneen nopeammin

Tutkimusten perusteella humalassa ihminen vaipuu uneen 4-16 minuuttia nopeammin kuin normaalisti. Unen ensimmäinen sekä kevyin vaihe ohitetaan ja mennään suoraan syvään unitilaan.

2. Syke nousee

Humalassa nukkuessa sydän lyö nopeammin ja hermosto on aktiivisempi, vaikka keho on lepotilassa. Tämä johtuu siitä, että veren alkoholi häiritsee sykettä ja verenpainetta.

3. Sekoittaa REM-unta

REM on unen vaihe, jonka aikana tapahtuu suurin osa unien näkemisestä. Se saavutetaan yleensä 90 minuutin kuluttua torkahtamisesta, mutta alkoholi viivästyttää tätä vaihetta. Tämä johtaa huojuvaan oloon aamulla ja elimistö haluaa kuroa umpeen menetettyä REM-unta seuraavana yönä.

4. Jano ja hiki lisääntyvät

Alkoholi poistaa kehon nesteitä. Tämän takia monet heräävät yöllä, kun heidän täytyy nousta kesken unen juomaan ja käymään vessassa. Alkoholi myös laajentaa verisuonia, joka aiheuttaa hikoilua.

5. Herättää aikaisemmin

Alkoholin takia uni on levottomampaa, joten sen takia ihminen myös herää normaalia aikaisemmin.

– Syvässä unessa elimistö palauttaa itseään, mutta alkoholi häiritsee tätä. Koska alkoholi alkaa hellittää, keho tulee pois syvästä unesta ja palaa REM-uneen, josta on helpompi herätä. Sen takia alkoholia juonut herää nopeammin, kertoo uniasiantuntija John Shneerson.

Lähde: Daily Star

Kuva: Pixabay