Kauppojen hyllyillä on tänä päivänä tarjolla monenlaisia käsineitä, joiden materiaalit ja valmistusprosessit eroavat suuresti toisistaan. Käsineiden valintaan tulee kiinnittää erityistä huomiota etenkin jos niitä käytetään elintarvikkeiden käsittelyyn. Siksi Vileda® on kehittänyt erityisesti ruoanvalmistukseen ja elintarvikkeiden käsittelyyn soveltuvan Vileda® Multi Sensitive -nitriilikäsineen.
Yhä useammat ihmiset käyttävät käsineitä ruoanlaitossa suojaamaan käsiä hygieniasyistä tai esim. voimakkaasti tuoksuvia tai värjääviä ruokia, kuten sipulia, kalaa tai punajuurta ja marinadeja käsitellessä. Harva kuitenkaan tietää, että monet markkinoilla myytävät käsineet voivat ruoan kanssa kosketuksiin joutuessaan aiheuttaa jopa terveyshaittoja.
Elintarvikevirasto suosittelee nitriilikäsineitä
Elintarvikevirasto suosittelee nykyään elintarvikkeiden käsittelyyn värillisiä nitriilikäsineitä. Materiaalina nitriili soveltuu erinomaisesti elintarvikekontaktiin, koska sen kemikaalinkestävyys on hyvä eikä siitä pääse erittymään kemikaalijäämiä rasvaiseenkaan ruoka-aineeseen. Värilliset käsineet taas ovat turvallisemmat ruoanlaitossa, koska siten ruoan ja terävien veitsien käsittelyssä mahdollisesti irtoavat käsineen palat erottuvat selkeästi ruoan joukosta.
Toukokuussa markkinoille tulevat Vileda® Multi Sensitive -kertakäyttökäsineet on valmistettu 100 % nitriilistä. Ne ovat laadukkaat ja erittäin ohuet, minkä ansiosta ne tuovat hyvän tuntuman tuntoherkkyyttä vaativaan ruoan käsittelyyn. Vileda® Multi Sensitive -kertakäyttökäsineet ovat lisäksi mukavat ja joustavat kädessä. Käsineiden liila väritys on valittu erottumaan mahdollisimman hyvin tyypillisten ruoka-aineiden väreistä. Käsineet on saatavilla taloudellisessa 40 kappaleen pakkauksessa.
Suositut Vileda® Multi lateksikäsineet ja ruoanlaitto
Ohuet lateksikäsineet ovat suosittuja kaikenlaisissa kotitaloustöissä, ja perinteisesti myös ruoanlaitossa. Lateksin suosiota käsinemateriaalina selittää mm. materiaalin erinomainen joustavuus sekä mukavuus ja kestävyys käytössä. Lateksikäsineitä voi periaatteessa käyttää myös ruoanlaitossa, mutta niitä ei tule käyttää rasvaisen ruoan käsittelyssä. Vaikka lateksi on turvallinen luonnontuote, saattaa lateksikäsineistä rasvan avulla liueta lateksiproteiineja itse ruoka-aineeseen, mikä voi aiheuttaa oireita lateksiallergikolle. Vihannesten, sipulin, punajuuren ja muiden rasvattomien ruokien käsittelyyn lateksikäsineitä voi sen sijaan käyttää.
100 % lateksista valmistetut Vileda® Multi -kertakäyttökäsineet ovat ohuet, joustavat, tiiviisti käteen istuvat ja soveltuvat erinomaisesti tuntoherkkyyttä ja hygieniaa vaativaan käyttöön. Vileda® Multi –kertakäyttökäsineiden, kuten kaikkien Vileda lateksi käsineiden, materiaalivalinnoissa ja valmistusprosesseissa on käytetty vain 100 % lateksia, eikä sitä ole korvattu edullisemmissa käsineissä yleisesti käytetyillä, potentiaalisesti haitallisilla, kemikaaleilla. Kemikaalijäämien riskiä käsineissä vähentävät myös valmistusprosessin useat pitkät huuhtelut. Vileda® Multi -kertakäyttökäsineissä ei ole myöskään puuteria, joka saattaisi aiheuttaa ärsytystä iholle, hengitysteihin tai ruokaan joutuessaan. Vileda® Multi -kertakäyttökäsineet ovatkin erittäin turvalliset ja mukavat käyttää monipuolisissa kotitalouden askareissa. Suosittuja Vileda® Multi -kertakäyttökäsineitä on saatavissa 10, 40 ja 100 kappaleen pakkauksissa.
Älä käytä PVC-käsineitä ruoan kanssa, pahamaineisia ftalaatteja voi siirtyä niistä ruokaan
Ruoan käsittelyssä tulee välttää erityisesti ftalaatteja sisältäviä PVC- eli vinyylikäsineiden käyttöä. Nämä kauppojen hyllyissä tavalliset ja edulliset käsineet eivät sovellu ruoan käsittelyyn, koska monissa niistä on paljon pahamaineisia ftalaatteja, jotka päätyvät käsineistä ruokaan ja sitä kautta omiin elimistöihimme. Ftalaatit eivät sitoudu käsineiden PVC-molekyyleihin, vaan pääsevät helposti irtoamaan lopputuotteesta etenkin rasvaisia elintarvikkeita käsiteltäessä. Toisaalta ftalaatit voivat siirtyä elimistöön jo pelkän ihokontaktin kautta.
Vinyylikäsineiden pehmitinaineina yleisesti käytettävien Ftalaattien terveysvaikutuksista käydään tällä hetkellä paljon keskustelua. Erityisesti keskustellaan ftalaatista nimeltä DEHP, joka on käytössä laajalti sen edullisen hinnan vuoksi. Huolenaiheena on etenkin sen vaikutukset hedelmällisyyteen erityisesti lasten ja nuorten miesten kohdalla. Viime vuosina ftalaattien käyttöä on alettu rajoittamaan maailmalla mm. leluissa ja EU:ssa on käyty keskustelua myös muiden tuotteiden osalta. Japanissa vinyylikäsineiden käyttö kiellettiin vuonna 2001 elintarvikkeiden tuotannossa sen jälkeen, kun suuria määriä DEHP:tä löydettiin ruoasta, jonka valmistuksessa oli käytetty vinyylikäsineitä. Euroopassa useimpien ftalaattien käyttö on kielletty materiaaleissa, jotka ovat kontaktissa rasvaiseen ruokaan (direktiivi 200719EC). Myös PVC:n ympäristövaikutuksista käydään laajaa kriittistä keskustelua, sillä PVC:n valmistus ja hävittäminen saattaa aiheuttaa useiden myrkyllisten saasteiden, kuten vinyylikloridin, dioksiinin ja muiden potentiaalisesti vaarallisten päästöjen leviämistä ympäristöön.
Käsineiden tulee olla turvallisia ja mukavia käyttää
Käsineiden tulee ensisijaisesti suojata käsiä, mutta järkevä kuluttaja kiinnittää huomiota myös niissä käytettyjen materiaalien turvallisuuteen. Myös käsineiden käyttömukavuus on tärkeää: tuntoherkkiä ja hyvin istuvia käsineitä on mukava ja helppo käyttää – epämukavat ja huonosti-istuvat käsineet jäävät helposti kaappiin pölyttymään ja käsien suojaus jää. Käsine tulee myös valita lopullisen käyttötarkoituksen mukaan. Esim. ruoanlaittoon soveltuvat erilaiset käsineet kuin vaikkapa vahvojen kemikaalien käsittelyyn.
Vileda® panostaa jatkuvaan tuotekehitystyöhön käsineiden suojaavuuden parantamiseksi, mutta erityistä huomiota kiinnitetään etenkin käsinemateriaalien turvallisuuteen ja perusteellisiin valmistusprosesseihin, jotta lopputuotteet ovat laadukkaita ja turvallisia käyttää. Viledan käsineissä on säilytetty käyttömukavuuden kannalta tärkeä tuntoherkkyys käsissä ja sormissa ja ne myös joustavat ja istuvat hyvin käteen. Laadukkaat käsineet istuvat käteen kuin toinen iho ja niiden käyttö on niin miellyttävää, ettei niitä huomaa lähes ollenkaan.
Varmista elintarvikkeiden hygieeninen käsittely ja vältä kuivuneet ja halkeilevat kädet, tai sipulinhajuiset, mustikansiniset sormet, yksinkertaisella keinolla: soveltuvia käsineitä käyttämällä.
Viledan Multi Sensitive -käsineitä on saatavilla hyvin varustelluissa myymälöissä. Suositusvähittäishinta on 40 kpl pakkaukselle on 6,99 €.