Alkoiko yhtäkkiä yskittää ilman mitään syytä, tai aivastuttaa? Oireet voivat johtua alkaneesta siitepölykaudesta.
Siitepölystä kärsiville on kuitenkin kerrottu hyviä uutisia, sillä meneillään olevaa siitepölykevättä on ennustettu periaatteessa helpoksi. Asiantuntijoiden mukaan koivu-, leppä- ja pajuallergikot ovat kokeneet hankalampiakin keväitä.
– Pahin kausi on kuitenkin vasta juuri alkanut tai alkamassa. Suomenlahden eteläpuolelta tulee tuulien mukana paljon siitepölyä. Monet ovat herkkiä esimerkiksi pähkinäpensaan siitepölylle, jota Virossa on paljon. Jo maaliskusta lähtien olemme kuivan kevään ansiosta kärsineet katupölystä. Kannattaa muistaa, että sen seassa on hirveän paljon siitepölyä, sanoo keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Eija Pastinen Diacorista.
Viileä kevät on siitepölyallergikon näkökulmasta hyvä asia, vastaavasti lämpöaalto pahentaa tilannetta. Myös sade sitoo siitepölyä, joten märkinä aikoina allergikko voi paremmin. Tyypillisiä oireita ovat nuha ja nenän tukkoisuus, silmien kutina ja ärsytysoireet sekä erilaiset hengitysvaikeudet aina astmaan saakka.
– Siite- tai katupölystä voi tulla myös selkeä kurkkukipu. Jos ihminen meneekin käymään kevätlomalla Lapissa, kurkkukipu helpottaa heti.

Pastisen mukaan allergiset ihmiset tuntevat tilanteensa pääsääntöisesti hyvin ja monet käyttävät allergialääkitystä. Usein ihmiset kärsivät myös ristiin reagoinnista yhden herkistymisen jälkeen. Esimerkiksi koivuallergikoilla on helposti myös ruoka-aineherkkyyksiä esimerkiksi omenan, kiivin, porkkanan tai sitrushedelmien suhteen.
– Allergiavaivoista on melko turha kärsiä nykyään, sillä jo käsikaupassa myynnissä olevat erilaiset silmätipat, nenäsumutteet ja antihistamiinit auttavat monia. Reseptillä saa tehokkaampia lääkkeitä, joita tarvitaan aina astmatyyppisissä tilanteissa. Monet ihmiset ovat ymmärtäneet, että lääkärissä käynti kannattaa taloudellisesti, sillä reseptien kautta ostettuna lääkitys tulee usein merkittävästi edullisemmaksi. Tavallaan oma lukunsa on siedätyshoito, jolla saadaan kyllä tuloksia. Hoito on kuitenkin vaativa, sillä pistoksia tai tabletteja on esimerkiksi koivu- tai heinäallergiassa sitouduttava ottamaan kolmen vuoden ajan.
Kotikonstina Pastinen neuvoo siitepölyallergikkoa yksinkertaisesti välttämään pölyisiä paikkoja kuivina päivinä. Pahimpina aikoina ikkunat kannattaa pitää kiinni ja oleskella sisätiloissa.