Farkut ovat vaatekappaleita, jotka ovat jatkuvasti muodissa. Katukuvassa huippusuosittu asuvalinta kuitenkin herättää paljon kysymyksiä.
JC Sellon myymäläpäällikkö ja farkkuasiantuntija Juha Sinerlahti on antanut hyviä niksejä jokaiselle farkkuomistajalle ja vastaillut yleisimpiin esitettyihin kysymyksiin.
1. Kuinka farkut pestään?
– Farkuille suositeltava pesulämpötila on enintään 30 astetta eikä huuhteluainetta ole syytä käyttää. Farkkuja ei saa hangata, koska väri kuluu helposti, kertoo Sinerlahti.
2. Miksi farkkuja pakastetaan?
– Kylmyys tappaa housuissa pesivät mikrobit, Sinerlahti vastaa.
3. Miten löydän sopivan koon itselleni?
– Materiaalit vaikuttavat merkittävästi farkkujen tuumakokoihin. Sama farkkumalli voidaan pesukäsitellä eri väreillä ja materiaaleilla, minkä takia mallin eri värin koot voivat poiketa toisistaan. Myös esimerkiksi vyötärönkorkeus vaikuttaa kokoon. Farkkujen sovittamista ei siis kannata jättää väliin – niiden istuvuudesta ei voi saada käsitystä vain silmäilemällä. Miesten farkuissa vakiopituudet ovat 32” ja 34”, ja naisten farkkukoot vaihtelevat tuumittain, Sinerlahti muistuttaa.
4. Kuinka värien haalistumista voi estää?
– Farkkuja ei kannata pestä usein, sillä pesu kuluttaa farkkuja eniten, kertoo Sinerlahti.
5. Miksi suurin osa farkuista on sinisiä?
– Farkkujen väriksi valittiin aikoinaan sininen sen käytännöllisyyden vuoksi. Luonnollisesti sinistä väriä saadaan indigokasveista, ja se sopii erityisen hyvin puuvillan värjäykseen. Kuumennettaessa väriaineet yleensä tunkeutuvat puuvillakuituihin, mutta indigo kiinnittyy kuidun pinnalle. Sininen väriaine siis pysyy kankaan pinnalla eikä värjää jalkoja, vastaa Sinerlahti.

Lue lisää JC Suomen sivuilta!
Lähde: JC Suomi
Kuva: Pixabay