Tuoreen tutkimuksen mukaan toisena syntynyt lapsi on yleensä perheen pahantekijä, varsinkin jos kyseessä on poika.
Tutkimuksessa kerättiin tietoja tuhansista veljeksistä Tanskassa ja Yhdysvalloissa. Tuloksista kävi ilmi, että toisena syntynyt poika on 20-40 % todennäköisempi saamaan koulussa kurinpitotoimia ja joutumaan myöhemmin rikollisille poluille, kuin muut veljensä.
Aiemmin on selvitetty, että perheen esikoinen on yleensä sisaruksiaan älykkäämpi, ja tätä älyä näemmä tarvitaan perheeseen toisena syntyneen tulokkaan tempauksista selviytymiseen. Tutkimusta johtaneen John Doylen mukaan esikoinen voi kuitenkin olla jopa syypää nuoremman veljensä ongelmiin.
– Esikoisella on roolimalleja, jotka ovat aikuisia. Seuraavaksi syntyneellä lapsella puolestaan on roolimalleja, jotka ovat hieman epäjohdonmukaisia 2-vuotiaita, vanhempia sisaruksia, Doyle kertoi NPR:lle.
Tutkimuksessa pidettiin huomionarvoisena, että esikoinen saa ensimmäisten kuukausiensa aikana vanhempiensa täyden huomion, kun seuraavaksi syntyneelle lapselle se ei ole mahdollista.
Jos olet perheen toiseksi vanhin poika, sinun ei tarvitse pelätä joutuvasi josssain vaiheessa automaattisesti vankilaan, sillä voit itse tietoisesti vaikuttaa käyttäytymiseesi ja valintoihisi. Myös vanhemmat voivat kiinnittää enemmän huomiota siihen, miten he kohtelevat perheeseen toisena syntynyttä lastaan.
Tutkimuksessa keskityttiin vain veljeksiin, ja tyttöjen tilastoja ei tarkasteltu lainkaan.
Lähde: Lifehacker
Kuva: Pixabay